Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Arş.Gör. Duygu GÜNER GÜLTEKİN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Pınar ACAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere işletmecilikle ilgili temel bilgiler kazandılarak, mesleğe ve iş hayatına hazırlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma, ders ve sınav işleyişine dair bilgilendirme,İşletmeye Dair Temel Kavramlar ve İşletme - Çevre İlişkisi,İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (1. bölüm),İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (2. bölüm),Uluslararası, Çokuluslu, Ulusötesi İş ve İşletme,Yönetimin Temel Fonksiyonları,Örgütleme İşlevi,Operasyon İşlevi ve Kalite Yönetimi ,İnsan Kaynakları Yönetimi (1),İnsan Kaynakları Yönetimi (2),Liderlik ve Karar Verme,Pazarlama Yönetimi & Tüketici Davranışı,İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk ,Soru - Cevap; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İşletme ile ilgili temel kavramları açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
1.1 İhtiyaç, fayda, ekonomik mal ve hizmetler, üretim, işletme, yönetici, girişimci, tüketim, tüketici kavramlarını açıklar. | 16, 9 | |
1.2 İşletmenin amaçlarını, sorumluluklarını ve işletme etiğini tanımlar. | 16, 9 | |
1.3 İşletmenin işlevlerini ve aralarındaki ilişkiyi açıklar. | 16, 9 | |
2. İşletme-çevre ilişkisini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
2.1 Genel çevre boyutlarını, ve boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 14, 16, 9 | |
2.2 İşletmenin içinde bulunduğu görev çevresini, boyutlarını, ve söz konusu boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 14, 16, 9 | |
2.3 İşletmenin çevresel değimlere yönelik uyum stratejilerini açıklar. | 14, 16, 9 | |
3. Niteliksel, işlevsel, hukuki ve ekonomik birleşme açısından işletme çeşitlerini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
3.1 Ölçeğine göre işletme türlerini karşılaştırır. | 14, 16, 9 | |
3.2 İşlevlerine göre işletme türlerini tanımlar. | 16, 9 | |
3.3 Hukuki yapıları açısından işletmeleri sınıflandırır. | 16, 9 | |
3.4 İşletmelerarası birleşme, satın alma ve işbirliklerini tartışır. | 16, 9 | |
4. Girişimcilik ve uluslararası işletmecilik kavramlarını ifade edebilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
4.1. Girişimcilik ile ilgili kavramları açıklar. | 14, 16, 9 | |
4.2 İthalat, ihracat ve ilgili kavramları açıklar. | 14, 16, 9 | |
4.3 Uluslararası dış ticarette (doğal, ekonomik, politik,yasal) destekleyici veya engelleyici unsurları açıklar. | 14, 16, 9 | |
5. İşletmelerde yönetim sürecini ve yönetimin işlevlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
5.1 Yönetim, yönetici, yönetilen, yönetim kademeleri, yönetim becerileri, yönetici rollerini açıklar. | 14, 16, 9 | |
5.2 Yönetim sürecini açıklar. | 14, 16, 9 | |
5.3 Yönetim işlevlerini ve birbiri ile olan bağlantılarını açıklar. | 14, 16, 9 | |
6. İşletmelerde üretim yönetimini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
6.1 Üretim, üretim süreci, üretim sistemi, modern üretimin özellikleri, üretim yönetimi kavramlarını anlatır. | 16, 9 | |
6.2 Üretimin işlevlerini anlatır. | 16, 9 | |
6.3 Tedarik zinciri yönetimini açıklar. | 14, 16, 9 | |
7. İşletmelerde finans yönetimi ile muhasebe yönetimini açıklayabilir. | 14, 16, 9 | A, E |
7.1 Finans yönetimi kavramını açıklar. | 16, 9 | |
7.2 Finansal piyasaları ve bu piyasadaki aktörler ile ürünleri açıklar. | 16, 9 | |
7.3 Finansal muhase kavramını tanımlar. | 16, 9 | |
7.4 Yönetim muhasebesi kavramını tanımlar. | 14, 16, 9 | |
8. İşletmelerde pazarlama yönetimini ve unsurlarını açıklar. | 14, 16, 9 | A, E |
8.1 Pazarlamanın tanımı, kapsamı, önemi açıklar. | 16, 9 | |
8.2 Tüketici davranışını ve davranışı etkileyen unsurları açıklar. | 14, 16, 9 | |
8.3 Pazarlama karmasını ve unsurlarını açıklar. | 14, 16, 9 | |
9. İşletmelerde insan kaynakları yönetimini ve fonksiyonlarını ifade edebilir. | 14, 16, 9 | A, E |
9.1 İnsan kaynakları yönetiminin tanımını, kapsamını, örgütsel yapı içindeki yerini ve etkililiğini açıklar. | 14, 16, 9 | |
9.2 İnsan kaynakları yönetiminin işlevlerini anlatır. | 14, 16, 9 |
Öğretim Yöntemleri: | 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma, ders ve sınav işleyişine dair bilgilendirme | |
2 | İşletmeye Dair Temel Kavramlar ve İşletme - Çevre İlişkisi | Ön Okuma: Chapter 1: Global Business Environment |
3 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (1. bölüm) | Ön Okuma: Chapter 3: Entrepreneurship, New Ventures & Business Ownership İlgili MyLab ödevleri tamamlanır. |
4 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (2. bölüm) | Ön Okuma: Chapter 3: Entrepreneurship, New Ventures & Business Ownership İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
5 | Uluslararası, Çokuluslu, Ulusötesi İş ve İşletme | Ön Okuma: Chapter 4: Understanding the Global Context of Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
6 | Yönetimin Temel Fonksiyonları | Ön Okuma: Chapter 5: Managing the Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
7 | Örgütleme İşlevi | Ön Okuma: Chapter 6: Organizing the Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
8 | Operasyon İşlevi ve Kalite Yönetimi | Ön Okuma Chapter 7: Operations Management & Quality İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
9 | İnsan Kaynakları Yönetimi (1) | Ön Okuma: Chapter 8: Employee Behavior and Motivation ve İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
10 | İnsan Kaynakları Yönetimi (2) | Ön Okuma: Chapter 10: Human Resource Management & Labor Relations İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
11 | Liderlik ve Karar Verme | Ön Okuma: Chapter 9: Leadership and Decision Making İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
12 | Pazarlama Yönetimi & Tüketici Davranışı | Ön Okuma: Chapter 11: Marketing Processes & Consumer Behavior İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
13 | İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk | Ön Okuma: Chapter 2: Understanding Business Ethics & Social Responsibility İlgili MyLab ödevleri tamamalanır |
14 | Soru - Cevap | Öğrenciler sorularını hazırlar, cevapları sınıfta tartışılır. |
Kaynak |
Ders Kitabı: Ronald J. Ebert & Ricky W. Griffin'in Business Essentials kitabı 13. baskı (Pearson Education). Pearson MyLab materyalleri Ders Notları |
Ek Kaynaklar: 1. Mirze, Kadri. Introduction to Business, Literatür Yayınları. 2017 2. Ferrell, O.C., Hirt, Geoffrey, & Ferrell, Linda. Business Foundations: A Changing World, McGraw Hill, 2023. 3. Koçel, Tamel. İşletme Yöneticiliği. Beta Basım. 2014 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Ekonomi ve finans alanında teorik bilgileri tanımlar. | X | |||||
2 | Ekonomi ve finans alanında gerekli matematiksel ve istatistiki yöntemleri anlatır. | ||||||
3 | Ekonomik ve finansal analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SPSS, Eviews, STATA, R ve MATLAB) kullanabilir. | ||||||
4 | Ekonomi ve finans alanında gerekli olan mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir. | ||||||
5 | Alanına dair projeler hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir. | ||||||
6 | Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanıyla ilgili gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir. | X | |||||
7 | Ekonomi ve finans alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır. | X | |||||
8 | En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel teknolojileri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar | ||||||
9 | Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır. | X | |||||
10 | Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır. | X | |||||
11 | Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır. | X | |||||
12 | Ekonomik ve finansal sistemin işleyişine dair elde ettiği uzmanlıkla, politika önerileri sunar, alana katkı sağlayıcı yaklaşımlar ortaya koyar. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 5 | 3 | 15 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 10 | 5 | 50 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 10 | 7 | 70 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 135 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(135/30) | 5 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Arş.Gör. Duygu GÜNER GÜLTEKİN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Pınar ACAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere işletmecilikle ilgili temel bilgiler kazandılarak, mesleğe ve iş hayatına hazırlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma, ders ve sınav işleyişine dair bilgilendirme,İşletmeye Dair Temel Kavramlar ve İşletme - Çevre İlişkisi,İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (1. bölüm),İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (2. bölüm),Uluslararası, Çokuluslu, Ulusötesi İş ve İşletme,Yönetimin Temel Fonksiyonları,Örgütleme İşlevi,Operasyon İşlevi ve Kalite Yönetimi ,İnsan Kaynakları Yönetimi (1),İnsan Kaynakları Yönetimi (2),Liderlik ve Karar Verme,Pazarlama Yönetimi & Tüketici Davranışı,İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk ,Soru - Cevap; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İşletme ile ilgili temel kavramları açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
1.1 İhtiyaç, fayda, ekonomik mal ve hizmetler, üretim, işletme, yönetici, girişimci, tüketim, tüketici kavramlarını açıklar. | 16, 9 | |
1.2 İşletmenin amaçlarını, sorumluluklarını ve işletme etiğini tanımlar. | 16, 9 | |
1.3 İşletmenin işlevlerini ve aralarındaki ilişkiyi açıklar. | 16, 9 | |
2. İşletme-çevre ilişkisini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
2.1 Genel çevre boyutlarını, ve boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 14, 16, 9 | |
2.2 İşletmenin içinde bulunduğu görev çevresini, boyutlarını, ve söz konusu boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 14, 16, 9 | |
2.3 İşletmenin çevresel değimlere yönelik uyum stratejilerini açıklar. | 14, 16, 9 | |
3. Niteliksel, işlevsel, hukuki ve ekonomik birleşme açısından işletme çeşitlerini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
3.1 Ölçeğine göre işletme türlerini karşılaştırır. | 14, 16, 9 | |
3.2 İşlevlerine göre işletme türlerini tanımlar. | 16, 9 | |
3.3 Hukuki yapıları açısından işletmeleri sınıflandırır. | 16, 9 | |
3.4 İşletmelerarası birleşme, satın alma ve işbirliklerini tartışır. | 16, 9 | |
4. Girişimcilik ve uluslararası işletmecilik kavramlarını ifade edebilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
4.1. Girişimcilik ile ilgili kavramları açıklar. | 14, 16, 9 | |
4.2 İthalat, ihracat ve ilgili kavramları açıklar. | 14, 16, 9 | |
4.3 Uluslararası dış ticarette (doğal, ekonomik, politik,yasal) destekleyici veya engelleyici unsurları açıklar. | 14, 16, 9 | |
5. İşletmelerde yönetim sürecini ve yönetimin işlevlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
5.1 Yönetim, yönetici, yönetilen, yönetim kademeleri, yönetim becerileri, yönetici rollerini açıklar. | 14, 16, 9 | |
5.2 Yönetim sürecini açıklar. | 14, 16, 9 | |
5.3 Yönetim işlevlerini ve birbiri ile olan bağlantılarını açıklar. | 14, 16, 9 | |
6. İşletmelerde üretim yönetimini açıklayabilecektir. | 14, 16, 9 | A, E |
6.1 Üretim, üretim süreci, üretim sistemi, modern üretimin özellikleri, üretim yönetimi kavramlarını anlatır. | 16, 9 | |
6.2 Üretimin işlevlerini anlatır. | 16, 9 | |
6.3 Tedarik zinciri yönetimini açıklar. | 14, 16, 9 | |
7. İşletmelerde finans yönetimi ile muhasebe yönetimini açıklayabilir. | 14, 16, 9 | A, E |
7.1 Finans yönetimi kavramını açıklar. | 16, 9 | |
7.2 Finansal piyasaları ve bu piyasadaki aktörler ile ürünleri açıklar. | 16, 9 | |
7.3 Finansal muhase kavramını tanımlar. | 16, 9 | |
7.4 Yönetim muhasebesi kavramını tanımlar. | 14, 16, 9 | |
8. İşletmelerde pazarlama yönetimini ve unsurlarını açıklar. | 14, 16, 9 | A, E |
8.1 Pazarlamanın tanımı, kapsamı, önemi açıklar. | 16, 9 | |
8.2 Tüketici davranışını ve davranışı etkileyen unsurları açıklar. | 14, 16, 9 | |
8.3 Pazarlama karmasını ve unsurlarını açıklar. | 14, 16, 9 | |
9. İşletmelerde insan kaynakları yönetimini ve fonksiyonlarını ifade edebilir. | 14, 16, 9 | A, E |
