Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE DAVRANIŞBESD1137940Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Rabia İclal ÖZTÜRK
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Rabia İclal ÖZTÜRK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere davranış ve beslenme davranışını öğretmek, beslenme davranışının farklı durum ve şartlardan nasıl etkilendiğini ve beslenmenin davranışı nasıl etkilediğini anlatmak
Dersin İçeriğiBu ders; Davranışın tanımı. Beslenme ve davranış,Bebeklik çağında beslenme davranışının gelişimi,Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-1,Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-2,Sofra şekeri, kafein ve alkolün davranışa etkisi,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-1,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-2,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-3,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi,İklimler ve beslenme davranışı,Savaş, afetler ve beslenme davranışı,Renkler ve beslenme davranışı,Reklam ve tüketici davranışları,Kilo kontrolünde beslenme davranışları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Beslenme ile davranış arasındaki ilişkiyi irdeleyecektir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.1. Beslenme davranışının bebeklikte nasıl geliştiğini anlatır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Makro besin ögelerinin davranışa etkilerini tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.3. Vitamin ve minerallerin davranışı nasıl etkilediğini anlatır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.4. Fitokimyasal ve besin takviyelerinin davranışla ilişkisinin olup olmadığını tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.5. Sofra şekeri, kafein ve alkolün beslenme davranışına etkilerini irdeler.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Psiko-sosyal çevrenin beslenme davranışına etkilerini anlatacaktır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.1. Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkilerini açıklar.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.2. İklimlerin beslenme davranışını nasıl etkilediğini tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.3. Savaş ve afetlerin beslenme davranışına etkilerini değerlendirir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.4. Renkler ve reklamların tüketicileri nasıl etkilediğini analiz eder.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Kilo kontrolü ile beslenme davranışı arasındaki ilişkiyi anlatacaktır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.1. Zayıflama sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri sıralar.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.2. Kilo alma sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.3. Kilo koruma sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri değerlendirir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Davranışın tanımı. Beslenme ve davranışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Bebeklik çağında beslenme davranışının gelişimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Sofra şekeri, kafein ve alkolün davranışa etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-3Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10İklimler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Savaş, afetler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Renkler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Reklam ve tüketici davranışlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Kilo kontrolünde beslenme davranışlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitap bölümleri
1. Nutrition and Behavior A Multidisiplinary Approach John Worobey, Beverly J. Tepper and Robin Kanarek CABI Publishing 2006. 2. Pubmed, science direct gibi veri tabanlarından güncel makaleler.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE DAVRANIŞBESD1137940Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Rabia İclal ÖZTÜRK
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Rabia İclal ÖZTÜRK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere davranış ve beslenme davranışını öğretmek, beslenme davranışının farklı durum ve şartlardan nasıl etkilendiğini ve beslenmenin davranışı nasıl etkilediğini anlatmak
Dersin İçeriğiBu ders; Davranışın tanımı. Beslenme ve davranış,Bebeklik çağında beslenme davranışının gelişimi,Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-1,Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-2,Sofra şekeri, kafein ve alkolün davranışa etkisi,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-1,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-2,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-3,Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi,İklimler ve beslenme davranışı,Savaş, afetler ve beslenme davranışı,Renkler ve beslenme davranışı,Reklam ve tüketici davranışları,Kilo kontrolünde beslenme davranışları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Beslenme ile davranış arasındaki ilişkiyi irdeleyecektir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.1. Beslenme davranışının bebeklikte nasıl geliştiğini anlatır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Makro besin ögelerinin davranışa etkilerini tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.3. Vitamin ve minerallerin davranışı nasıl etkilediğini anlatır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.4. Fitokimyasal ve besin takviyelerinin davranışla ilişkisinin olup olmadığını tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.5. Sofra şekeri, kafein ve alkolün beslenme davranışına etkilerini irdeler.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Psiko-sosyal çevrenin beslenme davranışına etkilerini anlatacaktır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.1. Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkilerini açıklar.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.2. İklimlerin beslenme davranışını nasıl etkilediğini tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.3. Savaş ve afetlerin beslenme davranışına etkilerini değerlendirir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.4. Renkler ve reklamların tüketicileri nasıl etkilediğini analiz eder.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Kilo kontrolü ile beslenme davranışı arasındaki ilişkiyi anlatacaktır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.1. Zayıflama sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri sıralar.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.2. Kilo alma sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri tartışır.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.3. Kilo koruma sırasında yeme davranışındaki değişiklikleri değerlendirir.10, 12, 13, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Davranışın tanımı. Beslenme ve davranışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Bebeklik çağında beslenme davranışının gelişimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Besin ögelerinin davranış üzerine etkileri-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Sofra şekeri, kafein ve alkolün davranışa etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisi-3Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Demografik özelliklerin beslenme davranışına etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10İklimler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Savaş, afetler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Renkler ve beslenme davranışıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Reklam ve tüketici davranışlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Kilo kontrolünde beslenme davranışlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitap bölümleri
1. Nutrition and Behavior A Multidisiplinary Approach John Worobey, Beverly J. Tepper and Robin Kanarek CABI Publishing 2006. 2. Pubmed, science direct gibi veri tabanlarından güncel makaleler.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01