Akademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür
okuma ve anlama becerisini geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir.
10, 14, 16, 9
A, E
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir.
10, 14, 16, 9
A, E
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder.
10, 14, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Çevirinin temel kuramları
Makale okuma
2
Basit cümle çevirileri
Makale okuma
3
Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)
Makale okuma
4
Basit cümle analizi
Makale okuma
5
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
6
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
7
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
8
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
9
Literatür okuma ve değerlendirme
Makale okuma
10
Literatür okuma ve değerlendirme
Makale okuma
11
Akademik yazım kuramları
Makale okuma
12
Akademik yazı yapısını oluşturma
Makale okuma
13
Akademik yazı yapısını oluşturma
Makale okuma
14
Akademik yazım örneği
Makale okuma
Kaynak
Ders notları
Kitaplar
Akademik yayınlar
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
1
14
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
1
1
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
1
1
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
12
12
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
23
23
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
121
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(121/30)
4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
AKADEMİK ÇEVİRİ VE YAZMA BECERİLERİ
-
Güz Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Öğr.Gör. İdil ALPAT YAVAŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Akademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür
okuma ve anlama becerisini geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir.
10, 14, 16, 9
A, E
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir.
10, 14, 16, 9
A, E
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder.
10, 14, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Çevirinin temel kuramları
Makale okuma
2
Basit cümle çevirileri
Makale okuma
3
Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)
Makale okuma
4
Basit cümle analizi
Makale okuma
5
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
6
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
7
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
8
Mesleki cümle çevirileri
Makale okuma
9
Literatür okuma ve değerlendirme
Makale okuma
10
Literatür okuma ve değerlendirme
Makale okuma
11
Akademik yazım kuramları
Makale okuma
12
Akademik yazı yapısını oluşturma
Makale okuma
13
Akademik yazı yapısını oluşturma
Makale okuma
14
Akademik yazım örneği
Makale okuma
Kaynak
Ders notları
Kitaplar
Akademik yayınlar
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.