Mikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır.
16, 17, 37, 9
A
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır.
16, 17, 37, 9
A
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir.
16, 17, 37, 9
A
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir.
16, 17, 37, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Mikroorganizmaların sınıflandırılması
1
2
Mikroorganizmaların morfolojisi
1
3
Mikroorganizma genetiği
1
4
Mikroorganizma fizyolojisi
1
5
Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma
1
6
Mikrobiyel metabolizma
1
7
Mikroorganizmaların bulaşma yolları
1
8
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
1
9
Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora
1
10
Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi
1
11
Virüslerin sağlık açısından önemi
1
12
Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi
1
13
İmmünite ve immün cevap
1
14
Konağın immünolojik özellikleri
1
Kaynak
1.Ders notu verilecektir.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
5
70
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
10
10
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
10
10
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
132
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(132/30)
4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
GENEL MİKROBİYOLOJİ
-
Güz Dönemi
2+3
3,5
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Sevde Nur BİLTEKİN KALELİ
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Mikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır.
16, 17, 37, 9
A
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır.
16, 17, 37, 9
A
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir.
16, 17, 37, 9
A
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir.
16, 17, 37, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Mikroorganizmaların sınıflandırılması
1
2
Mikroorganizmaların morfolojisi
1
3
Mikroorganizma genetiği
1
4
Mikroorganizma fizyolojisi
1
5
Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma
1
6
Mikrobiyel metabolizma
1
7
Mikroorganizmaların bulaşma yolları
1
8
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
1
9
Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora
1
10
Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi
1
11
Virüslerin sağlık açısından önemi
1
12
Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi
1
13
İmmünite ve immün cevap
1
14
Konağın immünolojik özellikleri
1
Kaynak
1.Ders notu verilecektir.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.