Ana içeriğe atla
Medipol Üniversitesi

Biyoeşdeğerlik çalışmaları için sempozyum düzenlendi

20.02.2025

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda, biyoeşdeğerlik çalışmalarının süreçleri, mevzuat ve etik boyutları ele alındı.

biyoes

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından, biyoeşdeğerlik çalışmalarına yönelik güncel bilgileri paylaşmak ve bu alandaki bilimsel gelişmeleri tartışmak amacıyla “Biyoeşdeğerlik Çalışmalarına Genel Bakış” başlıklı sempozyum düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açış konuşmalarını İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Seda Ünsalan gerçekleştirdi. Akademisyenler, sözleşmeli araştırma kuruluşlarının temsilcileri ve ilaç sektörü paydaşlarının katıldığı sempozyumda, biyoeşdeğerlik çalışmalarına dair güncel bilgiler paylaşıldı ve bilimsel gelişmeler tartışıldı.    

PROF. OMURTAG: BİYOEŞDEĞERLİK, İLAÇ GÜVENİLİRLİĞİ AÇISINDAN KRİTİK         
Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag açış konuşmasında biyoeşdeğerlik çalışmalarının ilaç güvenilirliği ve etkinliği açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı. Bu çalışmaların, jenerik ilaçların orijinal ilaçlarla eşdeğer olup olmadığını belirleme sürecinde büyük önem taşıdığını ifade eden Omurtag, sempozyumun farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirerek bilgi paylaşımına ve yeni iş birliklerine zemin hazırladığını belirtti. Bu çalışmaların yalnızca bilim dünyasını değil, toplum sağlığını da doğrudan etkilediğini vurgulayan Omurtag, “Sempozyumumuzda biyoeşdeğerlik çalışmalarının en son gelişmelerini, karşılaşılan zorlukları ve gelecekteki yönelimleri ele alacağız. Farklı disiplinlerden gelen değerli katılımcılarımızın bilgi ve deneyimlerini paylaşması, bu alandaki bilgi zenginliğimizi artıracak ve yeni iş birliklerine kapı aralayacaktır.” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. ÜNSALAN: BU SEMPOZYUM BİLİMSEL İŞ BİRLİKLERİNE KATKI SUNACAK         
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Seda Ünsalan ise biyoeşdeğerlik çalışmalarının akademisyenler, araştırma kuruluşları ve ilaç firmaları arasındaki iş birliğiyle yürütüldüğüne dikkat çekti. Ünsalan, “Bu süreç, ilaç geliştirme ve onay süreçlerinde büyük önem taşıyor. Burada farklı uzmanlık alanlarından gelen katılımcılarla bilgi alışverişi yaparak, gelecekteki bilimsel iş birliklerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

DR. MAHMUT TOKAÇ: ETİK ÇERÇEVEDE BAZI DÜZENLEMELER YAPMALIYIZ         
Sempozyumun ilk sunumunu İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Tokaç gerçekleştirdi. Türkiye’de biyoeşdeğerlik mevzuatının tarihçesine değinen Dr. Tokaç, “Aslında biyoeşdeğerlik yönetmeliğinin yerine yeni bir yönetmelik getirilmesi gerekirken, yalnızca bir kılavuz ile düzenlemeler devam ettiriliyor. Bu da sektörde bazı soru işaretlerine sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.  Araştırmalara katılımın teşvik edilmesi konusunda etik sınırların korunması gerektiğini vurgulayan Tokaç, “Hem gönüllülerin korunmasını ön planda tutmalı hem de araştırmalara katılımın sürdürülebilirliğini sağlamak için etik çerçevede bazı düzenlemeler yapmalıyız.” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 25/02/2026 - 10:08



Bilgi / Destek Butonu