Ana içeriğe atla

Öğrencimiz Bayındır’ın ‘Hareketli El Kurutma Makinesi’ tescillendi

29.03.2023

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerimizden Burcu Aleyna Bayındır’ın ‘Hareketli El Kurutma Makinesi’’ başlıklı faydalı modeli, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

aleyna_bayindir.jpeg

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Burcu Aleyna Bayındır’ın Öğr. Üye. Dr. Fahrettin Ersin Alaca koordinatörlüğünde geliştirdiği ‘Hareketli El Kurutma Makinesi’ başlıklı projesi faydalı model olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. ‘Tasarımda İnsan Faktörleri’ dersi kapsamında hazırlanan proje, her yaştan kullanıcının toplu yaşam alanlarındaki konfor alanını genişletiyor. Projenin engel durumu ya da boy farkına bağlı fiziksel dezavantajları ortadan kaldırdığını ifade eden projenin koordinatörü Dr. Alaca, geliştirilen cihazın evrensel tasarım ilkeleri ile uyumlu olduğunu söyledi. Cihazın üst ve alt tarafında kurutma haznesi olduğunu kaydeden Alaca, “Makine için yaş ve boy gibi veriler fark etmiyor. Her kullanıcı cihazdan gelen hava ve kullanıcıyı algılayan sensörler sayesinde işlevsel avantajlardan faydalanabiliyor.” dedi.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ DESTEKLEDİ

Projenin faydalı model olarak tescillenmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Alaca, tescillenme sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti. İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından sürdürülen tescil sürecini de anlatan Alaca, şöyle dedi: “Öğrencimiz Bayındır’ın geliştirdiği proje, ön araştırma için TTO patent uzmanlarına gönderildi. Yapılan özgünlük ve ticarileşme potansiyeli analizinin ardından, TTO’nun talep ettiği gerekli görsel ve dokümanları iletildi. Bu aşamadan sonra TTO, başvuru sürecini başlattı, gerekli takip süreçlerini yürüttü ve nihayetinde projemiz Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Üniversitemiz öğrencilerinin projelerine destek vererek fikri mülkiyet haklarını korumalarına yardımcı oluyor. Bu tür projelerdeki fikri ürünlerin tescil ile koruma altına alınması öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra iş dünyasında da başarılı olmalarına olanak sağlıyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 29/03/2023 - 10:54