Bu dersin amacı, ürünün dış görüntüsü, strüktürü ve mevcut mekanizmaları arasındaki bağlantıların incelenmesi;Temel mekanik sistemleri ve onu oluşturan ögelerin; elektronik devre ve onu oluşturan unsurların aynı zamanda varsa, ürünün güç kaynağı ve özelliklerinin vb. incelenmesi; Üründe kullanılan bağlantı yöntemleri ve ögelerinin incelenmesi; Dersin hocası denetiminde ürün sökülmesinin öğrenciler tarafından gerçekleştirilmesi, Proje temelli grup çalışması kapsamında sökülen mekanizma ve parçalara yeni işlev kazandırmak; Ürün bakım ve onarım senaryolarına uygun tasarımı geliştirme olarak ifade edilebilir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Derse Giriş; Ders işleyişi hakkında bilgilendirme. Proje gruplarını belirlenmesi.,Tasarım ürünlerinin gövde, mekanizma ve elektronik analizinde kullanılan alet ve edevatın tanıtımı ve kullanım şekli, Ohmmetre ile ölçüm tekniklerinin uygulanması.,Temel fizik kurallarının tasarım ürünleri üzerinden incelenmesi. Haviye kullanım teknikleri ve demontaj sürecinde uygulanması.,Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 01; Mutfak robotu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.,Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 02; Mutfak robotu örnek ürünlerin demontaj edilerek analizi.,Bağlama ve montaj elemanları01; Ütünün dayalı olduğu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.,Bağlama ve montaj elemanları 02; Tedarik edilen ütülerin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.,Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 01; Elektrikli süpürgenin teknoloji ve çalışma prensibi araştırma sunumu.,Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 02; Elektrikli süpürgenin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.,Güç kaynakları ve eyleyiciler 01; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.,Güç kaynakları ve eyleyiciler 02; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin ürün demontajı aracılığıyla analizi. ,Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 01; Cep telefonu ve tablet cihazlarında teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.,Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 02; Cep telefonu ve tablet cihazlarında demontaj etkinliği.,Tasarım ürünlerinde gövde mekanizma ve elektronik devrelerde kullanılan malzemeler; Aynı kategoride üretilmiş ürünlerin malzeme seçimi açısından karşılaştırılması.; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
-Temel fizik kuralları ve malzeme bilgisini ürün üzerinden anlamlandırır.
2, 4, 6, 8
E
Bir ürünün çalışma prensibini sökme yoluyla elde ettiği bilgiler aracılığıyla analiz eder.
2, 4, 6, 8
E
Çeşitli mekanik, elektronik ve elektromekanik sistemleri ve onları oluşturan ögeleri birebir inceleyerek kavrar ve bu mekanizma ve teknolojileri yeni tasarımlara uyarlama yetisini kazanır.
2, 4, 6, 8
E
Üründe bir araya gelecek parçalarla montaj ilişkisini kavrayarak gerekli mekanik tasarım gereksinimlerini tasarımına yansıtır.
2, 4, 6, 8
E
Ürün bakım ve onarım senaryoları ve tasarımı arasındaki ilişkiyi kavrar.
2, 6, 8
E
Öğretim Yöntemleri:
2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Derse Giriş; Ders işleyişi hakkında bilgilendirme. Proje gruplarını belirlenmesi.
2
Tasarım ürünlerinin gövde, mekanizma ve elektronik analizinde kullanılan alet ve edevatın tanıtımı ve kullanım şekli, Ohmmetre ile ölçüm tekniklerinin uygulanması.
3
Temel fizik kurallarının tasarım ürünleri üzerinden incelenmesi. Haviye kullanım teknikleri ve demontaj sürecinde uygulanması.
4
Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 01; Mutfak robotu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.
5
Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 02; Mutfak robotu örnek ürünlerin demontaj edilerek analizi.
6
Bağlama ve montaj elemanları01; Ütünün dayalı olduğu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.
7
Bağlama ve montaj elemanları 02; Tedarik edilen ütülerin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.
8
Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 01; Elektrikli süpürgenin teknoloji ve çalışma prensibi araştırma sunumu.
9
Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 02; Elektrikli süpürgenin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.
10
Güç kaynakları ve eyleyiciler 01; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.
11
Güç kaynakları ve eyleyiciler 02; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin ürün demontajı aracılığıyla analizi.
12
Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 01; Cep telefonu ve tablet cihazlarında teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.
13
Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 02; Cep telefonu ve tablet cihazlarında demontaj etkinliği.
14
Tasarım ürünlerinde gövde mekanizma ve elektronik devrelerde kullanılan malzemeler; Aynı kategoride üretilmiş ürünlerin malzeme seçimi açısından karşılaştırılması.
Kaynak
1. Making Things Move: DIY Mechanisms for Inventors, Hobbyists, and Artists; Dustyn Roberts_2010
2. Mekanizma Tekniği 1,2,3,4; MEB_Ankara 2007.
3. Birleştirme Elemanları; MEB_Ankara 2014.
4. Analog Devre Elemanları; MEB_Ankara 2011.
5. Temel Mekatronik Sistemler; MEB_Ankara 2014.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Eleştirel düşünce ve problem analizi ile farklı disiplinlerden beslenerek edindiği bilgileri özgün tasarıma dönüştürür.
X
2
Verili süreler içinde planlama ve yürütme gibi tüm tasarım süreçlerini yaratıcı çıktılarla sonuca ulaştırır.
X
3
Farklı nicel ve nitel araştırma yöntemleriyle elde ettiği kullanıcı ihtiyaçları gibi temel girdileri tüm tasarım süreçlerine aktarır.
X
4
Tasarım süreçleri boyunca ve sonuç aşamasında gerekli modelleme, görsel ve sözlü sunum tekniklerini kullanır
X
5
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gibi evrensel, etik ve ekolojik kriterleri, tüm mesleki çalışma süreç ve yöntemlerinde kullanır.
6
Uluslararası gereklilikler içinde disiplinler arası ekip çalışması yürütür.
7
Tarihsel, sanatsal ve kültürel arka planıyla çağdaş tasarım kuram ve uygulama bilgilerini yorumlar.
8
Kurumsal ve girişim (start-up) ekosistemindeki finansal planlama, yatırım, analiz gibi özellikleriyle farklı iş modellerinin süreç ve işleyişlerini uygular.
9
Fikri ve sınai hakların elde edilmesi ve korunmasını sağlar.
10
Mesleki kanun ve yönetmelikleri izah eder.
X
11
Farklı endüstriyel sektörlerdeki malzeme ve üretim yöntemlerini kendi tasarım süreçlerinde uygular.
12
Tasarımın değişen sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarını yaşam boyu öğrenme düsturuyla takip eder.
X
13
Sürekli gelişen teknolojik araçları tasarım süreçlerinde etkin olarak kullanır.
X
14
Temel tasarım ve estetik ilkeleri doğrultusunda soyut kavramları iki ve üç boyutlu tasarım kompozisyonlarına dönüştürür.
X
15
Dersler bünyesinde geliştirdiği tasarım projelerini farklı sergileme yöntemlerini kullanarak toplumla paylaşır.
X
16
Zanaat, sanat ve tasarım birlikteliğinde ticari maksatlı ürün üretir.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
4
2
8
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
2
3
6
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
4
3
12
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
4
4
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
6
6
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
78
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(78/30)
3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
ÜRÜN ANALİZİ
EUT3115324
Güz Dönemi
1+2
2
3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Fahrettin Ersin ALACA
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Sinan ÖDEKAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, ürünün dış görüntüsü, strüktürü ve mevcut mekanizmaları arasındaki bağlantıların incelenmesi;Temel mekanik sistemleri ve onu oluşturan ögelerin; elektronik devre ve onu oluşturan unsurların aynı zamanda varsa, ürünün güç kaynağı ve özelliklerinin vb. incelenmesi; Üründe kullanılan bağlantı yöntemleri ve ögelerinin incelenmesi; Dersin hocası denetiminde ürün sökülmesinin öğrenciler tarafından gerçekleştirilmesi, Proje temelli grup çalışması kapsamında sökülen mekanizma ve parçalara yeni işlev kazandırmak; Ürün bakım ve onarım senaryolarına uygun tasarımı geliştirme olarak ifade edilebilir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Derse Giriş; Ders işleyişi hakkında bilgilendirme. Proje gruplarını belirlenmesi.,Tasarım ürünlerinin gövde, mekanizma ve elektronik analizinde kullanılan alet ve edevatın tanıtımı ve kullanım şekli, Ohmmetre ile ölçüm tekniklerinin uygulanması.,Temel fizik kurallarının tasarım ürünleri üzerinden incelenmesi. Haviye kullanım teknikleri ve demontaj sürecinde uygulanması.,Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 01; Mutfak robotu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.,Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 02; Mutfak robotu örnek ürünlerin demontaj edilerek analizi.,Bağlama ve montaj elemanları01; Ütünün dayalı olduğu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.,Bağlama ve montaj elemanları 02; Tedarik edilen ütülerin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.,Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 01; Elektrikli süpürgenin teknoloji ve çalışma prensibi araştırma sunumu.,Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 02; Elektrikli süpürgenin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.,Güç kaynakları ve eyleyiciler 01; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.,Güç kaynakları ve eyleyiciler 02; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin ürün demontajı aracılığıyla analizi. ,Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 01; Cep telefonu ve tablet cihazlarında teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.,Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 02; Cep telefonu ve tablet cihazlarında demontaj etkinliği.,Tasarım ürünlerinde gövde mekanizma ve elektronik devrelerde kullanılan malzemeler; Aynı kategoride üretilmiş ürünlerin malzeme seçimi açısından karşılaştırılması.; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
-Temel fizik kuralları ve malzeme bilgisini ürün üzerinden anlamlandırır.
2, 4, 6, 8
E
Bir ürünün çalışma prensibini sökme yoluyla elde ettiği bilgiler aracılığıyla analiz eder.
