Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ECZACILIK İŞLETMECİLİĞİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülden Zehra OMURTAG |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Metin UYAR, Öğr.Gör. Seçil ÇINAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders ile eczane hizmetlerinin planlanması, organizasyonu, yürütülmesi ve kontrolü için gerekli olan yönetsel ve mali bilgilerinin öğretilmesi hedeflenmiştir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. Eczane açmak için gerekli şartlar, eczane yerleşimi, paydaşlarla ilişkiler,2. Eczanede bilişim sistemi,3. Personel istihdamı ve yönetimi,4. Eczanede mali işlemler,5. Eczanede raf düzeni ve stok yönetimi,6. Eczacı-hasta ilişkileri, SGK Medula sistemi,7. Eczacının uyması gereken hukuki sorumluluklar,8. Bir işletme olarak eczane,9. Finansal tablolar,10. Finansal tablo analizleri,11. Muhasebe bilgi sistemi,12. Muhasebenin temel ilkeleri,13. Muhasebenin temel ilkeleri,14. Nakit akış tablosu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczane açılırken yapılması gereken bürokratik işlemleri planlayabilecektir. | 14, 9 | A, H |
1.1. Eczane Açılışında Ruhsat İşlemlerini gerçekleştirir. | 14, 9 | A |
1.2. Ruhsat aldıktan sonra paydaşlarla olan ilişkilerini tanımlar. | 14, 9 | A |
1.3. Eczane iç düzeninin sağlanması için gerekli olan personeli ve bilişim sistemlerini denetler. | 4, 9 | H |
2. Eczane işletmesinde yapılacak olan mali ve hukuki işlemleri değerlendirebilecektir. | 12, 9 | A, E |
2.1. Eczanedeki mali işlemleri planlar. | 12, 9 | A |
2.2. Eczanede kullanılan kanuni belgelerin kullanım alanlarını ve hukuki sorumluluklarını yorumlar. | 12, 9 | E |
2.3. Eczanede kullanılan sistemlerin içeriklerini ve denetimini yorumlar. | 14, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. Eczane açmak için gerekli şartlar, eczane yerleşimi, paydaşlarla ilişkiler | |
2 | 2. Eczanede bilişim sistemi | |
3 | 3. Personel istihdamı ve yönetimi | |
4 | 4. Eczanede mali işlemler | |
5 | 5. Eczanede raf düzeni ve stok yönetimi | |
6 | 6. Eczacı-hasta ilişkileri, SGK Medula sistemi | |
7 | 7. Eczacının uyması gereken hukuki sorumluluklar | |
8 | 8. Bir işletme olarak eczane | |
9 | 9. Finansal tablolar | |
10 | 10. Finansal tablo analizleri | |
11 | 11. Muhasebe bilgi sistemi | |
12 | 12. Muhasebenin temel ilkeleri | |
13 | 13. Muhasebenin temel ilkeleri | |
14 | 14. Nakit akış tablosu |
Kaynak |
Ders Notları |
1. Güçlü Eczane Yönetimi, Faruk Nalbantoğlu, Artıfarma Yayınları 2. Eczacılık Bu Değil, Ed: Yakup Ercan, İthaki Yayınları - Akademik Dizisi 3. Essentials of Pharmacy Management, Dennis H Tootelian, Albert Wertheimer, Andrey Mikhailitchenko, Pharmaceutical Press |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | X | |||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | X | |||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | X | |||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 20 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 80 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ECZACILIK İŞLETMECİLİĞİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülden Zehra OMURTAG |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Metin UYAR, Öğr.Gör. Seçil ÇINAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders ile eczane hizmetlerinin planlanması, organizasyonu, yürütülmesi ve kontrolü için gerekli olan yönetsel ve mali bilgilerinin öğretilmesi hedeflenmiştir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. Eczane açmak için gerekli şartlar, eczane yerleşimi, paydaşlarla ilişkiler,2. Eczanede bilişim sistemi,3. Personel istihdamı ve yönetimi,4. Eczanede mali işlemler,5. Eczanede raf düzeni ve stok yönetimi,6. Eczacı-hasta ilişkileri, SGK Medula sistemi,7. Eczacının uyması gereken hukuki sorumluluklar,8. Bir işletme olarak eczane,9. Finansal tablolar,10. Finansal tablo analizleri,11. Muhasebe bilgi sistemi,12. Muhasebenin temel ilkeleri,13. Muhasebenin temel ilkeleri,14. Nakit akış tablosu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczane açılırken yapılması gereken bürokratik işlemleri planlayabilecektir. | 14, 9 | A, H |
1.1. Eczane Açılışında Ruhsat İşlemlerini gerçekleştirir. | 14, 9 | A |
1.2. Ruhsat aldıktan sonra paydaşlarla olan ilişkilerini tanımlar. | 14, 9 | A |
1.3. Eczane iç düzeninin sağlanması için gerekli olan personeli ve bilişim sistemlerini denetler. | 4, 9 | H |
2. Eczane işletmesinde yapılacak olan mali ve hukuki işlemleri değerlendirebilecektir. | 12, 9 | A, E |
2.1. Eczanedeki mali işlemleri planlar. | 12, 9 | A |
2.2. Eczanede kullanılan kanuni belgelerin kullanım alanlarını ve hukuki sorumluluklarını yorumlar. | 12, 9 | E |
2.3. Eczanede kullanılan sistemlerin içeriklerini ve denetimini yorumlar. | 14, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. Eczane açmak için gerekli şartlar, eczane yerleşimi, paydaşlarla ilişkiler | |
2 | 2. Eczanede bilişim sistemi | |
3 | 3. Personel istihdamı ve yönetimi | |
4 | 4. Eczanede mali işlemler | |
5 | 5. Eczanede raf düzeni ve stok yönetimi | |
6 | 6. Eczacı-hasta ilişkileri, SGK Medula sistemi | |
7 | 7. Eczacının uyması gereken hukuki sorumluluklar | |
8 | 8. Bir işletme olarak eczane | |
9 | 9. Finansal tablolar | |
10 | 10. Finansal tablo analizleri | |
11 | 11. Muhasebe bilgi sistemi | |
12 | 12. Muhasebenin temel ilkeleri | |
13 | 13. Muhasebenin temel ilkeleri | |
14 | 14. Nakit akış tablosu |
Kaynak |
Ders Notları |
1. Güçlü Eczane Yönetimi, Faruk Nalbantoğlu, Artıfarma Yayınları 2. Eczacılık Bu Değil, Ed: Yakup Ercan, İthaki Yayınları - Akademik Dizisi 3. Essentials of Pharmacy Management, Dennis H Tootelian, Albert Wertheimer, Andrey Mikhailitchenko, Pharmaceutical Press |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | X | |||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | X | |||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | X | |||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 20 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 80 | |
Toplam | 100 |