Öğrencileri, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği ve transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi , Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ,Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi ,Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi ,Kanserde nütrisyonel destek tedavisi ,Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi ,Kanserde farklı beslenme uygulamaları ,Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış ,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirilebilir.
Tedavi kaynaklı beslenme sorunlarını saptayabilir ve hafifletmeye yönelik beslenme uygulamalarında bulunabilir.
14, 16, 18, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi
2
Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
3
Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi
4
Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi
5
Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi
6
Kanserde nütrisyonel destek tedavisi
7
Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi
8
Kanserde farklı beslenme uygulamaları
9
Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
10
Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
11
Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
12
Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
13
İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
14
Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
Kaynak
Ders Notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
0
0
0
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)
0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
ONKOLOJİK HASTALIK. VE TRANSP. TIB. BES. TED.
-
Bahar Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencileri, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği ve transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi , Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ,Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi ,Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi ,Kanserde nütrisyonel destek tedavisi ,Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi ,Kanserde farklı beslenme uygulamaları ,Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış ,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirilebilir.
Tedavi kaynaklı beslenme sorunlarını saptayabilir ve hafifletmeye yönelik beslenme uygulamalarında bulunabilir.
14, 16, 18, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi
2
Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
3
Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi
4
Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi
5
Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi
6
Kanserde nütrisyonel destek tedavisi
7
Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi
8
Kanserde farklı beslenme uygulamaları
9
Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
10
Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
11
Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
12
Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
13
İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
14
Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
Kaynak
Ders Notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.