2, 4, 6, 8
E
Çeşitli mekanik, elektronik ve elektromekanik sistemleri ve onları oluşturan ögeleri birebir inceleyerek kavrar ve bu mekanizma ve teknolojileri yeni tasarımlara uyarlama yetisini kazanır.
2, 4, 6, 8
E
Üründe bir araya gelecek parçalarla montaj ilişkisini kavrayarak gerekli mekanik tasarım gereksinimlerini tasarımına yansıtır.
2, 4, 6, 8
E
Ürün bakım ve onarım senaryoları ve tasarımı arasındaki ilişkiyi kavrar.
2, 6, 8
E
Öğretim Yöntemleri:
2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Derse Giriş; Ders işleyişi hakkında bilgilendirme. Proje gruplarını belirlenmesi.
2
Tasarım ürünlerinin gövde, mekanizma ve elektronik analizinde kullanılan alet ve edevatın tanıtımı ve kullanım şekli, Ohmmetre ile ölçüm tekniklerinin uygulanması.
3
Temel fizik kurallarının tasarım ürünleri üzerinden incelenmesi. Haviye kullanım teknikleri ve demontaj sürecinde uygulanması.
4
Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 01; Mutfak robotu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.
5
Mekanizma ve güç aktarım sistemlerine giriş 02; Mutfak robotu örnek ürünlerin demontaj edilerek analizi.
6
Bağlama ve montaj elemanları01; Ütünün dayalı olduğu teknoloji ve çalışma prensipleri araştırma sunumlarının yapılması.
7
Bağlama ve montaj elemanları 02; Tedarik edilen ütülerin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.
8
Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 01; Elektrikli süpürgenin teknoloji ve çalışma prensibi araştırma sunumu.
9
Temel elektronik elektrik ve devre bilgisi 02; Elektrikli süpürgenin sınıf ortamında demontaj edilerek analizi.
10
Güç kaynakları ve eyleyiciler 01; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.
11
Güç kaynakları ve eyleyiciler 02; Yazıcı cihazlarda teknoloji ve çalışma prensiplerinin ürün demontajı aracılığıyla analizi.
12
Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 01; Cep telefonu ve tablet cihazlarında teknoloji ve çalışma prensiplerinin araştırma sunumları.
13
Tasarım ürünlerinde donanım ve ara yüz gelişimi 02; Cep telefonu ve tablet cihazlarında demontaj etkinliği.
14
Tasarım ürünlerinde gövde mekanizma ve elektronik devrelerde kullanılan malzemeler; Aynı kategoride üretilmiş ürünlerin malzeme seçimi açısından karşılaştırılması.
Kaynak
1. Making Things Move: DIY Mechanisms for Inventors, Hobbyists, and Artists; Dustyn Roberts_2010
2. Mekanizma Tekniği 1,2,3,4; MEB_Ankara 2007.
3. Birleştirme Elemanları; MEB_Ankara 2014.
4. Analog Devre Elemanları; MEB_Ankara 2011.
5. Temel Mekatronik Sistemler; MEB_Ankara 2014.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Eleştirel düşünce ve problem analizi ile farklı disiplinlerden beslenerek edindiği bilgileri özgün tasarıma dönüştürür.
X
2
Verili süreler içinde planlama ve yürütme gibi tüm tasarım süreçlerini yaratıcı çıktılarla sonuca ulaştırır.
X
3
Farklı nicel ve nitel araştırma yöntemleriyle elde ettiği kullanıcı ihtiyaçları gibi temel girdileri tüm tasarım süreçlerine aktarır.
X
4
Tasarım süreçleri boyunca ve sonuç aşamasında gerekli modelleme, görsel ve sözlü sunum tekniklerini kullanır
X
5
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gibi evrensel, etik ve ekolojik kriterleri, tüm mesleki çalışma süreç ve yöntemlerinde kullanır.
6
Uluslararası gereklilikler içinde disiplinler arası ekip çalışması yürütür.
7
Tarihsel, sanatsal ve kültürel arka planıyla çağdaş tasarım kuram ve uygulama bilgilerini yorumlar.
8
Kurumsal ve girişim (start-up) ekosistemindeki finansal planlama, yatırım, analiz gibi özellikleriyle farklı iş modellerinin süreç ve işleyişlerini uygular.
9
Fikri ve sınai hakların elde edilmesi ve korunmasını sağlar.
10
Mesleki kanun ve yönetmelikleri izah eder.
X
11
Farklı endüstriyel sektörlerdeki malzeme ve üretim yöntemlerini kendi tasarım süreçlerinde uygular.
12
Tasarımın değişen sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarını yaşam boyu öğrenme düsturuyla takip eder.
X
13
Sürekli gelişen teknolojik araçları tasarım süreçlerinde etkin olarak kullanır.
X
14
Temel tasarım ve estetik ilkeleri doğrultusunda soyut kavramları iki ve üç boyutlu tasarım kompozisyonlarına dönüştürür.
X
15
Dersler bünyesinde geliştirdiği tasarım projelerini farklı sergileme yöntemlerini kullanarak toplumla paylaşır.
X
16
Zanaat, sanat ve tasarım birlikteliğinde ticari maksatlı ürün üretir.