Ana içeriğe atla

mega

sd

Nörogörüntüleme - Mega

Medipol Üniversitesi Mega Hastanesi bünyesinde bulunan nörogörüntüleme laboratuvarlarımız hem kliniğe hem de araştırmalara hizmet etmektedir (özellikle MR ve PET cihazları). 

​MR

Fonksiyonel beyin bölgelerini lokalize etmek ve beyin fonksiyonunu anlamak sinirbilimin temel amaçlarından biridir. Bu amaca hizmet eden en güçlü metotlardan biri olan fMRI lokal beyin aktivitesini gösteren kandaki lokal oksijen değişimlerini saptayarak beyin aktivitesini ölçmemizi sağlar.

​fMRI beyin bölgelerinin lokalizasyonunun incelendiği geniş ölçekteki klinik uygulamanın ötesinde, bilişsel sinirbilimde alanı içinde tanımlı uyanıklık, bilginin kazanılması ve davranış gibi pek çok mental prosesin tüm yönlerinin değerlendirilmesine imkan sağlar. Noninvazif ve güvenli uygulaması sayesinde uzamsal ve zamansal resolüsyonda laboratuarımızda kullandığımız en etkili çalışma tekniklerinden biridir.

​Çalışmalarımızda; istirahat durumu fonksiyonel networkleri rest-fMR ve tarktografi/ DTI analizleri, segmentasyon ve volümetrik MR analizleri gerçekleştirilmektedir.

PET

Her geçen gün hastaların daha doğru tanılara daha erken ve rahat bir şekilde ulaşabilmelerine imkan sağlayan teknolojik yenilikler keşfedilmektedir. Bu yeniliklerden biri olan Beyin PET incelemesi, radyofarmasötik diye adlandırdığımız eser seviyede radyasyon içeren ajanlar ile beyin glukoz (Şeker) metabolizmasının araştırılmasıdır. Vücudumuzun ana enerji metaboliti olan şeker, beyin dokusundaki metabolik değişikliklerin gösterilmesinde de kullanılmaktadır. Yıllar önce psikolojik olarak adlandırdığımız bir çok hastalığın moleküler sebepleri ve beyinde yarattıkları değişiklikler yapılan araştırmalar ile her geçen gün daha da netlik kazanmakta olup, nörospikiatrik hastalıkların fizyopatolojik sebeplerinin anlaşılması bu hastalıkların daha erken tanına bilmesine ve tedavi yöntemlerinin geliştirilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Beyin PET görüntülenmesinde beyin dokusunun metabolik çalışma hızı incelenmektedir. Beyin dokusunda gözlenen metabolik değişiklikler, anatomik değişikliklerden çok önce başlamaktadır. Bu nedenle fonksiyonel görüntüleme BT veya MR gibi anatomik görüntülemelerden daha erken tanı konmasına olanak sağlayabilmektedir.

Merkezimizde Philips Gemini TF 16 kesit PET/BT cihazı kullanılmakta olup, time of flight teknolojisi sayesinde daha düşük dozlar ile daha yüksek uzaysal çözünürlükte görüntü elde etmemize olanak sağlamaktadır.

fNIRS

fNIRS nedir, nasıl çalışır? Gözle görülebilen ışığın dalga boyu aralığı yaklaşık 400-700 nanometredir. Görülebilen en büyük dalga boylu ışık kırmızıdır ve ışığın dalga boyu 700 nm'yi geçtikçe "kızılötesi" ışık haline gelmektedir. NIRS ismi de kızılötesi ışık ama çok büyük değil, 700'e yakın anlamına gelmektedir. Türkçe açılımı Yakın Kızılötesi Spektrometri olan bu cihaz ile doku içerisindeki kanda bulunan oksijenli ve oksijenini bırakmış hemoglobinin yoğunluğu ölçülebilmekte, sürekli ölçüm yapıldığında ise konsantrasyon değişimi izlenebilmektedir. 

​Bu teknolojiyi beyin bilimlerine taşdığınızda kafatası üzerinden gönderdiğiniz kızılötesi ışığın saçılımı ile beyin dokusundaki hemoglobinin yoğunluk değişimi de ölçülebilir. Eğer belli bir bilişsel ödev sırasında bu ölçüm yapılırsa o bölgedeki hemodinamik yanıtın o sıradaki bilişsel etkinlik ile ilişkili olduğu düşünülebilir. İşlevsel Yakın Kızılötesi Spektrometrinin özü kısaca budur.

​Alanyazında optik görüntüleme olarak da sınıflandırılan bu ölçüm tekniği ve ölçme aleti ucuz ve taşınabilir olduğu, beden ve göz hareketinden etkilenmediği için dil, dikkat, görsel-uzamsal becerilerle ilgili araştırmalarda tercih edilmekte, çocuklarda, açık havada, nöropazarlamada, nörogeribildirim çalışmalarında vesaire giderek kullanılır hale gelmektedir. 

fiNCAN-NI Lab, Türkiye'de ilk fNIRS çalışmaları yürüten labotatuvarlardan biridir.

​Lab Sorumlusu: Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu

Ekleme Tarihi: 29/12/2022 - 13:33Son Güncelleme Tarihi: 15/02/2023 - 13:09