Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ | - | Bahar Dönemi | 0+3 | 1,5 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM, Öğr.Gör. İnci ORFANLI EROL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mutfakta,tüm mutfak malzemelerinin kullanımı dışında ,pastacılıkta kullanılan süsleme araç gereçlerini kullanarak çeşitli renklerde, şekillerde ve boyutlarda pasta süslemeleri yapmak, çevrenizde gördüğünüz her türlü objeyi tasarlayarak pastasını yapabilmek. Bu modül ile temel süsleme araçları, gereçleri ve şekilleri konusunda bilgi ve el becerisi kazandırmak.Pasta konusunda kişiye özel tasarım pastalar yapmak,uygulamalı olarak kavratmak ve sağlıklı beslenme ,hijyen kurallarına uygun yenebilen pasta süsleme ürünleri hazırlama pratiğini kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama,Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür çalışmalarını uygulamalı kavratma,Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma,Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması,Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma,Vize Sınavı,Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler yapımını kavratma,Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma,Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını kavratma,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Mutfakta,pastacılık süsleme tekniklerini kavrayarak ,uygulamalı şekilde açıklar. | 6, 8 | H |
Pastacılık süsleme uygulamalarının temellerini kavrayacak şekilde açıklar. | 6, 8 | H |
Mutfaktaki tüm araç ve gereçler ve pastacılık süsleme araç ve gereçleriyle, ürün uygulamaları gereksinimlerini kavrar. | 6, 8 | H |
Sağlıklı,temel pastacılık ürünlerini teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar süslemeyi açıklar. | 6, 8 | H |
Öğretim Yöntemleri: | 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli |
Ölçme Yöntemleri: | H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama | |
2 | Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma | |
3 | Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür çalışmalarını uygulamalı kavratma | |
4 | Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma | |
5 | Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması | |
6 | Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma | |
7 | İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma | |
8 | Vize Sınavı | |
9 | Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler yapımını kavratma | |
10 | Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma | |
11 | Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını kavratma | |
12 | 3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması | |
13 | 3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması | |
14 | Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama |
Kaynak |
Pastacılık Görsel Kaynaklar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | X | |||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | X | |||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 15 | 3 | 45 | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 3 | 3 | 9 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 6 | 2 | 12 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 6 | 2 | 12 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 6 | 2 | 12 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 5 | 2 | 10 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 100 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(100/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ | - | Bahar Dönemi | 0+3 | 1,5 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM, Öğr.Gör. İnci ORFANLI EROL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mutfakta,tüm mutfak malzemelerinin kullanımı dışında ,pastacılıkta kullanılan süsleme araç gereçlerini kullanarak çeşitli renklerde, şekillerde ve boyutlarda pasta süslemeleri yapmak, çevrenizde gördüğünüz her türlü objeyi tasarlayarak pastasını yapabilmek. Bu modül ile temel süsleme araçları, gereçleri ve şekilleri konusunda bilgi ve el becerisi kazandırmak.Pasta konusunda kişiye özel tasarım pastalar yapmak,uygulamalı olarak kavratmak ve sağlıklı beslenme ,hijyen kurallarına uygun yenebilen pasta süsleme ürünleri hazırlama pratiğini kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama,Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür çalışmalarını uygulamalı kavratma,Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma,Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması,Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma,Vize Sınavı,Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler yapımını kavratma,Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma,Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını kavratma,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Mutfakta,pastacılık süsleme tekniklerini kavrayarak ,uygulamalı şekilde açıklar. | 6, 8 | H |
Pastacılık süsleme uygulamalarının temellerini kavrayacak şekilde açıklar. | 6, 8 | H |
Mutfaktaki tüm araç ve gereçler ve pastacılık süsleme araç ve gereçleriyle, ürün uygulamaları gereksinimlerini kavrar. | 6, 8 | H |
Sağlıklı,temel pastacılık ürünlerini teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar süslemeyi açıklar. | 6, 8 | H |
Öğretim Yöntemleri: | 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli |
Ölçme Yöntemleri: | H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama | |
2 | Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma | |
3 | Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür çalışmalarını uygulamalı kavratma | |
4 | Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma | |
5 | Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması | |
6 | Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma | |
7 | İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma | |
8 | Vize Sınavı | |
9 | Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler yapımını kavratma | |
10 | Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma | |
11 | Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını kavratma | |
12 | 3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması | |
13 | 3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması | |
14 | Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama |
Kaynak |
Pastacılık Görsel Kaynaklar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | X | |||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | X | |||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |