Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ORGANİK KİMYA2+024
Ders Programı Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Ozan Emre EYUPOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri organik bileşiklerin sınıflandırılması, isimlendirmesi, reaksiyon tipleri, alkanlar, alkenler, alkinler, benzen ve türevleri, sterokimya ve optikçe aktiflik, alkoller, eterler ve tiyoller, aminler, aldehidler, ketonlar, karboksilik asitler, anhidridler, esterler ve amidler, polimerlerin yapı, özellik ve reaksiyonları konularında bilgilendirmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması,Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar,Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları,Organik kimyada reaksiyon tipleri,Alkenler ve alkinler,Benzen ve türevleri,Asitlik bazlık,Organik bileşiklerin analiz yöntemleri,Alkoller, eterler ve tiyoller,Aminler, amidler,Aldehidler ve ketonlar,Karboksilik asitler,Karboksilik anhidridler, esterler,Polimerler; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Organik bileşikleri tanımlayabilmesi1, 10, 15, 2, 3, 4A
2. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklayabilmesi1, 10, 15, 2, 3, 4A
3. Fonksiyonel grupları formüle edebilmesi 1, 10, 15, 2, 3, 4A
4. Organik bileşiklerin reaksiyonlarını yorumlayabilmesi1, 10, 15, 2, 3, 4A
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 10: Beyin Fırtınası, 15: Problem Çözme, 2: Soru - Cevap, 3: Tartışma, 4: Alıştırma ve Uygulama
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlarÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapılarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Organik kimyada reaksiyon tipleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Alkenler ve alkinlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Benzen ve türevleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Asitlik bazlıkÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Organik bileşiklerin analiz yöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Alkoller, eterler ve tiyollerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Aminler, amidlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Aldehidler ve ketonlarÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Karboksilik asitlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Karboksilik anhidridler, esterlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14PolimerlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders Notları
•Solomons Organic Chemistry •Organik Kimya, Tahsin Uyar •Organik Kimya Problemleri ve Çözümleri, G.Okay, Y. Yıldırır •Organic Chemistry, Graham Solomons •Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler •http://www.organicworldwide.net/ •http://www.organic-chemistry.org/

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu