Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME BİYOKİMYASI II3+034
Ders Programı Cuma 13:30-14:15 Cuma 14:30-15:15 Cuma 15:30-16:15
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDoç.Dr. Nihal BÜYÜKUSLU
Dersi VerenlerDoç.Dr. Indrani KALKAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere, biyomoleküllerin metabolik reaksiyonları, su ve elektrolit dengesi, enzimlerin metabolik önemi, hormonlar, açlık ve tokluktaki metabolik değişimler konularını beslenme ve insan sağlığı açısından yorumlayabilecek bilgi ve donanımı kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Sindirim sistemine biyokimyasal bakış,Karbonhidratlarin sindirimi ve emilimi,Karbonhidratlarin metabolik yolları,Lipidlerin sindirimi ve emilimi,Lipidlerin metabolik yolları,Proteinlerin sindirimi ve emilimi,Proteinlerin metabolik yolları,Nukleik asitlerin sindirimi ve emilimi,Nukleik asitlerin metabolik yollaı,Suyun ve minerallerin beslenme biyokimyasındaki önemi,Vitaminler ve hormonların metabolizmadaki fonksiyonları,Sindirim enzimleri,Tokluk ve açlık durumunda metabolizma,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Beslenme biyokimyası temel konularını güncel bilgilere dayalı değerlendirebilmesi1, 10, 14, 3A, C
2.Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolik reaksiyonlardaki rollerini çözümleyebilecek ve metabolizmayı insan beslenmesi ile ilişkilendirebilmesi3
3.Metabolizma ve beslenme arasındaki ilişkiyi son teknolojileri kullanarak bilgisayar destekli yapılandırabilmesi1, 14A, C
4.Beslenme biyokimyasında edindiği bilgiler ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi kurabilmesi1, 10, 14A, C
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 10: Beyin Fırtınası, 14: Bireysel Çalışma, 3: Tartışma
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav, C: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Sindirim sistemine biyokimyasal bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Karbonhidratlarin sindirimi ve emilimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Karbonhidratlarin metabolik yollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Lipidlerin sindirimi ve emilimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Lipidlerin metabolik yollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Proteinlerin sindirimi ve emilimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Proteinlerin metabolik yollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Nukleik asitlerin sindirimi ve emilimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Nukleik asitlerin metabolik yollaıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Suyun ve minerallerin beslenme biyokimyasındaki önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Vitaminler ve hormonların metabolizmadaki fonksiyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Sindirim enzimleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Tokluk ve açlık durumunda metabolizmaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
•Ders notları
1.Beslenme Biyokimyası - Meral Aksoy, Hatipoğlu Yayıncılık, İkinci baskı 2008 2.Kolay Biyokimya - Editör Paul C. Engel, Çeviri Editörü Aysel Özpınar İstanbul Tıp Kitabevi,2011 3.Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu