Ana içeriğe atla

Kalsın: Sosyal medya düzenlemesi ifade özgürlüğünü kısıtlamıyor

27.07.2020

Doç. Dr. Berrin Kalsın, Türkiye’de gündeme gelen sosyal medya yasasının ifade özgürlüğünü kısıtlamadığını, bugün birçok ülkenin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri içerdiğini söyledi.

berrr

Sosyal medya platformları ve içerik üreticileri vergi, güvenlik, içerik ve muhataplık konusunda dünyadaki pek çok ülkeyle sorun yaşıyor. Platformların yerleşik ülke dışındaki bölgelerde temsilcilik, şube veya ofis açmak suretiyle hem iletişimi güçlendirebileceği hem de problemleri hızlıca çözüme kavuşturacağı belirtiliyor. İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Kalsın ülke gündeminde olan sosyal medya düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kalsın, sosyal medyaya yönelik yasal düzenlemenin bugün birçok ülkenin ihtiyaç duyduğu hususları içerdiğini söyledi. Bu durumu “geç kalınmış bir adım” olarak gördüğünü ifade eden Kalsın, sosyal medya ortamlarını amacı dışında kullanan ve bambaşka bir boyuta taşıyan kötü amaçlı yapılanmaların, grupların veya kişilerin artık özgürce hareket edemeyeceğini söyledi.
 
“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMIYOR”
Türkiye’de yapılması planlanan düzenlemenin ‘ifade özgürlüğünü kısıtlama’ anlamına gelmeyeceğini kaydeden Kalsın şöyle dedi: “Düzenlemedeki asıl amaç sosyal medyada kişisel verilerin korunmasını sağlamak, dezenformasyonun önüne geçmek, organize karalama faaliyetleri, nefret söylemi, terör ve ırkçılık gibi olumsuz duyguları körükleyen paylaşımların yapılmasını engellemektir. Çocukları ve gençleri olumsuz yönde etkileyen siber zorbalıkları veya dolandırıcılık faaliyetlerini kontrol altına almanın özgürlüğü kısıtlayıcı hiçbir tarafı yoktur. İlgili düzenleme çalışması, bilakis kişisel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamaya yönelik. Şimdiye kadar yaşanan sorunlarda ülkeler, şirketlerin insafına kalmıştı. Bunun yeterli olmadığını deneyimledikleri anda düzenlemeleri de gündeme getirdiler. Sonuç olarak bu gibi yasal düzenlemeler, caydırıcılığı sağlaması nedeniyle artık dijital dünyanın bir gerekliliği.”
 
Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:53