Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ONKOLOJİK HASTALIK. VE TRANSP. TIB. BES. TED.-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği ve transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi , Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ,Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi ,Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi ,Kanserde nütrisyonel destek tedavisi ,Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi ,Kanserde farklı beslenme uygulamaları ,Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış ,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirilebilir. 14, 16, 18, 9A
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp tıbbi beslenme tedavisini uygulanabilir. 14, 16, 18, 9A
Tedavi kaynaklı beslenme sorunlarını saptayabilir ve hafifletmeye yönelik beslenme uygulamalarında bulunabilir. 14, 16, 18, 9A
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi
2 Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
3Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi
4Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi
5Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi
6Kanserde nütrisyonel destek tedavisi
7Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi
8Kanserde farklı beslenme uygulamaları
9Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
10Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
11Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
12Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
13İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
14Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
Kaynak
Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ONKOLOJİK HASTALIK. VE TRANSP. TIB. BES. TED.-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği ve transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi , Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ,Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi ,Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi ,Kanserde nütrisyonel destek tedavisi ,Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi ,Kanserde farklı beslenme uygulamaları ,Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış ,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ,Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirilebilir. 14, 16, 18, 9A
Onkoloji ve transplantasyon hastalarının klinik bulgularını yorumlayıp tıbbi beslenme tedavisini uygulanabilir. 14, 16, 18, 9A
Tedavi kaynaklı beslenme sorunlarını saptayabilir ve hafifletmeye yönelik beslenme uygulamalarında bulunabilir. 14, 16, 18, 9A
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi
2 Kanserde beslenme durumunun saptanması ve beslenmenin kansere etkisi
3Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi
4Kanser tedavisi sırasında kanser türlerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi
5Kanser tedavisinin yol açtığı beslenme sorunları ve yönetimi
6Kanserde nütrisyonel destek tedavisi
7Kanser tedavisi sonrasında beslenme tedavisi
8Kanserde farklı beslenme uygulamaları
9Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
10Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
11Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
12Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
13İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
14Kemik iliği transplantasyonu öncesi ve sonrasında beslenme tedavisi
Kaynak
Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57