9.1 İnsan kaynakları yönetiminin tanımını, kapsamını, örgütsel yapı içindeki yerini ve etkililiğini açıklar. | 14, 16, 9 | |
9.2 İnsan kaynakları yönetiminin işlevlerini anlatır. | 14, 16, 9 |
Öğretim Yöntemleri: | 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma, ders ve sınav işleyişine dair bilgilendirme | |
2 | İşletmeye Dair Temel Kavramlar ve İşletme - Çevre İlişkisi | Ön Okuma: Chapter 1: Global Business Environment |
3 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (1. bölüm) | Ön Okuma: Chapter 3: Entrepreneurship, New Ventures & Business Ownership İlgili MyLab ödevleri tamamlanır. |
4 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri (2. bölüm) | Ön Okuma: Chapter 3: Entrepreneurship, New Ventures & Business Ownership İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
5 | Uluslararası, Çokuluslu, Ulusötesi İş ve İşletme | Ön Okuma: Chapter 4: Understanding the Global Context of Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
6 | Yönetimin Temel Fonksiyonları | Ön Okuma: Chapter 5: Managing the Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
7 | Örgütleme İşlevi | Ön Okuma: Chapter 6: Organizing the Business İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
8 | Operasyon İşlevi ve Kalite Yönetimi | Ön Okuma Chapter 7: Operations Management & Quality İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
9 | İnsan Kaynakları Yönetimi (1) | Ön Okuma: Chapter 8: Employee Behavior and Motivation ve İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
10 | İnsan Kaynakları Yönetimi (2) | Ön Okuma: Chapter 10: Human Resource Management & Labor Relations İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
11 | Liderlik ve Karar Verme | Ön Okuma: Chapter 9: Leadership and Decision Making İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
12 | Pazarlama Yönetimi & Tüketici Davranışı | Ön Okuma: Chapter 11: Marketing Processes & Consumer Behavior İlgili MyLab ödevleri tamamlanır |
13 | İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk | Ön Okuma: Chapter 2: Understanding Business Ethics & Social Responsibility İlgili MyLab ödevleri tamamalanır |
14 | Soru - Cevap | Öğrenciler sorularını hazırlar, cevapları sınıfta tartışılır. |
Kaynak |
Ders Kitabı: Ronald J. Ebert & Ricky W. Griffin'in Business Essentials kitabı 13. baskı (Pearson Education). Pearson MyLab materyalleri Ders Notları |
Ek Kaynaklar: 1. Mirze, Kadri. Introduction to Business, Literatür Yayınları. 2017 2. Ferrell, O.C., Hirt, Geoffrey, & Ferrell, Linda. Business Foundations: A Changing World, McGraw Hill, 2023. 3. Koçel, Tamel. İşletme Yöneticiliği. Beta Basım. 2014 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Ekonomi ve finans alanında teorik bilgileri tanımlar. | X | |||||
2 | Ekonomi ve finans alanında gerekli matematiksel ve istatistiki yöntemleri anlatır. | ||||||
3 | Ekonomik ve finansal analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SPSS, Eviews, STATA, R ve MATLAB) kullanabilir. | ||||||
4 | Ekonomi ve finans alanında gerekli olan mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir. | ||||||
5 | Alanına dair projeler hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir. | ||||||
6 | Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanıyla ilgili gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir. | X | |||||
7 | Ekonomi ve finans alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır. | X | |||||
8 | En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel teknolojileri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar | ||||||
9 | Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır. | X | |||||
10 | Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır. | X | |||||
11 | Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır. | X | |||||
12 | Ekonomik ve finansal sistemin işleyişine dair elde ettiği uzmanlıkla, politika önerileri sunar, alana katkı sağlayıcı yaklaşımlar ortaya koyar. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |