Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında
bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan
etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.
10, 16, 9
A
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.
10, 16, 9
A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.
10, 16, 9
A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.
10, 16, 9
A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.
10, 16, 9
A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar.
10, 16, 9
A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar.
10, 16, 9
A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.
10, 16, 9
A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir.
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Yasal düzenlemeler, Dünyada durum
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Yağlar-1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Yağlar-2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Algler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Fitoöstrojenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Prebiyotikler, Probiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Çaylar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Glikozaminoglikanlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Aminoasit kaynaklı ürünler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Bitkisel kökenli besin destekleri-1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Bitkisel kökenli besin destekleri-2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13
Vitaminler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Vitaminler-Mineraller
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
-Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
-Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
1
14
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
1
1
Proje Sunumu / Seminer
1
3
3
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
1
1
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
12
12
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
23
23
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)
4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
BESİN DESTEKLERİ
-
Bahar Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında
bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan
etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.
10, 16, 9
A
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.
10, 16, 9
A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.
10, 16, 9
A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.
10, 16, 9
A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.
10, 16, 9
A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar.
10, 16, 9
A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar.
10, 16, 9
A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.
10, 16, 9
A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir.
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Yasal düzenlemeler, Dünyada durum
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Yağlar-1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Yağlar-2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Algler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Fitoöstrojenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Prebiyotikler, Probiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Çaylar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Glikozaminoglikanlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Aminoasit kaynaklı ürünler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Bitkisel kökenli besin destekleri-1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Bitkisel kökenli besin destekleri-2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13
Vitaminler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Vitaminler-Mineraller
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
-Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
-Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.