Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJİSİ-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Sergülen DERVİŞOĞLU, Dr.Öğr.Üye. Elif KUZUCULAR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBazı hastalıkların kategorilerini ve terminolojilerini öğrenebilme, hastalık ya da bozuklukların moleküler mekanizmalarını açıklayabilmek, hastalık tanısında yararlı olabilecek parametreleri seçebilmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığı; obezite, yeme bozukluklarının patofizyolojisi ,Hematolojik sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Kas - iskelet sistemi hastalıklarının patofizyolojisi ,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Metabolik hastalıkların patofizyolojisi ,Endokrin sistem hastalıklarının patofizyolojisi , Endokrin pankreas hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
,Onkolojik hastalıkların patofizyolojisi ,Metabolik stres hastalıklarının patofizyolojisi ,Enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Bazı hastalıkların kategorilerini ve terminolojilerini öğrenir. 18, 9A, E
Hastalık ya da bozuklukların moleküler mekanizmalarını açıklayabilir. 18, 9A, E
Hastalık tanısında yararlı olabilecek parametreleri seçebilir. 18, 9A, E
Test sonuçlarını yorumlayabilir. 18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Enerji dengesi ve vücut ağırlığı; obezite, yeme bozukluklarının patofizyolojisi
2Hematolojik sistem hastalıklarının patofizyolojisi
3Kas - iskelet sistemi hastalıklarının patofizyolojisi
4Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi
5Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi
6Metabolik hastalıkların patofizyolojisi
7Endokrin sistem hastalıklarının patofizyolojisi
8 Endokrin pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
9Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi
10Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi
11Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
12Onkolojik hastalıkların patofizyolojisi
13Metabolik stres hastalıklarının patofizyolojisi
14Enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi
Kaynak
Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJİSİ-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Sergülen DERVİŞOĞLU, Dr.Öğr.Üye. Elif KUZUCULAR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBazı hastalıkların kategorilerini ve terminolojilerini öğrenebilme, hastalık ya da bozuklukların moleküler mekanizmalarını açıklayabilmek, hastalık tanısında yararlı olabilecek parametreleri seçebilmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığı; obezite, yeme bozukluklarının patofizyolojisi ,Hematolojik sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Kas - iskelet sistemi hastalıklarının patofizyolojisi ,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Metabolik hastalıkların patofizyolojisi ,Endokrin sistem hastalıklarının patofizyolojisi , Endokrin pankreas hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
,Onkolojik hastalıkların patofizyolojisi ,Metabolik stres hastalıklarının patofizyolojisi ,Enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Bazı hastalıkların kategorilerini ve terminolojilerini öğrenir. 18, 9A, E
Hastalık ya da bozuklukların moleküler mekanizmalarını açıklayabilir. 18, 9A, E
Hastalık tanısında yararlı olabilecek parametreleri seçebilir. 18, 9A, E
Test sonuçlarını yorumlayabilir. 18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Enerji dengesi ve vücut ağırlığı; obezite, yeme bozukluklarının patofizyolojisi
2Hematolojik sistem hastalıklarının patofizyolojisi
3Kas - iskelet sistemi hastalıklarının patofizyolojisi
4Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi
5Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi
6Metabolik hastalıkların patofizyolojisi
7Endokrin sistem hastalıklarının patofizyolojisi
8 Endokrin pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
9Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi
10Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi
11Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisi
12Onkolojik hastalıkların patofizyolojisi
13Metabolik stres hastalıklarının patofizyolojisi
14Enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi
Kaynak
Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57