Bu dersin amacı, sporcuların beslenmesinin önemi, ülkemizde sporcuların sağlık ve beslenmesi ile ilgili uygulamalar, spor diyetisyeninin görevleri, sporcuların temel beslenme gereksinimleri, spor dallarına göre beslenme özellikleri, müsabakalar öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketim planı, ergojenik destekler, farklı çevresel koşullarda (sıcak, soğuk ortamlar, yükselti…) ve özel durumlarda sporcu beslenmesi (çocuk, kadın, engelli, veteran, sakatlanma durumları…), sporcu menüleri, vücut bileşimi ile ilgili bilgilendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Spor beslenmesinin önemi,Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar,Sporcuların enerji gereksinimi,Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi,Egzersiz fizyolojisi,Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi ,Müsabaka dönemi beslenme,Sporcular için menü planlama ,Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları,Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum,Ergojenik destek,Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri,Özel durumlarda sporcu beslenmesi,Sakatlanma durumlarında beslenme,Genel tekrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Ülkemizde sporcu beslenmesi ile ilgili uygulamaları kavrar.
10, 12, 13, 16, 9
A
2. Spor diyetisyeninin görev ve yetkilerini tanımlar.
10, 12, 13, 16, 9
A
3. Sporcuların beslenmesinin özel yönlerini tanımlar.
10, 12, 13, 16, 9
A
4. Sporcular için spor dallarına göre beslenme özelliklerini kavrar.
10, 12, 13, 16, 9
A
5. Sporcular eğitim merkezlerinde beslenme uygulamalarını belirler.
10, 12, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Spor beslenmesinin önemi
Ders notları (slayt-video sunum)
2
Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar
Ders notları-slayt
3
Sporcuların enerji gereksinimi
Ders notları - slayt
4
Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi
Ders notları -slayt
5
Egzersiz fizyolojisi
Konuk öğretim üyesi sunumu
6
Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi
Ders notları - slayt
7
Müsabaka dönemi beslenme
Ders notları - slayt
8
Sporcular için menü planlama
Ders notları-slayt
9
Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları
Ders notları-slayt
10
Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum
Video sunum
11
Ergojenik destek
Ders notları- slayt
12
Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri
Ders notları- slayt
13
Özel durumlarda sporcu beslenmesi
Ders notları-slayt
14
Sakatlanma durumlarında beslenme
Ders notları-slayt
15
Genel tekrar
Sınava hazırlık
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Ersoy G. Fiziksel uygunluk, egzersiz ve spor yapanların beslenmesi, Nobel yayıncılık, Ankara
2. Nancy Clark. Nutrition for sports, USA
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
6
84
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
3
15
45
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Genel Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)
7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
SPORCU BESLENMESİ
-
Bahar Dönemi
3+0
3
7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, sporcuların beslenmesinin önemi, ülkemizde sporcuların sağlık ve beslenmesi ile ilgili uygulamalar, spor diyetisyeninin görevleri, sporcuların temel beslenme gereksinimleri, spor dallarına göre beslenme özellikleri, müsabakalar öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketim planı, ergojenik destekler, farklı çevresel koşullarda (sıcak, soğuk ortamlar, yükselti…) ve özel durumlarda sporcu beslenmesi (çocuk, kadın, engelli, veteran, sakatlanma durumları…), sporcu menüleri, vücut bileşimi ile ilgili bilgilendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Spor beslenmesinin önemi,Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar,Sporcuların enerji gereksinimi,Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi,Egzersiz fizyolojisi,Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi ,Müsabaka dönemi beslenme,Sporcular için menü planlama ,Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları,Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum,Ergojenik destek,Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri,Özel durumlarda sporcu beslenmesi,Sakatlanma durumlarında beslenme,Genel tekrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Ülkemizde sporcu beslenmesi ile ilgili uygulamaları kavrar.
10, 12, 13, 16, 9
A
2. Spor diyetisyeninin görev ve yetkilerini tanımlar.
10, 12, 13, 16, 9
A
3. Sporcuların beslenmesinin özel yönlerini tanımlar.
10, 12, 13, 16, 9
A
4. Sporcular için spor dallarına göre beslenme özelliklerini kavrar.
10, 12, 13, 16, 9
A
5. Sporcular eğitim merkezlerinde beslenme uygulamalarını belirler.
10, 12, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Spor beslenmesinin önemi
Ders notları (slayt-video sunum)
2
Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar
Ders notları-slayt
3
Sporcuların enerji gereksinimi
Ders notları - slayt
4
Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi
Ders notları -slayt
5
Egzersiz fizyolojisi
Konuk öğretim üyesi sunumu
6
Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi
Ders notları - slayt
7
Müsabaka dönemi beslenme
Ders notları - slayt
8
Sporcular için menü planlama
Ders notları-slayt
9
Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları
Ders notları-slayt
10
Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum
Video sunum
11
Ergojenik destek
Ders notları- slayt
12
Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri
Ders notları- slayt
13
Özel durumlarda sporcu beslenmesi
Ders notları-slayt
14
Sakatlanma durumlarında beslenme
Ders notları-slayt
15
Genel tekrar
Sınava hazırlık
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Ersoy G. Fiziksel uygunluk, egzersiz ve spor yapanların beslenmesi, Nobel yayıncılık, Ankara
2. Nancy Clark. Nutrition for sports, USA
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.