Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞ SAĞLIĞI | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Aysel KÖKCÜ DOĞAN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşe DOST |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | iş yerlerinde çalışanların fiziksel zihinsel ve duygusal sağlık sorunlarını tespit edip önlem alabilmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. İş sağlığı ve tarihçesi,Türkiyede iş sağlığı,2. Üretim alanları,ilgili kurum ve kuruluşlar,3. İş sağlığı ile ilgili mevzuat ve yasalar,4. Küçük orta ve büyük işletmeler,5. İş yerinde çalışan sağlık insan gücü,iş yeri hemşiresi ,rolleri ve görevleri,6. Yasa ve mevzuatlarla iş yeri hemşireliği,7. Çalışma hayatında riskli guruplar,Kadın işçiler,8. Çocuk işçiler,9. Meslek hastalıkları,10. Meslek hastalıkları-2 ve korunma yolları,11. Meslek kazaları,12. Bazal metabolizma,ve iş yüklerinin hesaplanması,13. İşçi beslenmesi ve işgücü ile ilişkisi,14. iş sağlığı ve iş güvenliği; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Öğrenciler bu dersin sonunda; | ||
1.İş sağlığıyla ilgili temel kavramları tartışır | 10, 13, 16, 9 | A |
2iş sağlığının nitelikleri ve önemi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını özetler. | 10, 16, 9 | D |
3.İş sağlığı ile ilgili mevzuatı açıklar. | 16, 9 | A, E |
4.İşçinin sağlığının korunması, iş güvenliğine ilişkin halk sağlığı hemşiresinin rol ve görevlerini sıralar. | 13, 14, 16, 9 | A |
5. Mevzuatlarla iş yeri hemşireliğini açıklar. | 14, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. İş sağlığı ve tarihçesi,Türkiyede iş sağlığı | |
2 | 2. Üretim alanları,ilgili kurum ve kuruluşlar | |
3 | 3. İş sağlığı ile ilgili mevzuat ve yasalar | |
4 | 4. Küçük orta ve büyük işletmeler | |
5 | 5. İş yerinde çalışan sağlık insan gücü,iş yeri hemşiresi ,rolleri ve görevleri | |
6 | 6. Yasa ve mevzuatlarla iş yeri hemşireliği | |
7 | 7. Çalışma hayatında riskli guruplar,Kadın işçiler | |
8 | 8. Çocuk işçiler | |
9 | 9. Meslek hastalıkları | |
10 | 10. Meslek hastalıkları-2 ve korunma yolları | |
11 | 11. Meslek kazaları | |
12 | 12. Bazal metabolizma,ve iş yüklerinin hesaplanması | |
13 | 13. İşçi beslenmesi ve işgücü ile ilişkisi | |
14 | 14. iş sağlığı ve iş güvenliği |
Kaynak |
1-Türkiyede iş sağlığı konusuna genel bakış,Hacettepe halk sağlığı vakfı,1998 2-İş yeri hekimliği ders notları,TTB YAYINI,2001 3-Bertan M,Güler Ç.Halk Sağlığı Temel Bilgiler Güneş Kitabevi Ankara,1995,2006. 4- halk sağlığı hemşireliği ders kitabı.Vehbi Koç Vakfı ayınları,no:14,1998,İstanbul 5- Ders notları.Ayşe Sayan 6- Toplum sağlığı ve hemşireliği,Zafer Öztek,Gülümser Kubilay,1993,Ankara 7-www.isgüm.com |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1.Hemşirelik lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, hemşireliğin özel alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilmek için yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | 2.Uzmanlık alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilir. | X | |||||
3 | Hemşirelik uygulamalarında, ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
4 | 3.Hemşirelik alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal bilgiyi uygulama ile birleştirebilme, sentezleyebilme, araştırma ve uygulamalarına yansıtabilme becerisine sahiptir. | X | |||||
5 | 4.Hemşirelik alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler oluşturabilir. | X | |||||
6 | 5.Mesleki uygulamalarını, sağlık alanındaki bilimsel araştırmalar, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre yapılandırır. | X | |||||
7 | 6.Hemşirelik alanıyla ilgili özel yetkinlik gerektiren bir çalışmayı edindiği bilgi ve beceriler ışığında bağımsız olarak yürütür. | X | |||||
8 | 7.Hemşirelik ile ilgili uzmanlık gerektiren bir sorunu saptamak, çözümü yöntemi belirlemek, soruna yönelik veri toplamak, analiz etmek ve sonuçları değerlenmek için sorumluluk alabilme yetisine sahiptir. | X | |||||
9 | 8.Hemşirelik mesleği ile ilgili öngörülen ya da öngörülmeyen sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | X | |||||
10 | 9.Bilginin sürekli değiştiği sağlık hizmetinde yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen, gelişime açık bir davranış geliştirir. | X | |||||
11 | 10.Hemşirelik alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izlemek, bilimsel çalışmalar yapmak ve sonuçlarını sistemli olarak aktarabilir. | X | |||||
12 | 11.Hemşirelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | |||||
13 | 12.Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
14 | 13.Mesleki organizasyonların çalışmalarında aktif olarak görev alır. | X | |||||
15 | 14.Hemşirelikte uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. | X | |||||
