Ana içeriğe atla

Kaleli’nin çalışması Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi

10.04.2023

Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Sevde Nur Biltekin Kaleli’nin buluşçu ekipte yer aldığı çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

sevde biltekin

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Arş. Gör. Sevde Nur Biltekin Kaleli’nin buluşçu ekipte yer aldığı “Yeni Tiyoamid İkameli Piperazinil-1,2,4-Triazinlerin Sentezi ve In Vitro Antitümor Aktiviteleri” başlıklı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Buluşçu ekipte Kaleli’nin yanı sıra daha önce üniversitemizde görev yapan Prof. Dr. Şeref Demirayak, Prof. Dr. Barkın Berk ve Doç. Dr. Zafer Şahin de yer alıyor. Kanser tedavisinde kullanım potansiyellerine yönelik olan patent kapsamında kanser hücrelerinde potansiyel etkiye sahip olabilecek yeni bileşikler sentezlendi. Patenti hakkında açıklamalarda bulunan Kaleli şöyle dedi: “Günümüzde kanser tedavisi hala karmaşık ve zorlu bir süreç. Bu amaçla literatürde yer almayan yeni bileşikler sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin farklı kanser hücre hatlarında sitotoksisiteleri değerlendirildi ve selektif indeksleri hesaplandı. Kanser tedavisinde, radyoterapi, immünoterapi, cerrahi müdahale ve ilaç tedavisi gibi çeşitli yöntemler kullanılmakta. Beyin tümörlerinin tedavisinde ilaç olarak bazı bileşikler kullanılır fakat bu bileşiklerin çoğu seçici veya güçlü olmadığından araştırmacılar bu özelliklere sahip yeni terapötik bileşikler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ayrıca kanser ilaçlarının yan etkileri ve sağlıklı hücre grupları üzerine de öldürücü etkilerinin olması nedeniyle seçici etkiye sahip moleküller araştırmacıların ilgi odağı. Bu bağlamda biz de orijinal bileşikler sentezleyerek hem kanser hücrelerinde hem de sağlıklı kontrol gruplarında bileşiklerin toksisitelerini değerlendirdik.”

KANSER ÇALIŞMALARI İÇİN UMUT VAAT EDİYOR

Çalışmanın kanser tedavisinde gelecek adına umut vaat ettiğini kaydeden Kaleli, şöyle dedi: “Bileşiklerin kanserli hücreler üzerinde sağlıklı hücre grubuna kıyasla daha öldürücü etkilerinin olması ileri çalışmalar için umut vaat etmekte. Bileşikler, farklı beyin tümör hücreleri, meme kanseri hücreleri ve sağlıklı hücreler üzerinde test edildi. Sonuçlar değerlendirildiğinde bazı bileşiklerin bazı beyin tümörü hücre hatlarında oldukça toksik etkisinin olduğu görülmekte. Aynı zamanda bu bileşiklerin sağlıklı hücre gruplarında daha az toksisitelerinin olması bileşiklerin seçiciliğini ortaya koymakta. Fakat çalışılan bileşiklerin spesifik bir kanser türüne özgü olduğunu söylemek için detaylı analizler gerekiyor. Bu analizlerde bileşiklerin pek çok farklı kanser türü üzerinde denenmesi, kendi içlerinde kıyaslanması ve daha geniş kapsamlı ileri analizlerinin yapılması gerekir.”

Son Güncelleme Tarihi: 10/04/2023 - 13:41