Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MARKA YÖNETİM İLKELERİ VE STRATEJİLERİ | MİÇD1213549 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Ayşen AKYÜZ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Ayşen AKYÜZ |
Dersin Yardımcıları | PROF.DR.AYŞEN AKYÜZ |
Dersin Amacı | Bu ders, öğrencilerin marka ile ilgili konumlandırma, marka kişiliği ve imajı gibi temel kavramları tanımasını, rekabet avantajı yaratacak marka stratejilerini ve marka iletişim araçlarını öğrenmesini amaçlamaktadır. Öğrenciler ayrıca ilgi çekici markaları nasıl tanımlayacaklarını ve değerlendireceklerini, stratejik düşüncenin temel ilkelerini nasıl anlayacaklarını ve tüketicilere ilham verecek markaları nasıl geliştireceklerini öğrenecekler. Bununla birlikte, marka denkliğini oluşturmaya, ölçmeye ve yönetmeye yönelik faaliyetler geliştirmeyi öğreneceklerdir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Marka ile ilgili Kavramlar,Marka Kimliği, Kişiliği,Marka Konumlandırma ve İmaj,Marka Değeri ve marka Denkliği,Müşteri Temelli Marka Denkliği,Marka Stratejileri,Satın Alma, Marka Genişlemesi, Yeni markalar,Marka Performansı ve Denetimi,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Bir markayı güçlü kılan şeyin ne olduğunu ve bir markanın neden öncü olabileceğini açıklar. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
2.Marka planlamasındaki temel bileşenleri ayırt eder. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
3.Tüketici ve pazar eğilimlerini analiz eder. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
4.Marka konumunu güçlendirecek fırsatlardan yararlanmaya yönelik stratejiler geliştirir. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
5..Marka değerini oluşturmak ve yönetmek için etkili marka stratejileri formüle eder | 10, 14, 16, 9 | E, F |
6.Marka denkliği oluşturma konseptini uygular. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, F: Proje Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Marka ile ilgili Kavramlar | |
2 | Marka Kimliği, Kişiliği | |
3 | Marka Konumlandırma ve İmaj | |
4 | Marka Değeri ve marka Denkliği | |
5 | Müşteri Temelli Marka Denkliği | |
6 | Marka Stratejileri | |
7 | Satın Alma, Marka Genişlemesi, Yeni markalar | |
8 | Marka Performansı ve Denetimi | |
9 | Sunumlar | |
10 | Sunumlar | |
11 | Sunumlar | |
12 | Sunumlar | |
13 | Sunumlar | |
14 | Sunumlar |
Kaynak |
makaleler Kevin Lane Keller, Strategic Brand Management, Pearson. Johny K. Johansson and Kurt A. Carlson Contemporaray Brand mangement, Sage Nurcan Babür Tosun. Marka Yönetimi. Beta. Fatma Atılgan. Marka Yönetimi. Nobel. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Medya tarihi, haber yazma teknikleri, haber türleri, uygulamalı gazetecilik gibi alanlarda ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||
2 | Farklı iletişim ortamlarının özelliklerine uygun içerik üretimi sürecini bilir. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili kuram, yöntem, strateji ve tekniklere ilişkin bilgiye sahiptir. | ||||||
4 | Medyanın kişiler ve toplumun düşünce, davranış ve değerleri üzerinde etkisinin bilincindedir. | ||||||
5 | Alana özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | ||||||
6 | Eleştirel düşünme, analiz ve sentez yapma becerisi geliştirir. | X | |||||
7 | Alanıyla ilgili yeni yöntem ve teknolojileri takip eder ve kullanır. | X | |||||
8 | Edindiği bilgilerle özgün bir medya içerik üretimi gerçekleştirme becerisi geliştirir. | ||||||
9 | Alanıyla ilgili görsel ve işitsel verileri ve yazınsal metinleri eleştirel yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
10 | Alanındaki sorunları saptar, bu sorunları çözmek için veri toplar, analiz eder; yorumlar ve çözüm önerileri sunar. | X | |||||
11 | İçerik üretimi sürecinde demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili bireysel ya da grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi yerine getirir ya da bağımsız olarak yürütür. | X | |||||
13 | Birey ve ekip üyesi olarak mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | X | |||||
14 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | ||||||
15 | Alanındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. | X | |||||
16 | Çevreye, sosyal hakların evrenselliğine ve kültürel değerlerin korunmasına karşı duyarlıdır. | ||||||
17 | İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilidir ve bu bilgileri gerektiği zaman kullanır. | ||||||
