Geri
AKADEMİK
Geri Dön

Amaç

Kazanılan Derece

Lisans

Kayıt ve Kabul Koşulları

High School Diploma, Placement throught a nation-wide Student Selection and Placement Examinations (YGS ,LYS and DGS)

Mezuniyet Koşulları

Students who have completed all of the courses, practices, and who have taken the 240 ECTS have a right to receive a diploma. Graduation eligibility is determined by academic average score. For this purpose, the sum of the weighted scores of all courses taken throughout the education of Gastronomy and Culinary Arts is divided by the sum of ECTS values.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Ders Planı- AKTS Kredileri

* Bu ders planı tablosunda gösterilen dersler öğrenci işlerindeki güncel ders plan bilgilerini göstermektedir.

** İlgili dönemde zorunlu dersler mutlaka açılırken, seçmeli ve programa bağlı seçmeli derslerin açılması tercih ve kontenjan durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

*** Mesleki klinik derslerin teorik ve uygulama ders saatleri, haftalık değil toplam ders saatini ifade etmektedir.

Her hangi bir dersin amaç, öğrenme kazanımları vs. detay bilgilerini görmek için aşağıdaki tabloda dersin ismine tıklayınız.

1.Yarıyıl Ders Planı (Güz Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS1124040 SANAT TARİHİ Türkçe 2 2
GMS1164290 DÜNYA GASTR. TARİHİ VE DÜNYA MUTFAK AKIMLARI Türkçe 3 4
GMS1164270 GIDA BİLİMİ VE BESLENME İLKELERİ Türkçe 3 4
GMS1164280 MUTFAK MATEMATİĞİ VE TERMİNOLOJİSİ Türkçe 3 3
GMS1164260 GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ Türkçe 4+2 6
GMS1165550 TEMEL TASARIM Türkçe 2+4 5
İNG1111600 İNGİLİZCE I İngilizce 3 4
TDL1110200 TÜRK DİLİ I Türkçe 2 2
2.Yarıyıl Ders Planı (Bahar Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS1264340 GIDA GÜVENLİĞİ, HİJYEN VE SANİTASYON Türkçe 3+2 4
GMS1264350 SOFRA SANATI TARİHİ Türkçe 2 2
GMS1264310 MUTFAK BİLİMİ I Türkçe 4+2 6
GMS1264320 MUTFAK VE MEKAN TASARIMI Türkçe 2+4 5
GMS1264360 SANAT, KÜLTÜR VE MUTFAK Türkçe 3 3
GMS1264330 GASTRONOMİDE KİMYA Türkçe 3 4
İNG1211700 İNGİLİZCE II İngilizce 3 4
TDL1220000 TÜRK DİLİ II Türkçe 2 2
1.Yarıyıl Ders Planı (Güz Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS2169050 MUTFAK UYGULAMALARI I Türkçe 2+4 8
GMS2169080 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ Türkçe 2 3
GMS2169060 GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM Türkçe 2 3
GMS2169090 YİYECEK VE İÇECEK İŞLET. SATIŞ VE PAZARLAMA Türkçe 3 5
GMS2169070 ANADOLU MUTFAK KÜLTÜRÜ Türkçe 2 3
GMS2169110 GIDA TEKNOLOJİSİ I Türkçe 3 3
GMS2111425 ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Türkçe 2 3
GMS2111426 ULUSLARARASI GASTRONOMİ TERMİNOLOJİ Türkçe 3 3
GMS2110086 GASTRONOMİ VE MEDYA Türkçe 3 3
ATA2110800 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Türkçe 2 2
2.Yarıyıl Ders Planı (Bahar Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS2269120 MUTFAK UYGULAMALARI II Türkçe 2+4 8
GMS2269140 TARİF GELİŞTİRME VE MENÜ PLANLAMA Türkçe 2+3 5
GMS2269170 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ Türkçe 2 2
GMS2269130 GASTRONOMİ TURİZMİ Türkçe 3 3
GMS2269160 GIDA TEKNOLOJİSİ II Türkçe 3 3
GMS2269150 FIRINCILIK I Türkçe 2+4 4
GMS2210085 GIDA TASARIMI Türkçe 2+1 3
GMS2211834 SOĞUK MUTFAK UYGULAMALARI Türkçe 3 3
GMS2211426 ULUSLARARASI GASTRONOMİ TERMİNOLOJİ Türkçe 3 3
GMS2211836 PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ Türkçe 3
GMS2210087 AŞÇILIK İÇİN GÖRSEL İLETİŞİM BECERİLERİ Türkçe 3 3
GMS2210088 SÜRDÜRÜLEBİLİR VE SORUMLU GAST. İŞLETMECİLİĞİ Türkçe 3 3
ATA2210000 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Türkçe 2 2
GMS2241140 STAJ I Türkçe - 4
1.Yarıyıl Ders Planı (Güz Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS3111427 OSMANLI TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ I Türkçe 6
GMS3111428 PASTACILIK I Türkçe 4
GMS3111429 MUTFAK UYGULAMALARI III Türkçe 2+4 8
GMS3111431 GIDA MEVZUATI Türkçe 3 3
GMS3111432 İÇECEK HAZIRLAMA, SUNUM VE SERVİS TEKNİKLERİ Türkçe 3 3
GMS3111433 ALTERNATİF BESLENME TİPİ UYGULAMALARI Türkçe 3
GMS3111434 OSMANLI VE TÜRK TATLILARI Türkçe 3
GMS3111435 GIDALARDA BOZULMA Türkçe 2 3
GMS3111436 DENİZ ÜRÜNLERİ VE UYGULAMALARI Türkçe 3
GMS3111437 YEMEK FOTOĞRAFÇILIĞI VE STİLİSTLİĞİ Türkçe 2+2 3
2.Yarıyıl Ders Planı (Bahar Dönemi)
Kodu Ders Dil T+U UK AKTS İndir
GMS3211438 OSMANLI TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ II Türkçe 6
GMS3211439 PASTACILIK II Türkçe 4
GMS3211441 MUTFAK UYGULAMALARI IV Türkçe 2+4 8
GMS3211442 YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ Türkçe 3 3
GMS3211443 ÇİKOLATA VE ŞEKERLEME SANATI Türkçe 3
GMS3211444 FERMENTE VE DAMITIK İÇECEKLER Türkçe 3
GMS3211446 SOKAK LEZZETLERİ Türkçe 1+2 3
GMS3257940 STAJ II Türkçe - 4

Program Yeterliliği

BİLGİ


Kuramsal, Olgusal

Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.

BECERİLER


Bilişsel, Uygulamalı

Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.

YETKİNLİKLER


Alana Özgü Yetkinlik

Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.

Öğrenme Yetkinliği

Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

İstihdam Olanakları

Üst Dereceye Geçiş

May apply to second cycle programmes.

Eğitim Türü

Örgün Eğitim

Ölçme ve Değerlendirme

Bölüm/Program Başkanı

Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme – öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir. Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programında kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir **:

Eğitim - Öğretim Yöntemleri *

Başlıca öğrenme faaliyetleri

Kullanılan Araçlar

Anlatım

Dinleme ve anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Seminer

Değişik konularda sunumlar hazırlayarak bir konuyu bir başkasına aktarabilmesi ve toplum önünde konuşmayı öğrenebilmesi

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Örnek Olay

Vaka takdimini yorumlayabilme

Deney / Laboratuvar

Uygulamalarının yapılması, görsel olarak öğrenmeyi desteklemesi ve el becerilerinin gelişmesi

Laboratuvar, uygulama alanları

Bireysel Çalışma

Anlatılan konu kapsamında detayların araştırılması veya benzer konuların incelenmesi

Bilgisayar, ders ve yardımcı kitaplar, veri tabanları

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

Proje Temelli Öğrenme

Konunun tarif edilmesi, kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi ve sonucun yorumlanması

veri tabanları, kitaplar

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

Soru - Cevap

Soru-cevap ile beyin fırtınası şeklinde interaktif olarak yapılabilmesi

Video

probleme dayalı öğrenme

veri tabanları, kitaplar

Tartışma

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Alıştırma ve Uygulama

Araştırma ve yaşam boyu öğrenilmesi, yazılması, okunması, eleştirel düşünülmesi ve uygulanması

Laboratuvar, standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösteri

Teknik gezi, ziyaretler sayesinde derslerde öğrenilen konu/ tekniklerin ziyaret edilen tesislerde gösterilmesi

Gösterip Yapma

Görerek öğrenmenin desteklemesi

Video, film, veri tabanları

Rol Oynama

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Grup Çalışması

Projeler, ödevler ve deneylerin gerçekleştirilmesi, öğrencilerin birbirlerinden de öğrenmesi, takım içinde çalışma becerilerinin kazanılması

Standart derslik teknolojileri, kütüphane çalışma alanları

Benzetim

Yazılı sınav

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama

Sözlü Sınav

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

Ödev

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, ders kitapları veya yardımcı kitaplar

Proje / Tasarım

Problem uygulama yerinin belirlenmesi, veri toplanması ve analiz edilmesi, literatür taraması, sunu/rapor hazırlanılması ve sunulması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, ders kitapları veya yardımcı kitaplar

Kısa Sınav

Öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama

Performans Görevi

Proje temelli sunum teknikleri

Sunum, akıllı tahta, projektör, bilgisayar, tepegöz

Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri

Ders 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
ANADOLU MUTFAK KÜLTÜRÜ 11110500030023
ÇİKOLATA VE ŞEKERLEME SANATI 53311001100031
DENİZ ÜRÜNLERİ VE UYGULAMALARI 53110000000000
DÜNYA GASTR. TARİHİ VE DÜNYA MUTFAK AKIMLARI 21112510111055
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 00440001003001
FERMENTE VE DAMITIK İÇECEKLER 51310401000020
FIRINCILIK I 31231312111001
GASTRONOMİ TURİZMİ 10002400040034
GASTRONOMİ VE MEDYA 31000310020053
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ 54313522222013
GASTRONOMİDE KİMYA 20550115300045
GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM 23000000000003
GIDA BİLİMİ VE BESLENME İLKELERİ 10345323221013
GIDA GÜVENLİĞİ, HİJYEN VE SANİTASYON 34311222345225
GIDA MEVZUATI 03000130045005
GIDA TASARIMI 10032050000003
GIDA TEKNOLOJİSİ I 22252122202023
GIDA TEKNOLOJİSİ II 22141021210033
GIDALARDA BOZULMA 01200043224004
İÇECEK HAZIRLAMA, SUNUM VE SERVİS TEKNİKLERİ 41211111100000
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ 05000000440005
MUTFAK BİLİMİ I 42544115111045
MUTFAK MATEMATİĞİ VE TERMİNOLOJİSİ 11112112411122
MUTFAK UYGULAMALARI I 54222222312112
MUTFAK UYGULAMALARI II 55244444412244
MUTFAK UYGULAMALARI III 53555542411011
MUTFAK UYGULAMALARI IV 43040030400000
MUTFAK VE MEKAN TASARIMI 55100010402323
OSMANLI TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ I 44221510110001
OSMANLI TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ II 51115001201001
OSMANLI VE TÜRK TATLILARI 52100531040000
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ 21121000200002
PASTACILIK I 54333321221001
PASTACILIK II 53111111101013
SANAT TARİHİ 00000310140005
SANAT, KÜLTÜR VE MUTFAK 31003530130024
SOFRA SANATI TARİHİ 00003300030045
SOĞUK MUTFAK UYGULAMALARI 31323111100003
SOKAK LEZZETLERİ 53111111003020
STAJ I 55040030530030
STAJ II 55032020400254
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE SORUMLU GAST. İŞLETMECİLİĞİ 13101150005004
TARİF GELİŞTİRME VE MENÜ PLANLAMA 42355251110001
TEMEL TASARIM 00030000100004
ULUSLARARASI GASTRONOMİ TERMİNOLOJİ 10010300100005
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ 54032320412121
YİYECEK VE İÇECEK İŞLET. SATIŞ VE PAZARLAMA 00000100002502
YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ 01000010000505
İlişkili ders sayısı / 66/70134996987698874467557482266128
İlişki ağırlığı32222221222223

Öğrencilere Uygulanan Anketler

Öğretim elemanı değerlendirme anketi Kesinlikle katılmıyorum Katılmıyorum Kısmen katılıyorum Katılıyorum Kesinlikle katılıyorum Fikrim yok Seçiniz
Dönem başında dersin amacını, kapsamını ve öğrenciden beklenenleri anlaşılır bir şekilde açıklar.
Dersin kaynaklarını dersin amaçlarına uygun olarak seçer ve duyurur.
Ders için önerdiği kaynaklara ulaşmada öğrencilere yol gösterir/yardımcı olur.
Anlatımı (Dersi sunumu) akıcı, açık ve anlaşılırdır.
Öğretim teknolojilerini (etkili bir şekilde) kullanabilir.
Sınıfta çok yönlü iletişim ve etkileşim sağlayacak uygulamalara yer verir.
Geleneksel öğretim strateji yöntem ve teknikleri konusunda gelişmiş bir bilgi birikimine sahiptir.
Derste işlediği öğretim yöntemlerini kendi uygulamalarında kullanır.
Ders saatleri dışında ders ile ilgili öğrenciye yeterince zaman ayırır.
Derse düzenli olarak gelir ve zamanı etkin kullanır.
Ders sırasında sınıfa hakimiyeti kurmada oldukça başarılıdır.
Güncel konular hakkında öğrencileri bilgilendirir.
Öğrenci görüşlerine açık tutum ve davranışları ile örnek teşkil eder.
Başarı ölçme yöntemleri ve araçları (klasik/test/sözlü sınav/ proje/ödev vb.) dersin hedef ve içeriği ile uyumludur.
Sınav kağıdımla ilgili soru sormak istediğimde bana yardımcı olur.
Laboratuvar/saha/uygulama çalışmaları dersin amacı ile uyuşmaktadır.
Dersin öğrenme ve öğretme sürecinin yaratıcı düşünme süreç ve becerilerini geliştirir.
Ders güncel konu ve konuklarla desteklenir.
Yukarıdaki sorular dışında iletmek istedikleriniz

Sayısal Veriler

Yıllara Göre Öğrenci Sayıları

Öğrenci Başarı Durumu

Mezun Başarı durumu