Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ I | - | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Hastalıklara özgü beslenme ilkelerine uygun tıbbi beslenme tedavisini/diyetini planlayabilmesi için gerekli bilgiyi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Diyetetiğe Giriş ve Besin Değişim Listeleri,Obezite ve Yeme Bozuklukları ,Obezite ve Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi,Diyabet,Diyabet, Reaktif Hipoglisemi, Metabolik Sendrom,Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi,Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Hipertansiyon ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Gastrointestinal Sistem Hastalıkları,Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi,Yanık Hastalıkları ve Yanıkta Tıbbi Beslenme Tedavisi,Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme,Enteral Beslenme,Parenteral Beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Obezite, yeme bozuklukları, diyabet, reaktif hipoglisemi, metabolik sendrom, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, gastointestinal sistem hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları ile yanık hastalıklarının tanımını ve etiyolojisini açıklar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
2. Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
3. Akut ve kronik hastalığı olan bireylerde kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi programını geliştirir, uygular ve izler. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
4. Hastaların beslenme durumunu değerlendirir ve beslenme konusunda eğitim verme becerisini kazanır. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
5. Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkinliğini kavrar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Diyetetiğe Giriş ve Besin Değişim Listeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Obezite ve Yeme Bozuklukları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Obezite ve Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Diyabet | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Diyabet, Reaktif Hipoglisemi, Metabolik Sendrom | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Hipertansiyon ve Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Gastrointestinal Sistem Hastalıkları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Yanık Hastalıkları ve Yanıkta Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Enteral Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Parenteral Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, ve ark.. Diyet El Kitabı, 4. baskı,Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2011. 2. Webster-Gandy J,Madden A, Holdsworth M (ed): Oxford Handbook of Nutrition And Dietetics , 2008 Oxford University Pres. 3. Annalyn Skipper: Dietitian’s Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition, 3rd ed., Jones&Bartlet Learning , 2012. 4. Shills, M.E., Olsan, J.A., Shike, M., (1994). Modern Nutrition in Health and Disease, Lea&Febiger, USA. 5. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2015. 6. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 7. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 3 | 42 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 2 | 2 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 3 | 3 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 28 | 28 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 177 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(177/30) | 6 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ I | - | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Hastalıklara özgü beslenme ilkelerine uygun tıbbi beslenme tedavisini/diyetini planlayabilmesi için gerekli bilgiyi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Diyetetiğe Giriş ve Besin Değişim Listeleri,Obezite ve Yeme Bozuklukları ,Obezite ve Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi,Diyabet,Diyabet, Reaktif Hipoglisemi, Metabolik Sendrom,Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi,Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Hipertansiyon ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Gastrointestinal Sistem Hastalıkları,Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi,Yanık Hastalıkları ve Yanıkta Tıbbi Beslenme Tedavisi,Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme,Enteral Beslenme,Parenteral Beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Obezite, yeme bozuklukları, diyabet, reaktif hipoglisemi, metabolik sendrom, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, gastointestinal sistem hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları ile yanık hastalıklarının tanımını ve etiyolojisini açıklar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
2. Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
3. Akut ve kronik hastalığı olan bireylerde kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi programını geliştirir, uygular ve izler. | 10, 14, 16, 4, 6, 9 | A, E, G |
4. Hastaların beslenme durumunu değerlendirir ve beslenme konusunda eğitim verme becerisini kazanır. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
5. Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkinliğini kavrar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Diyetetiğe Giriş ve Besin Değişim Listeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Obezite ve Yeme Bozuklukları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Obezite ve Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Diyabet | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Diyabet, Reaktif Hipoglisemi, Metabolik Sendrom | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Hipertansiyon ve Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Gastrointestinal Sistem Hastalıkları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Yanık Hastalıkları ve Yanıkta Tıbbi Beslenme Tedavisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Enteral Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Parenteral Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Diğer kaynaklardaki kitaplar ve kitap bölümleri. Vaka çözümleri ve çıktıları. |
1. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, ve ark.. Diyet El Kitabı, 4. baskı,Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2011. 2. Webster-Gandy J,Madden A, Holdsworth M (ed): Oxford Handbook of Nutrition And Dietetics , 2008 Oxford University Pres. 3. Annalyn Skipper: Dietitian’s Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition, 3rd ed., Jones&Bartlet Learning , 2012. 4. Shills, M.E., Olsan, J.A., Shike, M., (1994). Modern Nutrition in Health and Disease, Lea&Febiger, USA. 5. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2015. 6. Kutluay Merdol T (ed). Temel Beslenme ve Diyetetik, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, 2023 7. Alphan ME (ed). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, 2019 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |