Ana içeriğe atla

Erasmus Değişim Programı

Erasmus Değişim Programı, Türkiye’de Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans tarafından koordine ve finanse edilen, yükseköğretim kurumlarının işbirliğini ve öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu işbirliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesidir.

Erasmus programı öğrenim hareketliliği kapsamında öğrenciler akademik yılın bir ya da iki dönemini staj hareketliliği kapsamında da en az 2 ayını anlaşma sağlanan bir başka yükseköğretim kurumlarında ya da işletmelerde tamamlayabilirler.

Programının ana özelliği ise öğrenciler gidecekleri üniversiteye ekstra okul parası ödemezler. Ayrıca öğrenciler, yurtdışında yaşamanın ekstra maliyetine yardımcı olması amaçlı Erasmus hibesine başvurabilirler.

İstanbul Medipol Üniversitesi, Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne 2012 yılında kabul edilmiştir. Bu akademik yıl itibari ile 29 Erasmus üyesi Üniversitelerle anlaşması mevcuttur ve halen çeşitli Avrupa Yüksek Eğitim Kurumları ile ikili anlaşmalar oluşturmaya devam etmektedir.

Üniversitemizde kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak, ön lisans ve lisans öğrencilerinin başvuru için genel ağırlıklı akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel ağırlıklı akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması başvuru şartları olarak belirlenmektedir.

Öğrenci seçimi, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, Türk Ulusal Ajans tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri dikkate alınarak en yüksek puanı alan öğrencilerin seçilmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Türk Ulusal Ajans tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri Toplam 100 puan üzerinden; akademik başarı düzeyi (GANO): yüzde 50’si, yabancı dil sınavının yüzde 50’si temel alınarak nihai puanı oluşturulur. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde -10 puan uygulaması da yapılır.

Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart olmayabilir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Bununla birlikte, gidilen okuldaki eğitim dilinin bilinmesinin istenmesi de mümkündür.

Öğrencinin İngilizce veya gittiği ülkenin dilini Erasmus öğrenim veya staj hareketliliğinin gerekliliklerini (dersleri takip etme, sınavlarda ve çalışma ortamında kendini ifade etme vb.) yerine getirebilecek düzeyde bilmesi gerekmektedir.

Anlaşma Yapılan Ülkeler/Üniversiteler

Üniversite KoduÜniversite AdıÜlkeGönderilen Kontenjan Sayısı
BG SOFIA11Medical University of SofiaBulgaristan2
DK ESBJERG 19University College SyddanmarkDanimarka2
E AVILA01Universidad Catolica Santa Teresa de Jesus de Avilaİspanya2
HU BUDAPES08Semmelweis University Faculty of Health SciencesMacaristan2
I PARMA01Universita degli Studi di Parmaİtalya3
I TORINO01Universita Degli Studi di Torinoİtalya2
LT KLAIPED09Klaipeda State University of Applied SciencesLitvanya2
LV RIGA03Riga Stradins UniversityLetonya2
P COIMBRA02Polytechnic Institute of CoimbraPortekiz2
PL KONIN 02State University of Applied Sciences in KoninPolonya2
PL LUBLIN 05Medical University of LublinPolonya2
PL LUBLIN08University of Vincent Pol in LublinPolonya4
PL WARSZAW12Jozef Pilsudski University of Physical Education in WarsawPolonya4
PL WLOCLAW01University of Humanities and Economics in WloclawekPolonya2
SK PRESOV01University of PresovSlovakya2
Ekleme Tarihi: 27/06/2022 - 14:05Son Güncelleme Tarihi: 27/06/2022 - 14:06