Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ANATOMİ I2+024
Ders Programı Pazartesi 16:30-17:15 Pazartesi 17:30-18:15
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Bayram Ufuk ŞAKUL
Dersi VerenlerProf.Dr. Neslihan YÜZBAŞIOĞLU, Prof.Dr. Barış Çağrı DELİLBAŞI, Prof.Dr. Bayram Ufuk ŞAKUL, Prof.Dr. Alper ATASEVER, Dr.Öğr.Üye. Selva ŞEN, Öğr.Gör. Bediha KOYUNCU, Öğr.Gör. Ali Osman KORKMAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıAnatomi terminolojisi, genel tıbbi terimler, insan vücudunun organizasyonu, lokomotor, sindirim ve dolaşım sistemleri hakkında bilgi vermek ve pratik uygulamalar yaptırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Anatomiye Giriş ve Temele Kavramlar,Hareket Sistemi Genel Bilgisi,Üst Ekstremite Kemik Ve Eklemleri,Üst Ekstremite Kas ve Damarları,Alt Ekstremite Kemik ve Eklem,Alt Ekstremite Kas ve Damarları,Columna Vertebralıs,Thorax Duvarı,Cranıum,Cranıum, Boyun Kasları ve Boyun Üçgenleri,Karın ve Sırt Kasları,Kalp ve Perıcardıum,Periferik Dolaşım-Büyük Damarlar,Periferik Dolaşım-Büyük Damarlar; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Anatomide genel kavramları, genel ve özel anatomi terimlerini ve anatomik pozisyonları tanımlayabilir.1, 5, 8A, B
İnsan vücudunu oluşturan sistemleri açıklayabilecek ve ilişkilendirebilir.1, 5, 8A, B
Lokomotor sistem anatomisini tanır ve lokomotor sistemi oluşturan ögeleri bir araya getirerek fonksiyonlarını açıklayabilir.1, 5, 8A, B
İnsan vücudunu oluşturan yapılar hakkında pratik uygulamalar yapabilir.1, 5, 8A, B
Karın ve göğüs boşluğu kafatası bölgesindeki yapıları gösterebilir.1, 5, 8A, B
Kalbin yerini, kalple ilgili oluşumları, arter ve venleri gösterebilir.1, 5, 8A, B
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 5: Gösteri, 8: Grup Çalışması
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav, B: Sözlü Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Anatomiye Giriş ve Temele KavramlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Hareket Sistemi Genel BilgisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Üst Ekstremite Kemik Ve EklemleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Üst Ekstremite Kas ve DamarlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Alt Ekstremite Kemik ve EklemKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Alt Ekstremite Kas ve DamarlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Columna VertebralısKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Thorax DuvarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9CranıumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Cranıum, Boyun Kasları ve Boyun ÜçgenleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Karın ve Sırt KaslarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kalp ve PerıcardıumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Periferik Dolaşım-Büyük DamarlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Periferik Dolaşım-Büyük DamarlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notu öğrenciye verilir.
1-Putz R, Pabst R. Sobotta atlas of human anatomy Volume 2 12th English Ed. Munich, Urban & Schwarzenberg 1994 2-Netter FH. Atlas of human anatomy (second edition). USA, Novartis, 1997. 3-Moore KL, Persaud TVN. The Developing Human (Clinically Oriented Embryology). Fifth ed. Philadelphia, WB Saunders Company, 1993 4-Yıldırım M. İnsan Anatomisi. Nobel kitabevi, İstanbul 2003. 5-Arıncı K, Elhan A. Anatomi I, II. Güneş kitabevi, Ankara, 2003. 6-Moore K, AF. Dalley: Clinically oriented anatomy. Fourth ed. Lippincot Williams &Wilkins Company, Philadelphia, 1999

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu