Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BARİATRİK CERRAHİ VE BESLENME | BES4119510 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı | Cuma 11:00-11:45 Cuma 12:00-12:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bariatrik cerrahi sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirmek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve ekibin önemi,Bariatrik cerrahi yöntemleri,Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi,Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programlarının planlanması,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde beslenme yetersizliklerinin değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde metabolik komplikasyonların değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde diyete bağlı komplikasyonların değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası beslenme durumunun izlenmesi,Bariatrik cerrahi sonrası metabolik durumun izlenmesi,Metabolik hastalıklarda bariatrik cerrahinin değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası ağırlığın koruması ve yönetilmesi,Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası hastaların psikiyatrik değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası diyet tedavisinin planlanması ve sürdürülmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Morbid obezitenin tedavisinde uygulanan bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
2. Hastanın gereksinimlerini karşılama konusunda izlenecek yöntemleri planlar. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
3. Diyet ile ilişkili uzun ve kısa süreli komplikasyonları çözümler. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
4. Bariatrik cerrahi hastalarının beslenmeyle ilişkili klinik bulgu ve komplikasyonlarını sorgular. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
5. Besin desteği ve diyet tedavisini, ekibin önemini ayırt eder. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
6. Beslenme yetersizliklerinde uygun beslenme tedavisi planını oluşturur. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
7. Ürün seçimi konusunda mevcut ürünleri karşılaştırır. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
8 İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirir. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve ekibin önemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Bariatrik cerrahi yöntemleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programlarının planlanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde beslenme yetersizliklerinin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde metabolik komplikasyonların değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde diyete bağlı komplikasyonların değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Bariatrik cerrahi sonrası beslenme durumunun izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bariatrik cerrahi sonrası metabolik durumun izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Metabolik hastalıklarda bariatrik cerrahinin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Bariatrik cerrahi sonrası ağırlığın koruması ve yönetilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası hastaların psikiyatrik değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Bariatrik cerrahi sonrası diyet tedavisinin planlanması ve sürdürülmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1.Alphan EM (edt). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Hatipoğlu Basım ve Yayın Sanayi Tic. Ltd. Şti. Hatipoğlu Yayınları: 168, Beslenme ve Diyetetik Dizisi: 06. Baskı: Alp Ofset Matbaacılık Ltd. Şti. Yayıncı Sertifika No: 13777. Ankara. Birinci Baskı, 277-304, 2013. 2.Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 15, 2015. 3.Bariatrik Cerrahide Beslenme ve Diyet Tedavisi. In: Baysal A, Baş M. (eds). Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Birinci Basım, 292-308, 2008. 4.Mercanlıgil S, Dağ A. (eds). Hastalıklarda Diyet Tedavisi. Ankara. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını: 177-209, 2013 5.Obesity Surgery, Surgery for Obesity and Related Diseases vb. dergiler. 6.Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenleri Derneği (www.mbcdd.org) 7.The International Federation for the Surgery of OBESITY AND METABOLIC DISORDERS (IFSO)(www.ifso.com) 8.Surgery for Obesity and Related Diseases (www.soard.org) 9.American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (https://asmbs.org) 10.Türk obezite cerrahisi derneği (www.turkishobesitysurgery.com) 11. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 12. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 70 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BARİATRİK CERRAHİ VE BESLENME | BES4119510 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı | Cuma 11:00-11:45 Cuma 12:00-12:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bariatrik cerrahi sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirmek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve ekibin önemi,Bariatrik cerrahi yöntemleri,Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi,Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programlarının planlanması,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde beslenme yetersizliklerinin değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde metabolik komplikasyonların değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerinde diyete bağlı komplikasyonların değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası beslenme durumunun izlenmesi,Bariatrik cerrahi sonrası metabolik durumun izlenmesi,Metabolik hastalıklarda bariatrik cerrahinin değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası ağırlığın koruması ve yönetilmesi,Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası hastaların psikiyatrik değerlendirilmesi,Bariatrik cerrahi sonrası diyet tedavisinin planlanması ve sürdürülmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Morbid obezitenin tedavisinde uygulanan bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
2. Hastanın gereksinimlerini karşılama konusunda izlenecek yöntemleri planlar. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
3. Diyet ile ilişkili uzun ve kısa süreli komplikasyonları çözümler. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
4. Bariatrik cerrahi hastalarının beslenmeyle ilişkili klinik bulgu ve komplikasyonlarını sorgular. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
5. Besin desteği ve diyet tedavisini, ekibin önemini ayırt eder. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
6. Beslenme yetersizliklerinde uygun beslenme tedavisi planını oluşturur. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
7. Ürün seçimi konusunda mevcut ürünleri karşılaştırır. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
8 İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirir. | 10, 16, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve ekibin önemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Bariatrik cerrahi yöntemleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programlarının planlanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde beslenme yetersizliklerinin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde metabolik komplikasyonların değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinde diyete bağlı komplikasyonların değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Bariatrik cerrahi sonrası beslenme durumunun izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bariatrik cerrahi sonrası metabolik durumun izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Metabolik hastalıklarda bariatrik cerrahinin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Bariatrik cerrahi sonrası ağırlığın koruması ve yönetilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası hastaların psikiyatrik değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Bariatrik cerrahi sonrası diyet tedavisinin planlanması ve sürdürülmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1.Alphan EM (edt). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Hatipoğlu Basım ve Yayın Sanayi Tic. Ltd. Şti. Hatipoğlu Yayınları: 168, Beslenme ve Diyetetik Dizisi: 06. Baskı: Alp Ofset Matbaacılık Ltd. Şti. Yayıncı Sertifika No: 13777. Ankara. Birinci Baskı, 277-304, 2013. 2.Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 15, 2015. 3.Bariatrik Cerrahide Beslenme ve Diyet Tedavisi. In: Baysal A, Baş M. (eds). Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Birinci Basım, 292-308, 2008. 4.Mercanlıgil S, Dağ A. (eds). Hastalıklarda Diyet Tedavisi. Ankara. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını: 177-209, 2013 5.Obesity Surgery, Surgery for Obesity and Related Diseases vb. dergiler. 6.Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenleri Derneği (www.mbcdd.org) 7.The International Federation for the Surgery of OBESITY AND METABOLIC DISORDERS (IFSO)(www.ifso.com) 8.Surgery for Obesity and Related Diseases (www.soard.org) 9.American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (https://asmbs.org) 10.Türk obezite cerrahisi derneği (www.turkishobesitysurgery.com) 11. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 12. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |