Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste öğrencilerin; sağlık tanılamasına yönelik gerekli bilgi, tutum ve becerileri kazanarak sağlığı değerlendirebilmeleri amaçlanmaktadır
Dersin İçeriğiBu ders; Sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan temel kavramlar,Fiziksel Değerlendirme ve Yöntemleri, Fizik Muayene Araç Gereçleri ve Pozisyonları,Organik besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidratlar), Sağlık öyküsü alma ve Antropometrik ölçümler,Organik besin öğeleri (vitaminler), Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirilmesi,İnorganik besin öğeleri (Mineraller), Su ve Sağlık, Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirilmesi,Enerji metabolizması , Nutrisyonel anemiler, Katkı maddeleri ,Baş boyun değerlendirilmesi,Özel durumlarda beslenme (gebelikte ve emziklilikte beslenme, anne sütü ve emzirmenin önemi) , Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesi,Özel durumlarda beslenme (çocuklarda, ergenlerde, menopozda ve yaşlılarda beslenme) ,Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesi,Yeme bozuklukları ve obezite,Hastalık durumlarında beslenme (kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları), Sinir sistemi değerlendirmesi,Hastalık durumlarında beslenme (diabetes mellitus, malnütrisyon), Hastalık durumlarında beslenme (kanser, diyare ve konstipasyon), Kas-iskelet sistemi ve hareket değerlendirmesi,Kavram Haritası, Karın ve Gastrointestinal sistem değerlendirmesi,Meme ve aksilla değerlendirmesi
,İlaç ve besin etkileşimi, Uyku ve dinlenmenin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Beslenmenin ve sağlık ile ilişkisini ve sağlığın değerlendirmesinde kültürün rolünü açıklar10, 16, 9A
Fiziksel değerlendirme yöntemleri, fizik muayene araç gereçleri ve pozisyonlarını sayar10, 16, 9A
Organik besin öğelerini tanımlar 10, 16, 9A
Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirmesini yapar10, 12, 16, 9A
Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirmesini yapar10, 16, 9A
Baş boyun değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Yeme bozuklukları ve obezite ile ilişkisini açıklar10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan temel kavramlarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Fiziksel Değerlendirme ve Yöntemleri, Fizik Muayene Araç Gereçleri ve PozisyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Organik besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidratlar), Sağlık öyküsü alma ve Antropometrik ölçümlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Organik besin öğeleri (vitaminler), Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5İnorganik besin öğeleri (Mineraller), Su ve Sağlık, Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Enerji metabolizması , Nutrisyonel anemiler, Katkı maddeleri ,Baş boyun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Özel durumlarda beslenme (gebelikte ve emziklilikte beslenme, anne sütü ve emzirmenin önemi) , Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Özel durumlarda beslenme (çocuklarda, ergenlerde, menopozda ve yaşlılarda beslenme) ,Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yeme bozuklukları ve obeziteÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Hastalık durumlarında beslenme (kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları), Sinir sistemi değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Hastalık durumlarında beslenme (diabetes mellitus, malnütrisyon), Hastalık durumlarında beslenme (kanser, diyare ve konstipasyon), Kas-iskelet sistemi ve hareket değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kavram Haritası, Karın ve Gastrointestinal sistem değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Meme ve aksilla değerlendirmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14İlaç ve besin etkileşimi, Uyku ve dinlenmenin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Eti Aslan F. “Sağlığın Değerlendirilmesi”, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Yayını, Özyurt Matbaacılık, 2014. ISBN: 978-605-88735-6-8 Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. ISBN: 978-975-420-975-4 Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. Fundamentals of Nursing, 8th. Ed., Mosby, 2013. ISBN: 978-0-323-07933-4 Baysal A. “Beslenme”. Hatiboğlu Yayınevi, 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535. ISBN: 978-975-7527-73-2 Berman A., Synder S., et al. Koizer&Erb’s Fundamentals of Nursing. Concepts, Process and Practice, 9th ed., 2014. ISBN: 978-1-292-02280-2 Birol L. Hemşirelik Süreci, hemşirelik bakımında sistematik yaklaşım. 11. Basım, Ankara, Akademisyen Kitabevi. Şti., 2018. ISBN: 978-605-258-046-2 Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi, 2015. ISBN: 978-975-277-614-2 Upton D. Hemşireler ve Sağlık Profesyonelleri için Psikolojiye Giriş. Çeviri: Tabak RS. Palme Yayınevi, 2017. ISBN: 9786053556534

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.
X
2
PY-2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
3
PY-3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
X
4
PY-4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir.
X
5
PY-5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
X
6
PY-6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir.
X
7
PY-7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır.
X
8
PY-8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir.
9
PY-9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar.
10
PY-10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar.
11
PY-11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar.
12
PY-12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir.
13
PY-13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
14
PY- 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar.
15
PY-15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
16
PY-16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar.
17
PY-17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır.
18
PY-18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
19
PY-19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
20
PY-20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
21
PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11414
Genel Sınav ve Hazırlığı11414
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste öğrencilerin; sağlık tanılamasına yönelik gerekli bilgi, tutum ve becerileri kazanarak sağlığı değerlendirebilmeleri amaçlanmaktadır
Dersin İçeriğiBu ders; Sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan temel kavramlar,Fiziksel Değerlendirme ve Yöntemleri, Fizik Muayene Araç Gereçleri ve Pozisyonları,Organik besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidratlar), Sağlık öyküsü alma ve Antropometrik ölçümler,Organik besin öğeleri (vitaminler), Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirilmesi,İnorganik besin öğeleri (Mineraller), Su ve Sağlık, Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirilmesi,Enerji metabolizması , Nutrisyonel anemiler, Katkı maddeleri ,Baş boyun değerlendirilmesi,Özel durumlarda beslenme (gebelikte ve emziklilikte beslenme, anne sütü ve emzirmenin önemi) , Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesi,Özel durumlarda beslenme (çocuklarda, ergenlerde, menopozda ve yaşlılarda beslenme) ,Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesi,Yeme bozuklukları ve obezite,Hastalık durumlarında beslenme (kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları), Sinir sistemi değerlendirmesi,Hastalık durumlarında beslenme (diabetes mellitus, malnütrisyon), Hastalık durumlarında beslenme (kanser, diyare ve konstipasyon), Kas-iskelet sistemi ve hareket değerlendirmesi,Kavram Haritası, Karın ve Gastrointestinal sistem değerlendirmesi,Meme ve aksilla değerlendirmesi
,İlaç ve besin etkileşimi, Uyku ve dinlenmenin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Beslenmenin ve sağlık ile ilişkisini ve sağlığın değerlendirmesinde kültürün rolünü açıklar10, 16, 9A
Fiziksel değerlendirme yöntemleri, fizik muayene araç gereçleri ve pozisyonlarını sayar10, 16, 9A
Organik besin öğelerini tanımlar 10, 16, 9A
Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirmesini yapar10, 12, 16, 9A
Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirmesini yapar10, 16, 9A
Baş boyun değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesini yapar10, 16, 9A
Yeme bozuklukları ve obezite ile ilişkisini açıklar10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan temel kavramlarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Fiziksel Değerlendirme ve Yöntemleri, Fizik Muayene Araç Gereçleri ve PozisyonlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Organik besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidratlar), Sağlık öyküsü alma ve Antropometrik ölçümlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Organik besin öğeleri (vitaminler), Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5İnorganik besin öğeleri (Mineraller), Su ve Sağlık, Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Enerji metabolizması , Nutrisyonel anemiler, Katkı maddeleri ,Baş boyun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Özel durumlarda beslenme (gebelikte ve emziklilikte beslenme, anne sütü ve emzirmenin önemi) , Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Özel durumlarda beslenme (çocuklarda, ergenlerde, menopozda ve yaşlılarda beslenme) ,Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yeme bozuklukları ve obeziteÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Hastalık durumlarında beslenme (kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları), Sinir sistemi değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Hastalık durumlarında beslenme (diabetes mellitus, malnütrisyon), Hastalık durumlarında beslenme (kanser, diyare ve konstipasyon), Kas-iskelet sistemi ve hareket değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kavram Haritası, Karın ve Gastrointestinal sistem değerlendirmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Meme ve aksilla değerlendirmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14İlaç ve besin etkileşimi, Uyku ve dinlenmenin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Eti Aslan F. “Sağlığın Değerlendirilmesi”, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Yayını, Özyurt Matbaacılık, 2014. ISBN: 978-605-88735-6-8 Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. ISBN: 978-975-420-975-4 Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. Fundamentals of Nursing, 8th. Ed., Mosby, 2013. ISBN: 978-0-323-07933-4 Baysal A. “Beslenme”. Hatiboğlu Yayınevi, 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535. ISBN: 978-975-7527-73-2 Berman A., Synder S., et al. Koizer&Erb’s Fundamentals of Nursing. Concepts, Process and Practice, 9th ed., 2014. ISBN: 978-1-292-02280-2 Birol L. Hemşirelik Süreci, hemşirelik bakımında sistematik yaklaşım. 11. Basım, Ankara, Akademisyen Kitabevi. Şti., 2018. ISBN: 978-605-258-046-2 Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi, 2015. ISBN: 978-975-277-614-2 Upton D. Hemşireler ve Sağlık Profesyonelleri için Psikolojiye Giriş. Çeviri: Tabak RS. Palme Yayınevi, 2017. ISBN: 9786053556534

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.
X
2
PY-2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
3
PY-3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
X
4
PY-4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir.
X
5
PY-5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
X
6
PY-6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir.
X
7
PY-7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır.
X
8
PY-8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir.
9
PY-9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar.
10
PY-10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar.
11
PY-11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar.
12
PY-12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir.
13
PY-13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
14
PY- 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar.
15
PY-15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
16
PY-16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar.
17
PY-17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır.
18
PY-18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
19
PY-19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
20
PY-20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
21
PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 16:01Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 16:02