Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ECZACILIK TARİHİ | - | Güz Dönemi | 1+0 | 1 | 1 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. İpek EROĞLU |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Afife MAT |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczacılık mesleği ve eczacılık eğitiminin geçirdiği evreleri, Türkiye'de eczacılık tarihinin önemli gelişmelerini ortaya koymaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Eczacılığın Kökenleri,İslamiyette Eczacılık, Türklerde eczacılık ,Osmanlı Döneminde Eczacılık: Eczaneler, Eczacılık Eğitimi,Osmanlı Döneminde Eczacılık: Farmasötik Müstahzarlar, Dernekler, Dergiler,Cumhuriyet Dönemi Eczacılık: Eczaneler, Eğitim, Türk Eczacılık Günü,İstanbul Eczacılık Tarihi Müzesi,Türkiye Eczacılık Tarihi Koleksiyonları,Osmanlı İmparatorluğu'nda Afyon Tarihi,Osmanlı Döneminde İstanbul'da Zehirlenmeler ve Zehirlenme Vakaları,Eczacılık Tarihinde Eczane Reklamının Önemi,Dünyayı Değiştiren Bitkiler,Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıkta Önemi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczacılığın kökenlerini açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
1.1. Eskiçağda, Mezopotamya’da ve Mısır’da eczacılığı tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
1.2. Hitit’ler ve Roma’da eczacılığı tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
1.3. Ortaçağda Avrupa’daki ve İslam alemindeki eczacılıkla ilgili gelişmeleri tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
2. Yakın çağdaki eczacılığı açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
2.1. Türk’lerdeki eczacılık uygulamalarını yorumlar. | 10, 16, 9 | C |
2.2. Osmanlı’lardaki eczacılık uygulamalarını yorumlar. | 10, 16, 9 | C |
2.3. Osmanlılar’da eczacılık eğitimini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3. Cumhuriyet Dönemi eczacılığını yorumlayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
3.1. Türkiye’deki eczacılık uygulamalarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3.2. Türkiye’deki eczacılık kuruluşlarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3.3. Türkiye’deki eczacılık eğitimini tartışır | 10, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Eczacılığın Kökenleri | 1,2,3,4 |
2 | İslamiyette Eczacılık, Türklerde eczacılık | 5,6,7,8 |
3 | Osmanlı Döneminde Eczacılık: Eczaneler, Eczacılık Eğitimi | 5,6,7,8 |
4 | Osmanlı Döneminde Eczacılık: Farmasötik Müstahzarlar, Dernekler, Dergiler | 5,6,7,8 |
5 | Cumhuriyet Dönemi Eczacılık: Eczaneler, Eğitim, Türk Eczacılık Günü | 5,6,7,8 |
6 | İstanbul Eczacılık Tarihi Müzesi | 5,6,7,8 |
7 | Türkiye Eczacılık Tarihi Koleksiyonları | 5,6,7,8 |
8 | Osmanlı İmparatorluğu'nda Afyon Tarihi | 5,6,7,8 |
9 | Osmanlı Döneminde İstanbul'da Zehirlenmeler ve Zehirlenme Vakaları | 5,6,7,8 |
10 | Eczacılık Tarihinde Eczane Reklamının Önemi | 1,2,3,4 |
11 | Dünyayı Değiştiren Bitkiler | 1,2,3,4 |
12 | Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıkta Önemi | 1,2,3,4 |
Kaynak |
1. D.L. Cohen, W.H. Helfand – An Illustrated History, 2. Bob Zebroski- A Brief History of Pharmacy, 3. S.Anderson- Medicines – A Brief History of Pharmacy and Pharmaceuticals, 4. Naşit Baylav – Eczacılık Tarihi 5. Turhan Baytop – Türk Eczacılık Tarihi 6. Turhan Baytop – Eczahaneden Eczaneye 7. Turhan Baytop – Laboratuardan Fabrikaya 8. Gülnur Sandalcı-Mert Sandalcı – Belgelerle Türk Eczacılığı |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | ||||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | X | |||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 1 | 14 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 1 | 14 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 38 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(38/30) | 1 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ECZACILIK TARİHİ | - | Güz Dönemi | 1+0 | 1 | 1 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. İpek EROĞLU |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Afife MAT |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczacılık mesleği ve eczacılık eğitiminin geçirdiği evreleri, Türkiye'de eczacılık tarihinin önemli gelişmelerini ortaya koymaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Eczacılığın Kökenleri,İslamiyette Eczacılık, Türklerde eczacılık ,Osmanlı Döneminde Eczacılık: Eczaneler, Eczacılık Eğitimi,Osmanlı Döneminde Eczacılık: Farmasötik Müstahzarlar, Dernekler, Dergiler,Cumhuriyet Dönemi Eczacılık: Eczaneler, Eğitim, Türk Eczacılık Günü,İstanbul Eczacılık Tarihi Müzesi,Türkiye Eczacılık Tarihi Koleksiyonları,Osmanlı İmparatorluğu'nda Afyon Tarihi,Osmanlı Döneminde İstanbul'da Zehirlenmeler ve Zehirlenme Vakaları,Eczacılık Tarihinde Eczane Reklamının Önemi,Dünyayı Değiştiren Bitkiler,Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıkta Önemi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczacılığın kökenlerini açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
1.1. Eskiçağda, Mezopotamya’da ve Mısır’da eczacılığı tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
1.2. Hitit’ler ve Roma’da eczacılığı tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
1.3. Ortaçağda Avrupa’daki ve İslam alemindeki eczacılıkla ilgili gelişmeleri tanıtır. | 10, 16, 9 | C |
2. Yakın çağdaki eczacılığı açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
2.1. Türk’lerdeki eczacılık uygulamalarını yorumlar. | 10, 16, 9 | C |
2.2. Osmanlı’lardaki eczacılık uygulamalarını yorumlar. | 10, 16, 9 | C |
2.3. Osmanlılar’da eczacılık eğitimini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3. Cumhuriyet Dönemi eczacılığını yorumlayabilecektir. | 10, 16, 9 | C |
3.1. Türkiye’deki eczacılık uygulamalarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3.2. Türkiye’deki eczacılık kuruluşlarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
3.3. Türkiye’deki eczacılık eğitimini tartışır | 10, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Eczacılığın Kökenleri | 1,2,3,4 |
2 | İslamiyette Eczacılık, Türklerde eczacılık | 5,6,7,8 |
3 | Osmanlı Döneminde Eczacılık: Eczaneler, Eczacılık Eğitimi | 5,6,7,8 |
4 | Osmanlı Döneminde Eczacılık: Farmasötik Müstahzarlar, Dernekler, Dergiler | 5,6,7,8 |
5 | Cumhuriyet Dönemi Eczacılık: Eczaneler, Eğitim, Türk Eczacılık Günü | 5,6,7,8 |
6 | İstanbul Eczacılık Tarihi Müzesi | 5,6,7,8 |
7 | Türkiye Eczacılık Tarihi Koleksiyonları | 5,6,7,8 |
8 | Osmanlı İmparatorluğu'nda Afyon Tarihi | 5,6,7,8 |
9 | Osmanlı Döneminde İstanbul'da Zehirlenmeler ve Zehirlenme Vakaları | 5,6,7,8 |
10 | Eczacılık Tarihinde Eczane Reklamının Önemi | 1,2,3,4 |
11 | Dünyayı Değiştiren Bitkiler | 1,2,3,4 |
12 | Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıkta Önemi | 1,2,3,4 |
Kaynak |
1. D.L. Cohen, W.H. Helfand – An Illustrated History, 2. Bob Zebroski- A Brief History of Pharmacy, 3. S.Anderson- Medicines – A Brief History of Pharmacy and Pharmaceuticals, 4. Naşit Baylav – Eczacılık Tarihi 5. Turhan Baytop – Türk Eczacılık Tarihi 6. Turhan Baytop – Eczahaneden Eczaneye 7. Turhan Baytop – Laboratuardan Fabrikaya 8. Gülnur Sandalcı-Mert Sandalcı – Belgelerle Türk Eczacılığı |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | ||||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | X | |||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |