Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME İLKELERİPHT1164170Güz Dönemi2+023
Ders Programı

Salı 10:00-10:45

Salı 11:00-11:45

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme ile böbrek hastalıklarında diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklar16, 9A
Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini tartışır16, 9A
Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralar16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiKaynaklardan ilgili konunun okunması
2Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleriKaynaklardan ilgili konunun okunması
3Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2Kaynaklardan ilgili konunun okunması
4Besin güvenliğiKaynaklardan ilgili konunun okunması
5Besinlerin işlenmesi ve saklanmasıKaynaklardan ilgili konunun okunması
6Enerji dengesiKaynaklardan ilgili konunun okunması
7KarbonhidratlarKaynaklardan ilgili konunun okunması
8ProteinlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
9YağlarKaynaklardan ilgili konunun okunması
10Suda eriyen vitaminlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
11Yağda eriyen vitaminlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
12MinerallerKaynaklardan ilgili konunun okunması
13Su ve içeceklerKaynaklardan ilgili konunun okunması
Kaynak
Mebise yüklenen ders notları
1. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
2
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
X
3
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
X
4
Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
X
5
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
X
6
Alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp sözel ve yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.
7
Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki gelişmeleri izler ve toplumsal sorumluk bilinci ile değerlendirir.
X
8
Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere elektroterapi programını uygulama bilgisine sahiptir.
X
9
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme224
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi111
Okul Dışı Diğer Faaliyetler11010
Proje Sunumu / Seminer122
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı212
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı11717
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)76
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME İLKELERİPHT1164170Güz Dönemi2+023
Ders Programı

Salı 10:00-10:45

Salı 11:00-11:45

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme ile böbrek hastalıklarında diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklar16, 9A
Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini tartışır16, 9A
Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralar16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiKaynaklardan ilgili konunun okunması
2Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleriKaynaklardan ilgili konunun okunması
3Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2Kaynaklardan ilgili konunun okunması
4Besin güvenliğiKaynaklardan ilgili konunun okunması
5Besinlerin işlenmesi ve saklanmasıKaynaklardan ilgili konunun okunması
6Enerji dengesiKaynaklardan ilgili konunun okunması
7KarbonhidratlarKaynaklardan ilgili konunun okunması
8ProteinlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
9YağlarKaynaklardan ilgili konunun okunması
10Suda eriyen vitaminlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
11Yağda eriyen vitaminlerKaynaklardan ilgili konunun okunması
12MinerallerKaynaklardan ilgili konunun okunması
13Su ve içeceklerKaynaklardan ilgili konunun okunması
Kaynak
Mebise yüklenen ders notları
1. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
2
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
X
3
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
X
4
Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
X
5
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
X
6
Alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp sözel ve yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.
7
Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki gelişmeleri izler ve toplumsal sorumluk bilinci ile değerlendirir.
X
8
Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere elektroterapi programını uygulama bilgisine sahiptir.
X
9
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:44Son Güncelleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:47