Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME STRATEJİLERİGTTD2113043Güz Dönemi1+012
Ders Programı

Salı 19:30-20:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, integratif bir bakış açısıyla beslenme sağlık etkileşimi, beslenme ve hastalık ilişkisi ve nutrigenetik konusunda bilgi ve anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme, Besin ve Sağlık İlişkisi - Genel Bilgi,Besinler, Besin Grupları,Metabolizma,Sunumlar ve Tartışma,Fonksiyonel Besinler ve Besin Destekleri,Sunumlar ve Tartışma,Sağlıklı Beslenme Modelleri,Ara sınav,Beslenme Stratejileri,Sunumlar ve Tartışma,Beslenme ve Sağlık İlişkisi,Sunumlar ve Tartışma,Beslenme ve Genetik,Sunumlar ve Tartışma,Genel Değerlendirme,Genel sınav; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besinlerin içeriklerini ve besin kalitesini etkileyen faktörleri özetler. 1.1. Besinlerdeki makro ve mikro besin öğelerini tanımlar. 1.2. Besinlerin kalitesini belirleyen faktörleri ifade eder. 1.3. Besinlerin sağlık üzerine etkilerini açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
2. Sağlıklı beslenme modellerini tartışır. 2.1. Beslenme metabolizmasını tanımlar. 2.2. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi metabolik açıdan inceler. 2.3. Farklı beslenme modellerini metabolizma bazlı açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
3. Beslenme ve sağlık ilişkisini tartışır. 3.1. Beslenme ile ilişkili hastalıkları tanımlar. 3.2. Metabolizma, beslenme ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi açıklar. 3.3. Sağlığın korunmasında beslenmenin önemini açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
4. Beslenme ve genetik ilişkisini tanımlar. 4.1. Temel moleküler genetik bilgilerini ifade eder. 4.2. Nutrigenomik ve nutrigenetik bilgilerine dayanarak beslenme ve genetik ilişkisini kurar. 4.3. Genetik ve kişiselleştirilmiş beslenme arasındaki ilişkiyi açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme, Besin ve Sağlık İlişkisi - Genel Bilgiİlgili literatür
2Besinler, Besin GruplarıDoç. Dr. Nihal BÜYÜKUSLU. Beslenmenin Moleküler İzleri, Beslenme Biyobelirteçleri. Sayfa 151-241; İlgili literatür
3MetabolizmaBiyokimya kitapları
4Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
5Fonksiyonel Besinler ve Besin DestekleriProf. Dr. Gökhan BAYSOY. Fonksiyonel Gıdalar; İlgili literatür
6Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
7Sağlıklı Beslenme Modelleriİlgili literatür
8Ara sınav
9Beslenme Stratejileriİlgili literatür
10Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
11Beslenme ve Sağlık İlişkisiİlgili literatür
12Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
13Beslenme ve GenetikÇeviri Ed. Prof Dr Serkan YILMAZ, Doç Dr Aslı UÇAR. Nutrigenomik, İlgili literartür
14Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
15Genel Değerlendirme
16Genel sınav
Kaynak
1. Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process, 15th Edition 2. Doç. Dr. Nihal BÜYÜKUSLU. Beslenmenin Moleküler İzleri, Beslenme Biyobelirteçleri. 3. Çeviri Ed. Prof Dr Serkan YILMAZ, Doç Dr Aslı UÇAR. Nutrigenomik 4. İlgili literatür

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, literatürü izleme, değerlendirme ve araştırmaya yönelik ileri bilgiye sahiptir.
2
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları ile ilgili mevzuat konusunda ileri düzey bilgiye sahiptir.
3
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanı ile ilgili verilerin toplanması ve yorumlanması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar.
4
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
5
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
6
Mesleki etkinlik ve araştırmalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
7
Araştırma etiği konusunda bilgi edinir ve araştırmayı dökümante etmenin kurallarını bilir.
8
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgili sorumluluğunun olduğu alanlarda idari ve teknik olarak donanım kazanır.
9
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgili ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
10
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
11
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve disiplinler arası işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14114
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı111
Genel Sınav ve Hazırlığı111
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)16
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(16/30)1
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME STRATEJİLERİGTTD2113043Güz Dönemi1+012
Ders Programı

Salı 19:30-20:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, integratif bir bakış açısıyla beslenme sağlık etkileşimi, beslenme ve hastalık ilişkisi ve nutrigenetik konusunda bilgi ve anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme, Besin ve Sağlık İlişkisi - Genel Bilgi,Besinler, Besin Grupları,Metabolizma,Sunumlar ve Tartışma,Fonksiyonel Besinler ve Besin Destekleri,Sunumlar ve Tartışma,Sağlıklı Beslenme Modelleri,Ara sınav,Beslenme Stratejileri,Sunumlar ve Tartışma,Beslenme ve Sağlık İlişkisi,Sunumlar ve Tartışma,Beslenme ve Genetik,Sunumlar ve Tartışma,Genel Değerlendirme,Genel sınav; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besinlerin içeriklerini ve besin kalitesini etkileyen faktörleri özetler. 1.1. Besinlerdeki makro ve mikro besin öğelerini tanımlar. 1.2. Besinlerin kalitesini belirleyen faktörleri ifade eder. 1.3. Besinlerin sağlık üzerine etkilerini açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
2. Sağlıklı beslenme modellerini tartışır. 2.1. Beslenme metabolizmasını tanımlar. 2.2. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi metabolik açıdan inceler. 2.3. Farklı beslenme modellerini metabolizma bazlı açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
3. Beslenme ve sağlık ilişkisini tartışır. 3.1. Beslenme ile ilişkili hastalıkları tanımlar. 3.2. Metabolizma, beslenme ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi açıklar. 3.3. Sağlığın korunmasında beslenmenin önemini açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
4. Beslenme ve genetik ilişkisini tanımlar. 4.1. Temel moleküler genetik bilgilerini ifade eder. 4.2. Nutrigenomik ve nutrigenetik bilgilerine dayanarak beslenme ve genetik ilişkisini kurar. 4.3. Genetik ve kişiselleştirilmiş beslenme arasındaki ilişkiyi açıklar.10, 16, 18, 19, 2, 37, 5, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme, Besin ve Sağlık İlişkisi - Genel Bilgiİlgili literatür
2Besinler, Besin GruplarıDoç. Dr. Nihal BÜYÜKUSLU. Beslenmenin Moleküler İzleri, Beslenme Biyobelirteçleri. Sayfa 151-241; İlgili literatür
3MetabolizmaBiyokimya kitapları
4Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
5Fonksiyonel Besinler ve Besin DestekleriProf. Dr. Gökhan BAYSOY. Fonksiyonel Gıdalar; İlgili literatür
6Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
7Sağlıklı Beslenme Modelleriİlgili literatür
8Ara sınav
9Beslenme Stratejileriİlgili literatür
10Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
11Beslenme ve Sağlık İlişkisiİlgili literatür
12Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
13Beslenme ve GenetikÇeviri Ed. Prof Dr Serkan YILMAZ, Doç Dr Aslı UÇAR. Nutrigenomik, İlgili literartür
14Sunumlar ve Tartışmaİlgili literatür
15Genel Değerlendirme
16Genel sınav
Kaynak
1. Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process, 15th Edition 2. Doç. Dr. Nihal BÜYÜKUSLU. Beslenmenin Moleküler İzleri, Beslenme Biyobelirteçleri. 3. Çeviri Ed. Prof Dr Serkan YILMAZ, Doç Dr Aslı UÇAR. Nutrigenomik 4. İlgili literatür

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, literatürü izleme, değerlendirme ve araştırmaya yönelik ileri bilgiye sahiptir.
2
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları ile ilgili mevzuat konusunda ileri düzey bilgiye sahiptir.
3
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanı ile ilgili verilerin toplanması ve yorumlanması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar.
4
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
5
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
6
Mesleki etkinlik ve araştırmalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
7
Araştırma etiği konusunda bilgi edinir ve araştırmayı dökümante etmenin kurallarını bilir.
8
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgili sorumluluğunun olduğu alanlarda idari ve teknik olarak donanım kazanır.
9
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgili ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
10
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
11
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve disiplinler arası işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 30/03/2023 - 15:56Son Güncelleme Tarihi: 30/03/2023 - 15:58