Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlayacak eğitim verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeleri ve özellikleri,Ticari İşletmelerde organizasyon ve mutfak personeli,TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - I,TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - II,Ticari işletmelerde servis yöntemleri I,Ticari işletmelerde servis yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II,TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler,TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Uygulamaları ,TBS’de Temizlik ve Dezenfeksiyon ,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ticari işletmelerde toplu beslenme hizmetleri organizasyonunu açıklar. | 16, 9 | A |
2. Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetimi ve denetimini değerlendirir. | 16, 9 | A |
3. Denetim için check-list’leri analiz eder. | 16, 9 | A |
4. Farklı kalite yönetim sistemlerini tanımlar. | 16, 9 | A |
5. Maliyet kontrolünü değerlendirir. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeleri ve özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Ticari İşletmelerde organizasyon ve mutfak personeli | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Ticari işletmelerde servis yöntemleri I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Ticari işletmelerde servis yöntemleri II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Uygulamaları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | TBS’de Temizlik ve Dezenfeksiyon | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 2. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 3. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 4. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 5. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 6. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 6 | 84 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 112 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(112/30) | 4 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlayacak eğitim verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeleri ve özellikleri,Ticari İşletmelerde organizasyon ve mutfak personeli,TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - I,TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - II,Ticari işletmelerde servis yöntemleri I,Ticari işletmelerde servis yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II,TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler,TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Uygulamaları ,TBS’de Temizlik ve Dezenfeksiyon ,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ticari işletmelerde toplu beslenme hizmetleri organizasyonunu açıklar. | 16, 9 | A |
2. Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetimi ve denetimini değerlendirir. | 16, 9 | A |
3. Denetim için check-list’leri analiz eder. | 16, 9 | A |
4. Farklı kalite yönetim sistemlerini tanımlar. | 16, 9 | A |
5. Maliyet kontrolünü değerlendirir. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeleri ve özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Ticari İşletmelerde organizasyon ve mutfak personeli | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | TBS'de besin hazırlama ve pişirme yöntemleri - II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Ticari işletmelerde servis yöntemleri I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Ticari işletmelerde servis yöntemleri II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Uygulamaları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | TBS’de Temizlik ve Dezenfeksiyon | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 2. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 3. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 4. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 5. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 6. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |