Ana içeriğe atla

İstanbul Medipol Üniversitesinde 'Sağlık-Politika Atölyeleri' başladı

20.02.2025

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) tarafından düzenlenen ilk Sağlık-Politika Atölyesi’nde Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği tartışıldı. Dr. Ömer Ataç, yönetmeliğin getirdiği değişiklikleri aktarırken Prof. Dr. Sabahattin Aydın, atölyelerin güncel sağlık sorunlarına politika üretmeyi hedeflediğini belirtti.

saspam1

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) tarafından yürütülen Sağlık-Politika Atölyeleri’nin ilki Güney Kampüs’te düzenlendi. Atölye kapsamında İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ataç, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren “Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği” hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıda ele alınan konular arasında aile hekimliği sistemindeki değişiklikler, sağlık okuryazarlığı ve yönetmeliğin getirdiği yeni düzenlemeler yer aldı.

Habere dair video içeriği izlemek için  tıklayınız

ÇALIŞMA KOŞULLARI VE MAAŞ HESAPLAMA KRİTERLERİ DÜZENLENDİ 
Dr. Ömer Ataç, aile hekimlerinin çalışma koşulları ve maaş hesaplama kriterlerinde önemli düzenlemelere gidildiğini belirterek, “Daha önce aile hekimleri kendilerine kayıtlı nüfusun sayısına göre maaş alıyordu. Yeni düzenleme ile bu sayı 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü. Geriye kalan kişiler ise açılacak olan yeni sağlık merkezlerine dağıtılacak.” dedi. Performansa dayalı teşvik sistemine de değinen Ataç, “Yeni yönetmelik kapsamında aile hekimleri artık memurların tabi olduğu iş disiplini kurallarına uyacak. Daha önce esnek çalışma saatleri nedeniyle denetim zorlukları yaşanıyordu. Bu düzenleme, iş disiplinini sağlamayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

DR. ATAÇ: AİLE HEKİMLERİ HASTALARI BİLİNÇLENDİRMELİ 
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ataç, konuşmasında akıllı ilaç kullanımı konusunda da teşvik ödemelerinin devreye girdiğini belirterek, “İl ortalamasının üzerinde başarı gösteren hekimlere yüzde 6,3 teşvik ödemesi yapılacak. Ancak bu sistem bazı itirazlara yol açtı. Örneğin, 100 kez gerekli ilaç yazan bir doktor, 50 kez gereksiz ilaç yazan bir doktordan daha az kazanabilir. Bu durumun adaletli olup olmadığı tartışılıyor.” diye konuştu. Hastaların memnuniyet oranının teşvik sistemine dahil edilmesinin de doktorlar arasında soru işaretleri yarattığını dile getiren Ataç, “Yeni düzenlemeye göre, hekimlerin performansı hastaların memnuniyetine göre de değerlendirilecek. Ancak bazı hekimler, bu tür değerlendirmelerin de adil olmadığını düşünüyor.” dedi. Sunumunun sonunda antibiyotik kullanımına da dikkat çeken Ataç, “Hastalar, kendi başlarına antibiyotik ihtiyacına karar veremez. Aile hekimlerinden beklenen, hastayı bilinçlendirerek gereksiz antibiyotik kullanımını önlemektir.” şeklinde konuştu.

Habere dair video içeriği izlemek için tıklayınız

PROF. AYDIN: SAĞLIK MESELELERİNE ÇÖZÜMLER ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ
İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) Müdürü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise toplantıların amacına dair açıklamalarda bulundu. Atölyelerin odak noktasının güncel sağlık sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek olduğunu vurgulayan Aydın, “Daha çok ülkemizi ilgilendiren ve olabildiğince güncel olan sağlık sorunlarını masaya yatırıyoruz. Uzmanların eşliğinde bu konuları tartışarak belli bir sonuca bağlamayı ve eğer mümkünse çözüm önerileri üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Elde edilen bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmasının önemine dikkat çeken Aydın, “Ortaya koyduğumuz verileri belge haline getirerek sosyal medya platformlarımızda ve web sitemizde yayınlamak temel amacımız.” diye konuştu. Sağlık politikalarına dair daha derinlemesine araştırmaların ortaya çıkması durumunda akademik çalışmalara da destek vereceklerini belirten Aydın, “Eğer buradan daha detaylı araştırma konuları çıkarsa, akademik çalışma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine rehberlik etmek istiyoruz.” dedi.
 

Son Güncelleme Tarihi: 20/02/2025 - 10:19