Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME BİYOKİMYASI I-Güz Dönemi3+034
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerDoç.Dr. Indrani KALKAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, karbonhidratlar, lipidler, proteinler, aminoasitler, enzimler, vitaminler, inorganik besin öğelerinin kimyasal yapıları ve fonksiyonları, su ve elektrolit dengesi, hormonlar ve vitaminlerin yapıları ve fonksiyonları konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Biyokimyasına Giriş,Beslenme Biyokimyasının Esasları,Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon,Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon,Karbonhidratların yapıları,Lipidlerin yapıları,Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları,Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları,Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi,Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması,Hormonların biyokimyasal fonksiyonları,Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları,Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Beslenme biyokimyası temel konularını güncel bilgilere dayalı değerlendirir.10, 14, 19, 9A, E
2.Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolik reaksiyonlardaki rollerini çözümleyebilmesi ve metabolizmayı insan beslenmesi ile ilişkilendirir.10, 14, 19, 9A, E
3.Metabolizma ve beslenme arasındaki ilişkiyi son teknolojileri kullanarak bilgisayar destekli yapılandırır.10, 14, 19, 9A, E
4.Beslenme biyokimyasında edindiği bilgiler ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi kurar.10, 14, 19, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Biyokimyasına GirişÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Biyokimyasının EsaslarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Karbonhidratların yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Lipidlerin yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Hormonların biyokimyasal fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme Biyokimyası - Meral Aksoy, Hatipoğlu Yayıncılık, 4. baskı 2014 2. Lippincott Biyokimya 5. Baskı Türkçe, Çev.Editörü Prof. Dr. Engin Ulukaya, 2014

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2510
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı6318
Ara Sınav ve Hazırlığı11717
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)110
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(110/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME BİYOKİMYASI I-Güz Dönemi3+034
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerDoç.Dr. Indrani KALKAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, karbonhidratlar, lipidler, proteinler, aminoasitler, enzimler, vitaminler, inorganik besin öğelerinin kimyasal yapıları ve fonksiyonları, su ve elektrolit dengesi, hormonlar ve vitaminlerin yapıları ve fonksiyonları konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Biyokimyasına Giriş,Beslenme Biyokimyasının Esasları,Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon,Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon,Karbonhidratların yapıları,Lipidlerin yapıları,Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları,Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları,Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi,Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması,Hormonların biyokimyasal fonksiyonları,Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları,Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Beslenme biyokimyası temel konularını güncel bilgilere dayalı değerlendirir.10, 14, 19, 9A, E
2.Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolik reaksiyonlardaki rollerini çözümleyebilmesi ve metabolizmayı insan beslenmesi ile ilişkilendirir.10, 14, 19, 9A, E
3.Metabolizma ve beslenme arasındaki ilişkiyi son teknolojileri kullanarak bilgisayar destekli yapılandırır.10, 14, 19, 9A, E
4.Beslenme biyokimyasında edindiği bilgiler ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi kurar.10, 14, 19, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Biyokimyasına GirişÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Biyokimyasının EsaslarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Karbonhidratların yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Lipidlerin yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Hormonların biyokimyasal fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme Biyokimyası - Meral Aksoy, Hatipoğlu Yayıncılık, 4. baskı 2014 2. Lippincott Biyokimya 5. Baskı Türkçe, Çev.Editörü Prof. Dr. Engin Ulukaya, 2014

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57