Ana içeriğe atla

Ayten Yavaşca: Medipol Üniversitesi Türk Müziği Korosunu kutluyorum

16.05.2011

Ayten Yavaşca: Medipol Üniversitesi Türk Müziği Korosunu kutluyorum

İstanbul Medipol Üniversitesi Tük Müziği Korosu’nun yılsonu konseri geçtiğimiz Cuma akşamı Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde yapıldı. Öğretim üyesi ve öğrencilerin yanı sıra özel konukların da katılımı ile gerçekleşen konserin izleyicileri arasında Klasik Türk Müziği sanatçısı, usta bestekâr Alâeddin Yavaşca'nın eşi ve gazeteci ve söz yazarı Ayten Yavaşca da vardı. Yavaşca, konserin ardından Anayurt ve Efece Haber Gazetelerinde yayımlanmak üzere konser ile ilgili izlenimlerini yazdı. Yavaşca, şu satırları kaleme aldı:



 

 “İstanbul Medipol Üniversitesi özel üniversitelerden biri. Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın evet soyadı gibi aydın bir kişiliğe sahip mütevazı, samimi, işinin ehli bir ürolog. Üniversite bünyesinde bulunan öğretim üyeleri, öğrenciler, teknisyenlerinden oluşan elemanlarının müzikle meşgul olmaları için destek vererek, aynı üniversitede ders veren Aylin Şengün Taşçı idaresinde koro kurulması için yardımlarını esirgememiş bir idareci.
        
Koro dört ay gibi kısa sürede haftada bir gün çalışarak konser verecek seviyeye gelmiş. Koro sekiz hanım, sekiz bey den oluşmakta. Saz ise konser günü verilecek konserde koroyu desteklemek amacıyla Kanunda Turgut Özüfler, Ud Enver Mete Aslan, Kemençe Nevâ Gülses, Çello Murat Süngü, Ritim Ahmet Kulik’ten oluşmuş.
         
Şişhanede eski THY Binası Gençlik Kültür Merkezi olmuş. Çok da güzel olmuş. İçinde 300 kişilik konser salonu, sanatçıların soyunma odaları gibi her türlü ihtiyaca cevap verecek kapasitede.
         
Konseri dinlemek için gelenler, üniversite öğrencileri, koro elemanlarına destek vermek üzere salonu doldurmuşlardı. Alkışlarıyla sabırsızlık göstermeleri sonunda konser başladı. Şef Aylin Şengün Taşçı kendinden emin tecrübeli zarif hareketleriyle saz ve sesleri idare etti.
        
İlk olarak koro İsmail Hakkı Bey’in Acemkürdi Peşrevinden sonra, yine Acemkürdi makamında Güftesi Cenap Muhittin Kozanoğlu’ya Bestesi Refik Fersan’a ait (Rüzgâr uyumuş ay dalıyor) şarkısını başarılı şekilde icra etti.
       
Araştırma görevlisi İlyas Özçiçek ürkek tavırları, heyecanlı sesiyle yine Acemkürdi makamında Güfte ve Beste Arif Sami Toker’e ait (Artık gelecek sanma geçti o günler) şarkısını icra etti.
       
Yine araştırma görevlisi Sevda Er ise Güfte ve Bestesi Zeki Müren’e ait Acemkürdi makamında (Zehretme hayatı bana cananım) şarkısını kendinden emin rahat tavırları ve güzel sesi ile icrasından sonra, Araştırma görevlisi Nilüfer Ulaş ile Bilgisayar elemanı Hamza Şen birlikte Güfte ve Bestesi Teoman Alpay’a ait Acemkürdi  (En sonunda sen benimsin) şarkısını uyum içinde birlikte icra ettiler
         
Acemkürdi makamındaki Beste ve Güfte Yıldırım Gürses’e ait ( Yıllar sonra rastladım çocukluk sevgilime) isimli eseri koronun icrasından sonra,  yine Acemkürdi makamında Güfte Beste Arif Sami Toker’e ait.( Şimdi anladım neden bana küstüğünü) bu eseri Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Huriye Çatalca seslendirdi. Kendisini yakından tanıyan arkadaşları aralarında konuşurken duyduğum “Hocamızın sesi ne kadar da güzelmiş.”
         
Üniversite öğrencisi olan Semih Sarp ise (Bülbülüm altın kafeste) bu Rumeli türküsünü, yorumu ile çok güzel icra etti. Koronun okuduğu Acemkürdi eserlerle birinci bölüm sona erdi.
        
İkinci bölümde misafir solist olarak Belgin Ahun tavırlı okuyuşu ile beş eser sundu. Koro daha sonra çeşitli İstanbul türküleriyle devam ederek konser programlarını sona erdirdiler.
       
Azimli ve çalışkan koro elemanlarının hepsini ayrı ayrı medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Kıymetli zamanını bu koroyu çalıştırmakla değerlendiren Sn. Aylin Şengün Taşçı’ya Türk müziği adına teşekkürler. Sn. Rektör’e de desteklerinden dolayı tüm elemanlar adına şükranlarımı sunuyorum.”

Son Güncelleme Tarihi: 31/03/2023 - 08:45