Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ II | BES3219430 | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 6 |
Ders Programı | Cuma 10:00-10:45 Cuma 11:00-11:45 Cuma 13:30-14:15 Cuma 14:30-15:15 Cuma 15:30-16:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Hastalıklara özgü beslenme ilkelerine uygun tıbbi beslenme tedavisini/diyetini planlayabilmesi için gerekli bilgiyi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Kanser ve Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Solunum Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Test Diyetleri,İlaç-Besin Etkileşimi Allerji ve Beslenme,Vaka Çalışması,Vaka Çalışması; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Karaciğer hastalıkları, alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, böbrek hastalıkları, enfeksiyon, AIDS, kanser, allerji, solunum yolu hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tanımlarını ve etiyolojilerini açıklar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
2. Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
3. Akut ve kronik hastalığı olan bireylerde kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi programını geliştirme, uygulama ve izleme becerisini kazanır. | 10, 14, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
4. Hastaların beslenme durumunu değerlendirme ve beslenme konusunda eğitim verme becerisini kazanır. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
5. Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkinliğini kavrar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Karaciğer Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Karaciğer Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Kanser ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Solunum Sistemi Hastalıkları ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Test Diyetleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | İlaç-Besin Etkileşimi Allerji ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Vaka Çalışması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Vaka Çalışması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, ve ark.. Diyet El Kitabı, 4. baskı,Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2011. 2. Webster-Gandy J,Madden A, Holdsworth M (ed): Oxford Handbook of Nutrition And Dietetics , 2008 Oxford University Pres. 3. Annalyn Skipper: Dietitian’s Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition, 3rd ed., Jones&Bartlet Learning , 2012. 4. Shills, M.E., Olsan, J.A., Shike, M., (1994). Modern Nutrition in Health and Disease, Lea&Febiger, USA. 5. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2015. 6. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 7. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 2 | 28 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 5 | 5 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 2 | 2 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 2 | 2 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 28 | 28 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 166 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(166/30) | 6 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ II | BES3219430 | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 6 |
Ders Programı | Cuma 10:00-10:45 Cuma 11:00-11:45 Cuma 13:30-14:15 Cuma 14:30-15:15 Cuma 15:30-16:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Hastalıklara özgü beslenme ilkelerine uygun tıbbi beslenme tedavisini/diyetini planlayabilmesi için gerekli bilgiyi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Kanser ve Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Solunum Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Test Diyetleri,İlaç-Besin Etkileşimi Allerji ve Beslenme,Vaka Çalışması,Vaka Çalışması; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Karaciğer hastalıkları, alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, böbrek hastalıkları, enfeksiyon, AIDS, kanser, allerji, solunum yolu hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tanımlarını ve etiyolojilerini açıklar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
2. Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
3. Akut ve kronik hastalığı olan bireylerde kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi programını geliştirme, uygulama ve izleme becerisini kazanır. | 10, 14, 4, 6, 9 | A, D, E, G |
4. Hastaların beslenme durumunu değerlendirme ve beslenme konusunda eğitim verme becerisini kazanır. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
5. Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkinliğini kavrar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Karaciğer Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Karaciğer Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Kanser ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Solunum Sistemi Hastalıkları ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Test Diyetleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | İlaç-Besin Etkileşimi Allerji ve Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Vaka Çalışması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Vaka Çalışması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, ve ark.. Diyet El Kitabı, 4. baskı,Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2011. 2. Webster-Gandy J,Madden A, Holdsworth M (ed): Oxford Handbook of Nutrition And Dietetics , 2008 Oxford University Pres. 3. Annalyn Skipper: Dietitian’s Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition, 3rd ed., Jones&Bartlet Learning , 2012. 4. Shills, M.E., Olsan, J.A., Shike, M., (1994). Modern Nutrition in Health and Disease, Lea&Febiger, USA. 5. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2015. 6. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 7. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |