Ana içeriğe atla

Tremor hastaları için bardak geliştirildi

19.09.2023

Doç. Dr. Devrim Tarakcı, Öğr. Gör. Kübra Şahadet Sezer ile öğrencilerimiz Helbest Jiyan Gönüllü ve Kadir Tan tarafından geliştirilen “Tremor Hastaları için Bardak” başlıklı patent USPTO tarafından tescil edildi.

devrimhoca.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Devrim Tarakcı, Öğr. Gör. Kübra Şahadet Sezer ile öğrencilerimiz Helbest Jiyan Gönüllü ve Kadir Tan’ın “Tremor Hastaları için Bardak” başlıklı patenti USPTO (United States Patent and Trademark Office) tarafından tescil edildi. Buluş, titreme hastalığı olarak bilinen tremoru olan bireyler için geliştirilirken engelli, yaşlı ve kronik hastaların günlük beslenme aktivitelerini güvenli ve kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Buluş hakkında bilgi veren Doç. Dr. Devrim Tarakcı, “Bardağın kulp kısmında yer alan mekanizma, kas kuvvetsizliği yaşayan bireylerin, bardağı kaldırma sırasındaki uygulaması gereken kuvveti azaltıyor. Öğrencilerle gerçekleştirdiğimiz buluş, tedavi edici rehabilitasyon yöntemlerinden duyu girdisi sağlama koşuluyla bireyin duyusal kayıplarının düzeltilmesini de mümkün kılacak.” dedi.

TREMORLU BİREYLERİN HAYATA KATILIMINI DESTEKLEYECEK

Tescili gerçekleştirilen patentin Ergoterapi Bölümünün kurulduğundan itibaren uyguladığı ‘Teknolojik Temelli Öğrenme Modeli’ sürecinin bir çıktısı olduğunu kaydeden Tarakcı, şöyle dedi: “Geliştirdiğimiz patent fikri, esansiyel tremorlu bireylerin bağımsız sıvı alımını engelleyen el titremesi, sıvının dökülme riski ve aktiviteye olan motivasyon azalmalarını önlenme amacı taşıyor. Geliştirilen ürün, rehabilitasyon süreçlerine önemli katkı sağlayacak ve bireylerin hayata katılımını destekleyecek. Öğrencilerimizin bu işin bir parçası olması ise bizleri ayrıca sevindiriyor. 4 yıllık lisans eğitimleri sürecinde öğrencilerimiz teorik ve pratik eğitimler alıyor ve üretilen bilgileri projeye çevirerek bizleri gururlandırıyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 19/09/2023 - 20:42