Doç. Dr. Gezmen: Dezenformasyona karşı teyit haberciliği önemli

27.01.2023

Doç. Dr. Başak Gezmen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ Çağında Dezenformasyonla Mücadele Yöntemleri” başlıklı panelde konuştu. Gezmen, “Dezenformasyona karşı teyit haberciliğinin ve bilinçli haberciliğin daha fazla hassasiyet kazanması gerekiyor.” dedi.

1

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Gezmen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ Çağında Dezenformasyonla Mücadele Yöntemleri” başlıklı panele katıldı. İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde “Dezenformasyonla Mücadelede Teknolojinin Kullanımı, Yapay Zekâ ve OSINT”, “Gazetecilik, Fake News ve Dezenformasyon”, “Sosyal Medya, Algoritmalar ve Dezenformasyon” başlıklı oturumlar düzenlendi. “Gazetecilik, Fake News ve Dezenformasyon” başlıklı ikinci oturumda konuşan Gezmen, dezenformasyonla mücadelede bireysel farkındalığın önemine dikkat çekti. Dezenformasyonun herkesi tehdit eden bir tehlikeye dönüştüğünü vurgulayan Gezmen, şöyle dedi: “Günümüz dijital çağında bilinçli haber okuyucusu olmak önemli hale geldi.  Dezenformasyona karşı teyit haberciliğinin ve bilinçli haberciliğin daha fazla hassasiyet kazanması gerekiyor. Bu noktada basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Bireysel olarak da dezenformasyona karşı önlemler alınabilir. Yeni medyadan ulaşılan bilgilerin farklı kaynaklardan teyit edilmesi, çevrim içi ortamlarda güvenilir platformların tespiti ve kullanımı bireysel olarak yapılabilecekler arasında. Ama en önemlisi medya okuryazarlığında bilinç düzeyinin artması gerekiyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:21