18 | Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 3 | 14 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 5 | 25 | 125 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 25 | 25 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 40 | 40 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 232 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(232/30) | 8 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MARKA YÖNETİM İLKELERİ VE STRATEJİLERİ | MİÇD1213549 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Ayşen AKYÜZ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Ayşen AKYÜZ |
Dersin Yardımcıları | PROF.DR.AYŞEN AKYÜZ |
Dersin Amacı | Bu ders, öğrencilerin marka ile ilgili konumlandırma, marka kişiliği ve imajı gibi temel kavramları tanımasını, rekabet avantajı yaratacak marka stratejilerini ve marka iletişim araçlarını öğrenmesini amaçlamaktadır. Öğrenciler ayrıca ilgi çekici markaları nasıl tanımlayacaklarını ve değerlendireceklerini, stratejik düşüncenin temel ilkelerini nasıl anlayacaklarını ve tüketicilere ilham verecek markaları nasıl geliştireceklerini öğrenecekler. Bununla birlikte, marka denkliğini oluşturmaya, ölçmeye ve yönetmeye yönelik faaliyetler geliştirmeyi öğreneceklerdir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Marka ile ilgili Kavramlar,Marka Kimliği, Kişiliği,Marka Konumlandırma ve İmaj,Marka Değeri ve marka Denkliği,Müşteri Temelli Marka Denkliği,Marka Stratejileri,Satın Alma, Marka Genişlemesi, Yeni markalar,Marka Performansı ve Denetimi,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Bir markayı güçlü kılan şeyin ne olduğunu ve bir markanın neden öncü olabileceğini açıklar. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
2.Marka planlamasındaki temel bileşenleri ayırt eder. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
3.Tüketici ve pazar eğilimlerini analiz eder. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
4.Marka konumunu güçlendirecek fırsatlardan yararlanmaya yönelik stratejiler geliştirir. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
5..Marka değerini oluşturmak ve yönetmek için etkili marka stratejileri formüle eder | 10, 14, 16, 9 | E, F |
6.Marka denkliği oluşturma konseptini uygular. | 10, 14, 16, 9 | E, F |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, F: Proje Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Marka ile ilgili Kavramlar | |
2 | Marka Kimliği, Kişiliği | |
3 | Marka Konumlandırma ve İmaj | |
4 | Marka Değeri ve marka Denkliği | |
5 | Müşteri Temelli Marka Denkliği | |
6 | Marka Stratejileri | |
7 | Satın Alma, Marka Genişlemesi, Yeni markalar | |
8 | Marka Performansı ve Denetimi | |
9 | Sunumlar | |
10 | Sunumlar | |
11 | Sunumlar | |
12 | Sunumlar | |
13 | Sunumlar | |
14 | Sunumlar |
Kaynak |
makaleler Kevin Lane Keller, Strategic Brand Management, Pearson. Johny K. Johansson and Kurt A. Carlson Contemporaray Brand mangement, Sage Nurcan Babür Tosun. Marka Yönetimi. Beta. Fatma Atılgan. Marka Yönetimi. Nobel. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Medya tarihi, haber yazma teknikleri, haber türleri, uygulamalı gazetecilik gibi alanlarda ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||
2 | Farklı iletişim ortamlarının özelliklerine uygun içerik üretimi sürecini bilir. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili kuram, yöntem, strateji ve tekniklere ilişkin bilgiye sahiptir. | ||||||
4 | Medyanın kişiler ve toplumun düşünce, davranış ve değerleri üzerinde etkisinin bilincindedir. | ||||||
5 | Alana özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | ||||||
6 | Eleştirel düşünme, analiz ve sentez yapma becerisi geliştirir. | X | |||||
7 | Alanıyla ilgili yeni yöntem ve teknolojileri takip eder ve kullanır. | X | |||||
8 | Edindiği bilgilerle özgün bir medya içerik üretimi gerçekleştirme becerisi geliştirir. | ||||||
9 | Alanıyla ilgili görsel ve işitsel verileri ve yazınsal metinleri eleştirel yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
10 | Alanındaki sorunları saptar, bu sorunları çözmek için veri toplar, analiz eder; yorumlar ve çözüm önerileri sunar. | X | |||||
11 | İçerik üretimi sürecinde demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili bireysel ya da grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi yerine getirir ya da bağımsız olarak yürütür. | X | |||||
13 | Birey ve ekip üyesi olarak mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | X | |||||
14 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | ||||||
15 | Alanındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. | X | |||||
16 | Çevreye, sosyal hakların evrenselliğine ve kültürel değerlerin korunmasına karşı duyarlıdır. | ||||||
17 | İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilidir ve bu bilgileri gerektiği zaman kullanır. | ||||||
18 | Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |