Dersin Amacı | Öncelikle periodontal cerrahi tedavisinde uygulanan tedavi seçenekleri, endikasyonlar, kontrendikasyonlar, prensipleri, cerrahi anatomisi ve teknikleri anlatılır. Rezektif ve rekonstrüktif cerrahi çeşitleri ve teknikleri, kullanılan materyaller ve aletler, yara iyileşmesi, periodontal plastik estetik cerrahi, sütur teknikleri, periodontal tedavide lazer, hasta bakımı ve cerrahi komplikasyonları gibi konuları içerir.
1. Periodontal cerrahinin, endikasyonları ve kontrendikasyonlarını öğrenir.
2. Periodontal dokuların makro-mikro yapılarının kapsamlı anatomisini öğrenerek periodontal cerrahinin prensipleri hakkında bilgi sahibi olur.
3. Periodontal cerrahinin zamanlaması ve tedavi sürecinin önemini kavrar.
4. Periodontal cerrahide kullanılan aletler ve özelliklerini bilir.
5. Pembe estetiği betimleyebilir ve neden önemli olduğu hakkında bilgi sahibi olur.
6. Dişeti estetiğini belirlemek amaçlı kullanılan ölçütler, kılavuzlar ve tanı amaçlı yaklaşımları yorumlar.
7. Cep eliminasyonu ve plastik-estetik-periodontal cerrahi amacıyla kullanılan flep cerrahisi teknikleri öğrenir.
8. Flep çeşitlerini, sınıflandırılmasını, uygulanma amaçlarını ve dizaynını öğrenir.
9. İnsizyon çeşitlerini, amaçlarını ve seçim kriterlerini yorumlayarak uygular.
10. Sütur tekniklerini, materyallerini, özelliklerini ve seçim kriterlerini öğrenir.
11. Gingivektomi ve gingivoplasti işlemlerinin amaçlarını, endikasyonlarını, hasta seçim kriterlerini, uygulama tekniklerini yorumlar.
12. Yapışık dişeti yetersizliği ve dişeti çekilmesinin olduğu durumlarında sınıflandırmasını yaparak periodontal sağlığın ve estetiğin idame ettirilmesi veya kazanılması amaçlı uygulanacak cerrahi teknikleri tartışıp doğru tedavi seçeneğini uygular.
13. Çok köklü dişlerde furkasyonu etkileyen periodontal hastalık durumlarında ilişkili faktörleri ve anatomiyi göz önünde bulundurarak uygulanacak tedavi seçeneğini tartışır.
14. Endo-perio lezyonların sınıflandırılmasını, enfeksiyöz süreci, etkileyen faktörleri, teşhis kriterlerini, birbiri ile ilişkilerini öğrenir ve tedavi planı oluşturur
15. Rejeneratif ve rezektif periodontal cerrahi nedir ve farklarının ne olduğunu öğrenerek iki cerrahi tekniğin uygulanma kriterlerini tartışabilir.
16. Rekonstrüktif cerrahide kullanılan kullanılan rejeneratif materyaller ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
17. Rekonstrüktif cerrahinin temeli olan otojen yumuşak ve sert doku greftlerini ve uygulama kriterlerini yorumlar.
18. Pre-protetik cerrahi gereksinimi olduğu durumlarda sert ve yumuşak doku cerrahisini birbiriyle ilişkilendirerek uygun tedavi prosedürünü oluşturur
19. Periodontal cerrahi tekniklerine göre yara iyileşmesinin klinik ve histolojik aşamaları, yara iyileşme çeşitleri, değerlendirilmesi ve etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
20. Primer ve sekonder yara iyileşme farklarını anlayarak başarılı bir rekonstrüktif cerrahinin temel unsurlarından olan primer yara iyileşmesinin gerekliliğini kavrar
21. Lazer çeşitlerini, uygulama yöntemlerini, özelliklerini ve sınıflandırmasını yaparak periodontal tedavideki yerini tartışır.
22. Periodontal cerrahide karşılaşılabilecek komplikasyonlar ve baş etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
23. Cerrahi öncesi ve sonrası hasta bakım ve önlemleri çerçevesinde dikkat etmesi gereken hususları öğrenir.
24. Periodontal cerrahi tedavisi sonucu hasta ve hekim beklentileri öğrenerek tedavi sürecine hakim olur.
|