Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KARDİYOVASKÜLER SİSTEM VE BESLENME-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıKardiyovasküler hastalıkları tanımak, tanısında kullanılan yeni yöntemlerini öğrenmek ve tedavisinde kullanılan yeni yaklaşımlarını öğrenmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Kardiyovasküler hastalıklar - etyolojisi,Kardiyovasküler hastalıklar - patofizyolojisi,Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleri,Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleri,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Makale sunumu,Makale sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.1. Kalp damar hastalıklarının etiyolojisini çözümler.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.2. Kalp damar hastalıklarının klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.3. Kalp damar hastalıklarının risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.1. Kalp damar hastalıklarının komplikasyonlarını tanımlar.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.2. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.3. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade eder.10, 16, 18, 4, 9A, E
3.1. Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 18, 4, 9A, E
3.2. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar10, 16, 18, 4, 9A, E
3.3. Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 18, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kardiyovasküler hastalıklar - etyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Kardiyovasküler hastalıklar - patofizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Press, 9th Ed, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 3. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KARDİYOVASKÜLER SİSTEM VE BESLENME-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıKardiyovasküler hastalıkları tanımak, tanısında kullanılan yeni yöntemlerini öğrenmek ve tedavisinde kullanılan yeni yaklaşımlarını öğrenmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Kardiyovasküler hastalıklar - etyolojisi,Kardiyovasküler hastalıklar - patofizyolojisi,Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleri,Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleri,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Diyet bileşenleri ve kalp hastalıkları,Makale sunumu,Makale sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.1. Kalp damar hastalıklarının etiyolojisini çözümler.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.2. Kalp damar hastalıklarının klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, E
1.3. Kalp damar hastalıklarının risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.1. Kalp damar hastalıklarının komplikasyonlarını tanımlar.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.2. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, E
2.3. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade eder.10, 16, 18, 4, 9A, E
3.1. Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 18, 4, 9A, E
3.2. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar10, 16, 18, 4, 9A, E
3.3. Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 18, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kardiyovasküler hastalıklar - etyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Kardiyovasküler hastalıklar - patofizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kardiyovasküler Hastalıklar Risk faktörleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Diyet bileşenleri ve kalp hastalıklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Press, 9th Ed, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 3. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01