Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME İLKELERİ | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Gülgün GÜNAYDIN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre BAYRAKTAROĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme ile böbrek hastalıklarında diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,2. Besin ögeleri-Karbonhidratlar,3. Proteinler,4. Yağlar,5. Enerji metabolizması,6. Besin ögeleri-Vitaminler,7. Mineraller,8. Su,9. Gebelik ve laktasyon döneminde Beslenme,10. Bebeklik (0-1yaş) döneminde Beslenme,11. Okul öncesi ve okul döneminde Beslenme,12. Ergenlik döneminde Beslenme,13. Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi I,14. Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi II; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
3. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme özelliklerini değerlendirebilmesi | 1, 2 | |
5. Hemodiyaliz, periton diyaliz alan hastalarda beslenme desteğine ilişkin uygulamaları açıklayabilmesi | 1, 2 | |
1. Besin ögelerini sınıflayıp kaynaklarını ve gereksinimlerini açıklayabilmeyi | 1, 2 | |
2. Gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme özelliklerini tanımlayabilmesi | 1, 2 | |
4. Böbrek hastalıklarında diyet tedavisini öğrenip beslenmeyle ilişkili klinik bulgu ve komplikasyonları ifade edebilmesi | 1, 2 |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 2: Soru - Cevap |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | 1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | |
2 | 2. Besin ögeleri-Karbonhidratlar | |
4 | 3. Proteinler | |
4 | 4. Yağlar | |
5 | 5. Enerji metabolizması | |
6 | 6. Besin ögeleri-Vitaminler | |
7 | 7. Mineraller | |
8 | 8. Su | |
9 | 9. Gebelik ve laktasyon döneminde Beslenme | |
10 | 10. Bebeklik (0-1yaş) döneminde Beslenme | |
11 | 11. Okul öncesi ve okul döneminde Beslenme | |
12 | 12. Ergenlik döneminde Beslenme | |
13 | 13. Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi I | |
14 | 14. Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi II |
Kaynak |
Ders notu öğrenciye verilecektir. |
1. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||
0 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | ||||||
0 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | ||||||
0 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | ||||||
0 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | ||||||
0 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
0 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | ||||||
0 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | ||||||
0 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |