Ana içeriğe atla

Kurumsal Akreditasyon Programı

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) Nedir?

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yükseköğretim kurumlarının değerlendirilmesi amacıyla uygulanan değerlendirme programıdır. Değerlendirme süreci, her üniversitenin yapısına uygun oluşturulan değerlendirme takımları tarafından gerçekleştirilmekte ve eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, kalite, liderlik ve yönetim alanlarında belirlenen ölçütlere göre dış değerlendirme sürecini içermektedir. 

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı kapsamında değerlendirilen yükseköğretim kurumları, değerlendirme yılını izleyen en erken ikinci yılda YÖKAK tarafından izleme programına dahil edilmektedir. Bu kurumlar, Kurumsal Dış Değerlendirme Programı sonrasında en geç beşinci yılda YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programına başvuru yapmaktadır. İzleme programı kapsamında değerlendirilmemiş yükseköğretim kurumları ise Kurumsal Akreditasyon Programına başvuruda bulunamamaktadır.

Kurumsal Akreditasyon Programı’nın Faydaları 

  • Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP), üniversitelerin eğitim, araştırma ve yönetim süreçlerini uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmeyi amaçlar. Sürekli iyileştirme ve şeffaflık kültürü entegre edilerek üniversitenin akademik ve kurumsal kültürü dönüşür.
  • Akreditasyon, dış değerlendiriciler tarafından objektif bir değerlendirme yaparak şeffaflık ve kalite güvencesi sağlar.
  • Değerlendirme süreci, eğitim kalitesini artırmayı, idari yapıyı güçlendirmeyi, altyapıyı iyileştirmeyi, öğrenci hizmetlerini geliştirmeyi ve sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlamayı destekler.
  • Üniversiteler, bu süreçle performanslarını değerlendirir ve yönetim, eğitim ve araştırma süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapar.
  • Akreditasyon, kurumların belirli bir kalite standardına ulaşmasını sağlamakla birlikte işleyişin daha düzenli ve verimli olmasını sağlar, eğitim programlarını günceller ve öğretim yöntemlerini geliştirir ve öğrenci başarı oranlarını artırır.
  • Uluslararası tanınırlık sayesinde akredite üniversiteler, öğrencilere ve akademik personele küresel fırsatlar sunar.
  • Akreditasyon, üniversitelerin sektörel ihtiyaçlara ve eğitim eğilimlerine uygun müfredatlar geliştirerek çağdaş eğitim sunmalarını sağlar.
  • Üniversiteler, akreditasyon süreciyle devlet desteği, özel fonlar ve araştırma kaynaklarından daha fazla yararlanarak toplumsal katkı sağlama hedeflerine ulaşır. Bu süreç sosyal sorumluluk projelerine ve araştırmalara yapılan yatırımları artırırken öğrenci memnuniyetini yükseltir.
  • Hem akademik hem de idari personelin sürekli yenilik yapmasını teşvik ederken, öğrenci memnuniyetini artırmakta ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar.
  • Akreditasyon, üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü artırarak akademik ve kültürel çeşitliliği destekler.

İstanbul Medipol Üniversitesi “Tam Akreditasyon” Süreci

Üniversitemiz, misyon, vizyon ve stratejik plan hedefleri doğrultusunda, iç paydaş görüşleriyle oluşturulan kurumsal politikalar kapsamında, her koşulda kaliteden ödün vermeden kararlılıkla ilerlemektedir. YÖKAK çalışmaları kapsamında İstanbul Medipol Üniversitesi bütüncül bakış açısıyla tüm birimlerinde kalite hareketini başlatmış, yaygınlaştırmış ve içselleştirilmesi için yoğun çaba göstermiştir. Üniversitemizde, üst yönetimin desteği ve her kademeden iç ve dış paydaşların katılımı ile her boyutta iyileştirme ve düzenleme çalışmaları sürdürülmektedir. Bu süreçte, kalite standartlarımızı koruyarak ve iyileştirerek eğitimde mükemmeliyeti sürdürmeye devam edeceğiz.

Üniversitemiz, KAP çerçevesinde Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı süreçlerinin “planla, uygula, kontrol et ve önlem al” döngüsü üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan ziyaretler ve incelenen bilgi, belge ve raporlar sonucunda İstanbul Medipol Üniversitesi, yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programı” sürecini başarıyla tamamlayarak YÖKAK tarafından beş (5) yıl süreyle tam akreditasyon almaya hak kazanmıştır. 

İstanbul Medipol Üniversitesi, Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında değerlendirmeye giren 24 üniversite arasından tam akreditasyon alan beş (5) üniversiteden biri olmuştur. 31 Temmuz 2029 tarihine kadar geçerli olan beş yıllık tam akreditasyon ile İstanbul Medipol Üniversitesi, yükseköğretim alanındaki kalitesini perçinlemiştir. 
Üniversitemiz, eğitim kalitesini ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde sürdürmeyi temel ilke olarak benimsemiş ve bu doğrultuda farklı programlarda akreditasyon süreçlerini başarıyla yürütmeye devam etmektedir.

Teşekkür..

Kurumsal Akreditasyon Belgesinin üniversitemize hayırlı olmasını diler; İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörlüğü olarak bu başarıda emeği geçen Kalite Komisyonu Üyelerimize, Kalite Akreditasyon Ofisimize, dış paydaşlarımıza, tüm akademik personelimize, idari personelimize, öğrencilerimize ve mezunlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.
 

KAP Dokümanları

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Kalite Komisyonu - Kalite Akreditasyon Ofisi tarafından hazırlanan dokümanları incelemek için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.

#Dosya AdıDosya Uzantısı
1Kurumsal Akreditasyon Programı Hazırlık Rehberi.pdf
2Kurum Genel Bilgileri ve Kalite Yönetim Sistemi Sunumu.pdf
3Kurumsal Akreditasyon Programı Değerlendirmesi Sunumu.pdf
4Stratejik Plan Kurum-Birim Performans Göstergeleri Sunumu.pdf
5Öğrencilere Sağlanan Olanaklar & Tesis ve Altyapılar Sunumu.pdf
6Kalite Bilgi Yönetim Sistemi QDMS'e Giriş Bilgileri Rehberi.pdf
7Süreç Yönetim Sistemi (SYS/ENSEMBLE)’a Giriş Bilgileri Rehberi.pdf

Son Güncelleme Tarihi: 30.11.2023

Ekleme Tarihi: 06/11/2023 - 09:11Son Güncelleme Tarihi: 11/02/2025 - 12:55