Ana içeriğe atla

Prof. Akkoyunlu: Kanser hastaları COVID-19 aşısı olabilir

25.01.2021

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, COVID-19 aşıları ile ilgili merak eden soruları yanıtladı. Akkoyunlu, “Kanser hastaları gönül rahatlığıyla aşı olabilirler.” dedi.

Eminhoca-ec445fdb-1419-49a2-8c06-297dae079721.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, COVID-19 aşısı ile ilgili merak eden soruları yanıtladı. Diriliş Postası Gazetesine konuşan Akkoyunlu, kanser hastalarının kesinlikle aşı yaptırmasını tavsiye etti. 

İşte röportajdan öne çıkan kısımlar:

Aşı ile ilgili soru işaretleri var bu konuda neler söylersiniz?
Aşı ile ilgili soru işaretleri ve yan etki tartışmaları söz konusu. Tabii bunların bir kısmı bilimsel platformda bizler tarafından tartışılırken bir kısmı da tamamen varsayımlar. İşin teknik kısmına hâkim olmayanlar için açıklamak gerekirse; 1800’lü yıllarda, yani aşıdan önceki dönemlerde tüm dünyada insanların yaşam ortalaması 40-45 yıl civarındaydı. Ama aşılamanın da getirdiği bazı gelişmelerle beraber yaşam süresi tüm dünyada ortalama 68 yıla, Türkiye’de ise 75 yıla kadar uzamış durumda. Kısırlaştırmadan falan bahsediyorlar. Bunlar komik şeyler. Şöyle düşünün, 19. yüzyılda yani aşı öncesi dönemde dünya nüfusu bir milyarın altındaydı. Yaklaşık 800-900 milyon civarı bir nüfus tahmin ediyoruz. Günümüzde ise dünya nüfusu 8 milyara kadar çıkmış durumda. Aslında aşı, pek de kısırlaştırmıyor demektir.

COVID-19 atlatmış kişilerde koruyuculuk var mıdır?
COVID-19’u atlatmış kişilerde koruyuculuk var. Resmi olarak, yani testi pozitif gelmiş ve sonrasında hastalığı atlatmış kişilerde bu koruyuculuğun yaklaşık 9 ay veya 1 yıla kadar sürdüğünü biliyoruz. Nereden 1 yıla kadar koruyuculuğunu biliyoruz diye sorarsanız hastalığın başlangıcından itibaren bir yıla kadar yakın bir süre var. Bu süre içerisinde özellikle ilk 6 ay içerisinde yüksek bir koruyuculuk söz konusu. Bu nedenle 3-6 ay içerisinde aşılamayı kesinlikle önermiyoruz. Çünkü aşının koruyuculuğu yüzde 95 iken bunların koruyuculuğu daha yüksek. Sonrası için artık yeni çalışmalara ihtiyacımız var. Sonrası için de belki koruyucu olabilir. Bu konuda net bir bilgi olamamakla birlikte koruyuculuğuz bir miktar azalması söz konusu. Bulaşmayı engellemeyebilir. Ancak hastalık yapma ihtimalini azaltabilir. Aşılar da aynıdır. Bulaşmayı azaltıyor mu bilmiyoruz ama hastalığı azalttığını biliyoruz.

Kanser hastaları için aşıyı tavsiye ediyor musunuz?
Kanser hastalarının kesinlikle aşı yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle mRNA teknolojisi zaten bu hastalarda tedavi amaçlı kullanılan ilaçların yapımında kullanılan bir teknolojidir. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla yaptırabilirler.

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 09:05