Ana içeriğe atla

Ölçü Alma Odası 

Ölçü alma ünitesi, ortez veya protez ihtiyacı olan kişinin fiziksel değerlendirilmesinin yapıldığı, buna bağlı olarak yapılacak uygulamaya karar verilip, hastadan ölçünün alındığı bölümdür. Uygulanacak ortez ya da proteze göre ölçü alma işlemi değişmektedir. Genellikle alçı sargı yöntemi ile ölçü alınıp negatif model alçı oluşturulur. Düşük ısılı termoplastik materyaller kullanılacağı zaman ise elektrikli ısıtıcı kazanda yumuşak hale getirilir ve hasta üzerinde ortez uygulaması yapılır. Protez kullanması gereken bacak seviyesinde ampute edilmiş kişilerin alçı sargı yöntemi ile ölçü alımı sırasında Otto Bock Sit Cast Form olarak geçen cihaz sayesinde kişinin ağırlığını yere aktardığı pozisyonda ölçüsü alınır. Ölçü alma sırasında kişinin uzvuna temas eden sargı alçının kuruması beklenir ve kuruyan alçı, alçı makası ile kesilerek çıkarılır. Kişinin uzvunu saran sargı alçı doldurulmak üzere model işleme odasına gönderilir.

1   1   1

 

Model İşleme Odası

Model işleme ünitesinde, alçı silosunda yer alan toz alçı kullanılacak miktarda alçı kabına alınır ve su ile karıştırılarak sıvı alçı elde edilir. Daha önceden alınan negatif alçı model içerisine sıvı alçı doldurulduktan sonra kum havuzuna yere dik olacak pozisyonda yerleştirilir ve sıvı alçının donması beklenir. Sıvı alçı donduktan sonra dışında kalan sargı alçı çıkarılır ve pozitif model alçı elde edilir. Pozitif model alçı, model işleme masasında hastadan alınan antropometrik (çap, çevre ve uzunluk) ölçülere göre model işleme, raspalama, telleme ve zımparalama işlemi yapılır. Bu işlemler sonunda pozitif model alçı hastanın uzuv ölçülerine birebir uygun olacak şekilde tasarlanır. Elde edilen pozitif model alçının laminasyon odasında vakumlama işleminden geçerken tamamen kuru halde olması gerekmektedir. Pozitif model alçının tamamen kuruması amacıyla alçı kurutma fırınına koyulur ve kuruması beklenir. Kuruyan pozitif model alçı laminasyon odasına gönderilir.

1

 

Laminasyon Tezgahı, Derin Çekme Ünitesi ve İnfrared Fırın / Makine Odası

Laminasyon odasında vibrasyonlu testere ile kesilmiş olan protez soketi ya da ortezin pürüzsüz bir yüzeye sahip olması ve yüzey üzerinde keskin kıvrımların olmaması için gerekli düzenlemelere ihtiyaç vardır. Makine odasında, protez soketi ya da ortez için ihtiyaç olan gerekli şekillendirme ve düzeltmeler freze makineleri ve bant zımpara ile yapılır. Ortez ya da protez ürünlerinin üretiminde bazı durumlarda metal parça kullanımı da gerekmektedir. Bu metal parçaların zımparalanması ise taş motoru ile yapılır. Dekopaj cihazı ise büyük termoplastik kalıpların ortez ya da protez çekimine uygun boyutta kesilmesi için gereklidir. Makine odasında yer alan kompresör cihazı ile frezeleme veya zımparalama işlemi yapılan ürünlerin hava ile temizlenmesi için kullanılmaktadır.

 

Teknik Çalışma Odası

Teknik çalışma odasında oluşturulan soketler, protezin ilgili diz, ayak bileği, dirsek, el bileği gibi ünitelerine bağlantı aparatları aracılığıyla takılır. Birleştirilen protez parçaları pross assembly cihazı yardımıyla statik olarak hastaya uygun olacak şekilde düzeltilir ve protez kurulumu tamamlanır. Ortezde ise ortez üzerine koyulması gereken velkrolar dikiş makinesinde dikilir, metal yapılar üzerinde delme işlemi yapılacaksa ayaklı matkap ile delme işlemi yapılır ve parçalar orteze uygun olacak şekilde şekillendirilip takılır. Kısaca ortezin ya da protez komponentleri birleştirilerek hastaya uygulanmaya hazır son haline getirilmesi işlemi burada gerçekleştirilir.

1   1   1   1

 

Rehabilitasyon Odası

Rehabilitasyon odasında, protezi takılmış kişilerin L.A.S.A.R. Posture cihazı ile statik olarak anterior (ön), posterior (arka) ve lateral (yan) yönlerden postürüne ve kişinin ağırlık aktarımına cihaz üzerinde bulunan lazer hattı yardımı ile bakılır. Kameralar yardımı ile kişinin dinamik postürü de gözlemlenir. Ardından protez üzerinde değişiklik yapılması gerekiyor ise düzenlemeler yapılır ve kişi tekrar değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda kişi ile protezi uyumlu ise rehabilitasyon sürecine geçilir. Rehabilitasyon sürecinde protezli bireyin denge ve yürüme kapasitesini artırmak için paralel bar, merdiven ve rampa üzerinde protezli bireye yürüme ve denge eğitimleri uygulanır.

1   1

 

Ayak Taban Basınç Analizi

Rehabilitasyon odasında yer alan plantar basınç analiz cihazı sayesinde ayak tabanında problemi olan kişilerin platform üzerinde bilgisayar aracılığı ile dinamik ve statik şekilde ayak taban basıncı analizi yapılır. Ayrıca video kamera yardımıyla uygulana gözlemsel yürüme analizi ile yürüme bozuklukları değerlendirilmektedir. Yapılan bu analiz sonuçlarına göre kişiye uygulanacak tabanlığa karar verilir. Tabanlık uygulandıktan sonra kişinin basınç ve ayak bileğindeki değişim tekrar değerlendirilerek gerekli olan modifikasyonlar yapılır.

1

 

Ekleme Tarihi: 29/06/2022 - 19:00Son Güncelleme Tarihi: 29/06/2022 - 19:25