Ana içeriğe atla

Medipol, İsviçre Büyükelçiliği ve Novartis sürdürülebilir kalkınma için bir araya geldi

02.12.2021

İstanbul Medipol Üniversitesi, İsviçre Büyükelçiliği ve Novartis’den temsilciler sürdürülebilir kalkınma için düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

novartis-c4dea343-7ba0-4860-8b50-fefabad55f1b.jpg

‘Sürdürülebilir Kalkınmayı Yeniden Düşünmek: Sağlık Sektörünün Ardındaki Sosyal, Çevresel, Ekonomik Değer’ isimli çalıştay İsviçre Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil ve Novartis Grup Türkiye Başkanı Dr. Altan Demirdere’nin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısıyla başladı.  İstanbul Medipol Üniversitesi adına Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil ve Doç. Dr. Tuba Bozaykut Bük’ün danışmanlığında yürütülen çalıştayın açılış konuşmasını İstanbul Medipol Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın artan önemine ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin sürdürülebilir kalkınma amaçları noktasında yaptığı çalışmalara ve bu alandaki bakış açısına vurgu yaptı. Çalıştaya İstanbul Medipol Üniversitesi’nden İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakkı Omurtag, ve İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Baykal katıldı.

TİFTİKÇİGİL: ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİKLERİNE İHTİYACIMIZ VAR 
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanması için küresel bir eylem çağrısı olduğunu söyledi. Sağlık ekonomisinin daha önce iktisatçılar tarafından sadece fayda maliyet analizi yapılan bir alan olarak görüldüğünü aktaran Tiftikçigil şöyle dedi: “Şu anda sağlık ekonomisinin tetiklenmiş etkisi çok yüksek. Bu sebeple sağlıktaki bozulmanın dünyada yarattığı etkiyi hepimiz maalesef deneyimledik. Sağlık sektörünü normal bir mal ve hizmet piyasası olarak düşünemeyiz. Emek yoğun bir piyasa ve teknoloji burada çok önemli bir yere sahip. İkamesi olmayan bir piyasa. Kesinlikle sağlık hizmetlerini erteleyemeyiz. Sağlık hizmetlerinin parasal olarak çıktıları hesap edilemez. Sosyal ve çevresel çıktıları çok daha güçlü ve erdemli. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının geliştirilmesi için çok taraflı iş birliklerine ihtiyacımız var. Farkındalıkların oluşturulması gerekiyor.” 

DEMİRDERE: GSMH’YE KATKIMIZ 359 MİLYON DOLAR 
Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere ise COVID-19’un global ekonominin dinamiklerini değiştirdiğini, işletmelerin ve ülke yönetimlerinin çevresel ve toplumsal fayda odaklı ekonomik büyümenin önemini fark ettiğini söyledi. Demirdere şöyle dedi: “1955’ten bu yana Türkiye’de hem üretim hem ihracat yapan bir ilaç firması olarak, sosyal ve ekonomik katkılarını artırmaktan ve vatandaşların sağlığı için hizmet etmekten gurur duyuyoruz. GSMH’ye toplam katkımız 359 milyon dolar oldu. 1655 çalışan istihdam ettik ve farklı endüstrilerde toplam 5 bin 661 iş oluşumuna katkıda bulunduk. Toplam sosyal, çevresel ve ekonomik (SEE) etkimiz 2,3 milyar dolar.” 

RUCH: İŞLETMELERİ DESTEKLİYORUZ 
Türkiye-İsviçre arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch de şöyle dedi: “Sürdürülebilir ve yenilikçi ekonomik stratejilerin işletmeleri daha uzun süre ayakta tuttuğu yadsınamaz bir gerçek. Bu kapsamda İsviçre Büyükelçiliği olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmede işletmeleri destekliyor, Türkiye-İsviçre ticari ilişkilerinin gelişerek devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” 

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYOR 
Gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya amacına hizmet etmeyi hedefleyen İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçları arasında; sürdürülebilir kalkınmanın bir alan olarak geliştirilmesi, sürdürülebilir üretim ve tüketim konularının teşvik edilmesi, sanayi ile üniversite iş birliğinin sağlanması, Türkiye’deki yeşil ekonomik dönüşüm çalışmalarının desteklenmesi, yerel ve uluslararası literatürde sürdürülebilir kalkınma konularına katkı sağlanması hedefleniyor. Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi aynı zamanda ekolojik sürdürülebilirlik gibi alanlarda bilgi üretilmesi, sürdürülebilir kalkınmayla ilgili konularda eğitim-öğretim verilmesi, hem ulusal hem uluslararası düzeyde araştırmalar yapılması, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturulması, ulusal ve uluslararası kurumlarla ve araştırmacılarla iş birliğinin sağlanması ile merkezin olanakları, vizyonu, stratejileri ve amacı çerçevesinde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmesi yer alıyor.
 

Haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 05/01/2023 - 11:29