Diyetisyenlik eğitimi; farklı disiplinlerden sağlık çalışanlarının yetiştirilmesi amacıyla Prof. Dr. İhsan Doğramacı önderliğinde kurulan “Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu” bünyesinde, 1962 yılında başlamış ve Türkiye’de diyetisyenlik eğitiminin öncüsü olmuştur. Diyetetik Programı, 1963 yılında Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nun “Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi” haline gelmesiyle, “Temel Bilimler Yüksekokulu”na bağlı bir bölüm haline getirilmiştir. Diyetetik Bölümü Türkiye’nin ilk diyetisyenlerini 6 Haziran 1966 tarihinde 10 kişi olarak mezun etmiştir. İlk diyetisyenlerin mezun olduğu bu tarih, mesleğin 20. yılının kutlandığı 6 Haziran 1986 yılından itibaren “Diyetisyenler Günü” olarak kabul edilmiştir. Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmuş ve “Diyetetik Programı” da bu üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlanmıştır. Daha sonra, 1968 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Ev Ekonomisi Yüksek Okulu kurulmuş, Diyetetik Programı bu okula bağlanmıştır. Ancak bölümün diyetisyen yetiştirmenin yanında, bir yükseköğretim kurumu olarak diğer temel amacının da beslenme bilim dalında araştırma ve yayın faaliyetlerini yürütmek olduğu görüşü doğrultusunda, Diyetetik adı ile açılan programın adı 1968’den itibaren “Beslenme ve Diyetetik” olarak değiştirilmiştir. Aynı yıl, Beslenme ve Diyetetik alanında artan öğretim elemanı ihtiyacını karşılayabilmek için, “Beslenme ve Diyetetik Programı” Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Programı açılmıştır. Beslenme ve Diyetetik alanındaki gelişmelere uyum sağlayabilmek amacıyla, Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Anabilim Dalları’nın kurulması yönündeki çalışmalar sonucu “Beslenme Bilimleri, Diyetetik ve Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalları” 1994 yılında, “Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı” ise 2001 yılında kurulmuştur. Her anabilim dalı kendi lisansüstü programını açmıştır. Ev Ekonomisi Yüksekokulu içinde yer alan (1968-1976) birim, 1976 yılında Ev Ekonomisi Yüksekokulu’ndan ayrılarak “Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu”na bağlanmıştır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2007 yılında 26551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararla kurulan “Sağlık Bilimleri Fakültesi” bünyesinde konumlandırılmıştır.

Otuz altı yıl tek başına eğitimini sürdüren Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden sonra diğer bölümler aynı program ile 1998 yılında Erciyes Üniversitesi’nde, 1999 yılında Başkent Üniversitesi’nde açılmıştır. Uzun bir aradan sonra başka üniversitelerde de Beslenme ve Diyetetik bölümleri açılmaya ve diyetisyen yetiştirilmeye başlanmıştır. Büyük bir hızla artan bölüm sayısının, 2021 yılında KKTC dahil olmak üzere 86 program olduğu görülmektedir.

İMÜ, Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı (TESA) tarafından 2009 yılında İstanbul ilindekurulan vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Üniversitenin kurulduğu yıl Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü açılarak 2010 yılında öğrenci alınmaya başlanmıştır, 2014 yılında da Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4 yıllık lisans eğitimi vermek üzere açılmıştır.

Beslenme ve Diyetetik bölümü kurucu bölüm başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’dur. Bu görevi 2018 yılına kadar sürdürmüş, 2018 Temmuz ayından itibaren Bölüm Başkanı olarak Prof. Dr. Gülgün Ersoy görev almıştır.

Ekleme Tarihi: 18/05/2022 - 10:25Son Güncelleme Tarihi: 18/05/2022 - 10:26