16 | 15.Hemşirelik hizmetinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonunda bireysel ve ekip üyesi olarak lisansüstü eğitiminde edindiği bilgilerle yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 28 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(28/30) | 1 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞ SAĞLIĞI | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Aysel KÖKCÜ DOĞAN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşe DOST |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | iş yerlerinde çalışanların fiziksel zihinsel ve duygusal sağlık sorunlarını tespit edip önlem alabilmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. İş sağlığı ve tarihçesi,Türkiyede iş sağlığı,2. Üretim alanları,ilgili kurum ve kuruluşlar,3. İş sağlığı ile ilgili mevzuat ve yasalar,4. Küçük orta ve büyük işletmeler,5. İş yerinde çalışan sağlık insan gücü,iş yeri hemşiresi ,rolleri ve görevleri,6. Yasa ve mevzuatlarla iş yeri hemşireliği,7. Çalışma hayatında riskli guruplar,Kadın işçiler,8. Çocuk işçiler,9. Meslek hastalıkları,10. Meslek hastalıkları-2 ve korunma yolları,11. Meslek kazaları,12. Bazal metabolizma,ve iş yüklerinin hesaplanması,13. İşçi beslenmesi ve işgücü ile ilişkisi,14. iş sağlığı ve iş güvenliği; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Öğrenciler bu dersin sonunda; | ||
1.İş sağlığıyla ilgili temel kavramları tartışır | 10, 13, 16, 9 | A |
2iş sağlığının nitelikleri ve önemi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını özetler. | 10, 16, 9 | D |
3.İş sağlığı ile ilgili mevzuatı açıklar. | 16, 9 | A, E |
4.İşçinin sağlığının korunması, iş güvenliğine ilişkin halk sağlığı hemşiresinin rol ve görevlerini sıralar. | 13, 14, 16, 9 | A |
5. Mevzuatlarla iş yeri hemşireliğini açıklar. | 14, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. İş sağlığı ve tarihçesi,Türkiyede iş sağlığı | |
2 | 2. Üretim alanları,ilgili kurum ve kuruluşlar | |
3 | 3. İş sağlığı ile ilgili mevzuat ve yasalar | |
4 | 4. Küçük orta ve büyük işletmeler | |
5 | 5. İş yerinde çalışan sağlık insan gücü,iş yeri hemşiresi ,rolleri ve görevleri | |
6 | 6. Yasa ve mevzuatlarla iş yeri hemşireliği | |
7 | 7. Çalışma hayatında riskli guruplar,Kadın işçiler | |
8 | 8. Çocuk işçiler | |
9 | 9. Meslek hastalıkları | |
10 | 10. Meslek hastalıkları-2 ve korunma yolları | |
11 | 11. Meslek kazaları | |
12 | 12. Bazal metabolizma,ve iş yüklerinin hesaplanması | |
13 | 13. İşçi beslenmesi ve işgücü ile ilişkisi | |
14 | 14. iş sağlığı ve iş güvenliği |
Kaynak |
1-Türkiyede iş sağlığı konusuna genel bakış,Hacettepe halk sağlığı vakfı,1998 2-İş yeri hekimliği ders notları,TTB YAYINI,2001 3-Bertan M,Güler Ç.Halk Sağlığı Temel Bilgiler Güneş Kitabevi Ankara,1995,2006. 4- halk sağlığı hemşireliği ders kitabı.Vehbi Koç Vakfı ayınları,no:14,1998,İstanbul 5- Ders notları.Ayşe Sayan 6- Toplum sağlığı ve hemşireliği,Zafer Öztek,Gülümser Kubilay,1993,Ankara 7-www.isgüm.com |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1.Hemşirelik lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, hemşireliğin özel alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilmek için yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | 2.Uzmanlık alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilir. | X | |||||
3 | Hemşirelik uygulamalarında, ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
4 | 3.Hemşirelik alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal bilgiyi uygulama ile birleştirebilme, sentezleyebilme, araştırma ve uygulamalarına yansıtabilme becerisine sahiptir. | X | |||||
5 | 4.Hemşirelik alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler oluşturabilir. | X | |||||
6 | 5.Mesleki uygulamalarını, sağlık alanındaki bilimsel araştırmalar, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre yapılandırır. | X | |||||
7 | 6.Hemşirelik alanıyla ilgili özel yetkinlik gerektiren bir çalışmayı edindiği bilgi ve beceriler ışığında bağımsız olarak yürütür. | X | |||||
8 | 7.Hemşirelik ile ilgili uzmanlık gerektiren bir sorunu saptamak, çözümü yöntemi belirlemek, soruna yönelik veri toplamak, analiz etmek ve sonuçları değerlenmek için sorumluluk alabilme yetisine sahiptir. | X | |||||
9 | 8.Hemşirelik mesleği ile ilgili öngörülen ya da öngörülmeyen sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | X | |||||
10 | 9.Bilginin sürekli değiştiği sağlık hizmetinde yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen, gelişime açık bir davranış geliştirir. | X | |||||
11 | 10.Hemşirelik alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izlemek, bilimsel çalışmalar yapmak ve sonuçlarını sistemli olarak aktarabilir. | X | |||||
12 | 11.Hemşirelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | |||||
13 | 12.Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
14 | 13.Mesleki organizasyonların çalışmalarında aktif olarak görev alır. | X | |||||
15 | 14.Hemşirelikte uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. | X | |||||
16 | 15.Hemşirelik hizmetinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonunda bireysel ve ekip üyesi olarak lisansüstü eğitiminde edindiği bilgilerle yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |