Ana içeriğe atla

TEKNOFEST’ten ödülle döndük

05.05.2023

TEKNOFEST kapsamında “Sağlıkta Yapay Zekâ- Medikal Teknolojiler Kategorisi”nde yarışan ekibimiz ‘En İyi Sunum Ödülü’nün sahibi oldu.

1

İstanbul Medipol Üniversitesi ekibi TEKNOFEST 23’te Sağlıkta Yapay Zekâ -Medikal Teknolojiler Kategorisi’nde ‘En İyi Sunum’ ödülünün sahibi oldu. Üniversitemiz adına yarışan Diyabetomosentez isimli takım “Yapay Zekâ, Pektoral Kasın Mamografideki Görüntüsünden Yola Çıkarak Tip 2 Diyabeti Tahmin Edebilir mi?” başlıklı projesiyle ödüle layık görüldü. İntörn Dr. Meltem Yaşar ve Prof. Dr. Irmak Durur Subaşı önderliğindeki takıma Dr. Zeynep Güngören, Dr. Abdulkadir Eren, Dr. Ali Mert ve İlayda Begüm İzci destek verdi. Başarılı proje, mamografide görüntüleme alanına giren kas dokusundan derin öğrenme yardımıyla hastaların diyabet durumlarını tahmin etmeyi amaçlıyor. Proje hakkında bilgi veren Prof. Subaşı, mamografinin 40 yaş üzerindeki meme kanserinin asıl tarama yöntemi olduğunu söyledi. Subaşı, çalışmaya dair şu bilgileri verdi: “Mamografi çekimleri sırasında tüm memenin de görüntüleme alanına dahil edildiğinden emin olmak için pektoral kas görüntüye dahil edilir. Bu çalışmada, tetkikin kalitesini belirleyen tanı anlamında nispeten az kullanılan kas görüntüsünü diyabet tanısı amacıyla analiz ettik. Projemiz diyabet teşhisi için pratikte kullanılan kan biyokimyası ile karşılaştırıldığında girişimsel değildir ve daha az sürede cevap verir. Doğruluğu benzer olmakla birlikte daha az sayıda sağlık personeli istihdamını gerektirir ve zaten yapılmakta olan bir yöntem üzerinde fırsatçı değerlendirmeyi içerir. Türkiye’de 40 yaş üzerinde yaklaşık 14 Milyon kadın var ve bu kadınların her 2 yılda meme kanseri taraması amacıyla mamografi çekilmesi gerekir. Projemiz hastaların mamografiler üzerinden diyabet içinde fırsatçı değerlendirilmesine imkân sunacak.”

“KADIN HASTALARI 3 GRUBA AYIRDIK”

Araştırma kapsamında 2012-2022 yılları arasında 40 yaş ve kadın hastaları HBA1c değerlerine göre normal, prediyabetik ve diyabetik olmak üzere 3 gruba ayırdıklarını belirten Subaşı, çalışmanın detayları hakkında şöyle dedi: “Homojen bir veri seti elde edebilmek için görüntüleri kendi içerisinde 40-49, 50-59, 60 ve üzeri yaş olmak üzere 3 alt gruba ayırdık. Görüntüler retrospektif, anonimize ve DİCOM formatında kaydedilip kas dokusunun olduğu bölgeden kırpılıp yeniden boyutlandırılarak yapay zekâ modelini beslemede kullanıldı. Resim sınıflandırması problemi için veri seti %85’i eğitim ve %15’i test aşamalarında kullanılmak üzere ayrıştırıldı. Evrişimli sinir ağı (ESA) kullanılarak hazır bir mimari olan EfficientNetB5 kullanılmış ve bu mimari, diğer hazır mimarilere göre daha az parametre ile daha yüksek doğruluk ve verimlilik sağlamıştır. Modelin doğruluğunu ölçmek için keskinlik, duyarlılık ve F1 skoru metrikleri kullanıldı. Modelimiz, doğruluk %92, F1 skoru %95 ile başarılı bir öğrenme gerçekleştirmiş oldu.”

İNTÖRN DR. YAŞAR: LİTERATÜRDE TEK

Diyabetomosentez Takımı’nın Kaptanı İntörn Dr. Meltem Yaşar ise çalışmalarında metabolik bir hastalık olan diyabete odaklandıklarını belirterek başarı elde ettiklerini ifade etti. Yapay zekanın her alanda giderek yaygınlaştığını ifade eden Yaşar, şöyle dedi: “İş yükünün fazla olduğu sağlık sektöründe yapay zekânın gelişmesi sağlık çalışanları için bir karar destek mekanizması oluşturmakta. Literatürde daha önce mamografi üzerinde kas dokusunun yapay zekaya tanıtıldığı bir çalışma bulunmamakta. Kas birçok patolojik ve fizyolojik süreçten etkilenmekte. Biz çalışmamızda metabolik bir hastalık olan diyabete odaklandık ve başarılı sonuçlar aldık. Diğer kas dokularını tutan hastalıkların teşhisinde de doktorlara asistanlık yapabilme potansiyeli olan bir yapay zekâ modeli geliştirmiş olduk. Şu an prototip geliştirme aşamasındayız ve projemizin sağlık sektörüne ve insanlığa faydalı olacağına inanıyorum. Jüriler ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı üyeleri tarafından projemizin yenilikçi ve umut vaat eden bir fikir olarak ödüle laik görülmesi, takım olarak hepimizi çok mutlu etti.”

Son Güncelleme Tarihi: 13/07/2023 - 12:12