Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DANIŞ. VE İLET. BECERİLERİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Cansu YURDAKUL ELİAÇIK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularını değerlendirmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Tanımı,Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri ve Etik İlkeleri,Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin Tanınması,Kültürel Değerler,Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin Hazırlanması,Eğitim Metotları ve Uygulama Yolları,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Eğiticinin ve Danışmanın Nitelikleri,Davranış Değişikliği Modelleri,Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık Yöntemleri,İletişim Engelleri,Pratik Çalışma,Pratik Çalışma,Pratik çalışma,Pratik çalışma,Pratik çalışma-2; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenlerini tanımlar.10, 11, 16, 4, 9A, E
2. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlar ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimini açıklar.10, 11, 16, 4, 9A, E
3. Bireye özgü eğitimleri açıklar.10, 11, 16, 4, 9A, E
4. Farklı gruplara özgü beslenme eğitimi materyallerini tanımlar.10, 11, 16, 4, 9A, E
5. Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini değerlendirir.10, 11, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin TanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri ve Etik İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin TanınmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kültürel DeğerlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin HazırlanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Eğitim Metotları ve Uygulama YollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Eğiticinin ve Danışmanın NitelikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Davranış Değişikliği ModelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık YöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12İletişim EngelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Pratik ÇalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik ÇalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışma-2Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Nutrition Counseling and Education Skills for Dietetics Professionals. Holli B., Beto A.J. 2012. 2. Nutrition Therapy. King K., Klawitter B. Lippincott Williams & Wilkins, Third edition, 2003. 3. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Tüfekçi Alphan E. İkinci baskı, 2014, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara. 4. Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı. Kutluay Merdol T. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Şubat 2008, Ankara.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DANIŞ. VE İLET. BECERİLERİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Cansu YURDAKUL ELİAÇIK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularını değerlendirmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Tanımı,Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri ve Etik İlkeleri,Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin Tanınması,Kültürel Değerler,Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin Hazırlanması,Eğitim Metotları ve Uygulama Yolları,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Eğiticinin ve Danışmanın Nitelikleri,Davranış Değişikliği Modelleri,Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık Yöntemleri,İletişim Engelleri,Pratik Çalışma,Pratik Çalışma,Pratik çalışma,Pratik çalışma,Pratik çalışma-2; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenlerini tanımlar.10, 11, 16, 4, 9A, E
2. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlar ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimini açıklar.10, 11, 16, 4, 9A, E
3. Bireye özgü eğitimleri açıklar.10, 11, 16, 4, 9A, E
4. Farklı gruplara özgü beslenme eğitimi materyallerini tanımlar.10, 11, 16, 4, 9A, E
5. Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini değerlendirir.10, 11, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin TanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri ve Etik İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin TanınmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kültürel DeğerlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin HazırlanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Eğitim Metotları ve Uygulama YollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Eğiticinin ve Danışmanın NitelikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Davranış Değişikliği ModelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık YöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12İletişim EngelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Pratik ÇalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik ÇalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik çalışma-2Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Nutrition Counseling and Education Skills for Dietetics Professionals. Holli B., Beto A.J. 2012. 2. Nutrition Therapy. King K., Klawitter B. Lippincott Williams & Wilkins, Third edition, 2003. 3. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Tüfekçi Alphan E. İkinci baskı, 2014, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara. 4. Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı. Kutluay Merdol T. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Şubat 2008, Ankara.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57