Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Güzel, COVID-19’a karşı ilaç çalışmalarını sürdürüyor

21.04.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve 12 kişilik ekibi, COVID’19’a karşı dışa bağımlılığı azaltacak ilaç ve ham maddelerin geliştirilmesi çalışmalarını yürütüyor.

mm

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından koordine edilen COVID’19’a karşı ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına İstanbul Medipol Üniversite de destek veriyor. ‘TÜBİTAK 1004 Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı’ kapsamında Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve 12 kişilik ekibi, COVID’19’a karşı dışa bağımlılığı azaltacak ilaç ve ham maddelerin geliştirilmesi çalışmalarını yürütüyor. İlaç projesi, üç farklı klinikteki hastalara verilen ilaçların sentezlenerek geliştirilmesini öngörüyor. TÜBİTAK’ın desteklediği ve Atabay Kimya tarafından karşılanacak projenin bütçesi yaklaşık 9 milyon TL olarak belirlendi.

“TÜRKİYE KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMELİ”
Aynı zamanda Sağlık Bilim ve Teknolojileri Araştırma Enstitüsü İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü de olan Güzel, Dünya Sağlık Örgütünün şu ana kadar insanlarda COVID-19’u iyileştiren bir ilacı onaylamadığını söyledi. Oral yoldan alınan Ramdesivir, Lopinavir/Ritonavir ilaç kombinasyonu, Favipiravir, etkinliği araştırılan Fingolimod (Gilenya), Klorokin Fosfat gibi influenzada etkin olabilecek ilaçların ise mevcut olduğunu kaydeden Güzel şöyle dedi: “Türkiye’nin bu süreçte krizi fırsata dönüştürüp sağlık teknolojilerinde atılım yapması çok önemli. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir Japon şirket tarafından anti-influenza ajanı olarak geliştirilen Favipiravir adlı ilaç Çin’de 17 Mart itibariyle kullanılmaya başlandı. Ardından Türkiye de tedavi sürecinde Favipiravir’i kullanmaya başladı. Çin bu ilacı entübe hastalar için kullanırken, Türkiye erken dönemde kullanarak yoğun bakıma geçiş oranlarını düşürmeyi başardı. Medipol ve Atabay ekibi olarak salgına karşı klinikte öne çıkmış ilaçları sentezlemeyi ve yerli olarak geliştirilmesini hedefliyoruz.”

 

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 14:14