Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE GENETİK | 2+0 | 2 | 8 |
Ders Programı | Cuma 11:00-11:45 Cuma 12:00-12:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Nihal BÜYÜKUSLU |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Nihal BÜYÜKUSLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin kapsamında, bireyin kalıtsal yapısının beslenme alışkanlıklarının belirlenmesindeki etkisinin açıklanması, genetik olarak yatkınlık taşıdığı hastalıklardan olabildiğince uzak kalması ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması için beslenmenin önemi ve etkisinin açıklanması, besin alerjisi, kolesterol düzeyi, kan şekeri gibi kişilere bağlı farklılık gösteren parametrelerin genetik alt yapısının açıklanması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Genetik varyasyon: Beslenme uygulamaları,Genler ve besin ögeleri veya besin bileşenleri arasındaki ilişki,Besin ögeleri ve gen ekspresyonu,Nutrigenomik,Gıda bileşenlerinin etkinliği ve güvenliğinin değerlendirilmesinde nutrigenomikler,Vitamin metabolizması, genetik ve çevre I,Vitamin metabolizması, genetik ve çevre II,Genler, diyet ve plazma lipidleri,Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri,Gen: Çevresel etkileşimler ve koronar kalp hastalığı,Tip 1 Diyabette gen-besin ögesi etkileşimi,Kanser nutrigenomikleri,Makale tartışması,Makale tartışması; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Genetik faktörlerin beslenme ile ilişkisini yorumlayabilecektir. | 3 | D |
1.1.Genetik varyasyonlar ve beslenmeyle ilişkisini sorgular. | 3 | D |
1.2.Genetik ve diyet ilişkisini açıklar. | 3 | D |
1.3.Beslenmeye bağlı genetik faktörleri sınıflandırır. | 3 | D |
2.Hastalıklarla ilişkili genlerin ekspresyonunu artırmada besin ögeleri için tüketim önerileri planlayabilecektir. | 3 | D |
2.1.Gıda bileşenlerinin etkinliği ve güvenliğinin değerlendirilmesinde nutrigenomiklerin işlevlerini örnekler. | 3 | D |
2.2.Hastalıklara bağlı gen ekspresyonunu tartışır. | 3 | D |
2.3.Besin öğelerinin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini açıklar. | 3 | D |
3.Beslenmede genetik çeşitlilik-etnik farklılıkları karşılaştırabilecektir. | 3 | D |
3.1.Etnik farklılıkları sorgular. | 3 | D |
3.2.Etnik farklılığın göstergesi olan genetik çeşitliliği beslenme ile ilişkilendirir. | 3 | D |
3.3.Besin alerjisi, kolesterol düzeyi, kan şekeri gibi kişilere bağlı farklılık gösteren parametrelerin genetik alt yapısının yorumlar. | 3 | D |
Öğretim Yöntemleri: | 3: Tartışma |
Ölçme Yöntemleri: | D: Proje / Tasarım |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Genetik varyasyon: Beslenme uygulamaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Genler ve besin ögeleri veya besin bileşenleri arasındaki ilişki | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Besin ögeleri ve gen ekspresyonu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Nutrigenomik | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Gıda bileşenlerinin etkinliği ve güvenliğinin değerlendirilmesinde nutrigenomikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Vitamin metabolizması, genetik ve çevre I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Vitamin metabolizması, genetik ve çevre II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Genler, diyet ve plazma lipidleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Gen: Çevresel etkileşimler ve koronar kalp hastalığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tip 1 Diyabette gen-besin ögesi etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kanser nutrigenomikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Makale tartışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Makale tartışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
Konu ile ilgili makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |