Ana içeriğe atla

‘Afet Tıbbı ve Ezilme Sendromu’ sempozyumu düzenlendi

22.03.2023

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, paydaş olduğu UMKE ve Türkiye Beyazay Derneği ile “Afet Tıbbı ve Ezilme Sendromu’’ başlıklı etkinlik düzenledi.

umkehaber.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu koordinatörlüğünde “Afet Tıbbı ve Ezilme Sendromu’’ başlıklı etkinlik düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Beykoz İlçe Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, İstanbul Anadolu UMKE Sorumlusu Osman Türk, İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığından Uzm. Dr. Yılmaz Aydın, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever katıldı. Açış konuşmasını gerçekleştiren Beykoz İlçe Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, afet sonrası gönüllülük çalışmalarında ön plana çıkan gençlere teşekkür etti. Deprem afeti sonrası milletçe el ele vermenin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Çiçekli, bu noktada Medipol’ün de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sağlık Bilimleri MYO’dan Öğr. Gör. Selda Selimoğlu ise sağlık görevlilerinin, başta depremler olmak üzere tüm afetlerde önemli sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Selimoğlu, Medipol’de verilen afet yönetimi derslerinden bahsetti.

TÜRK: DUYARLI BİR GELECEK İNŞA ETMELİYİZ

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ve İstanbul Anadolu UMKE Sorumlusu Osman Türk afet bölgelerindeki çalışmalardan bahsederek şunları dile getirdi: “Depremden sonra hızlıca bölgeye intikal ettik. Oradaki çalışmalarımız sırasında bizi mutlu eden tablolardan biri de gönüllü genç sağlık çalışanlarıydı. Alanda genç arkadaşlarımızın sağlık çalışmalarına öncülük etmeleri çok önemli. Daha çok çalışmaya katılıp bilinçlenerek duyarlı bir gelecek inşa etmeliyiz.’’

SEVER: BÖBREK HASTALARINA YÖNELİK KAYITLAR NET DEĞİL

Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever de deprem sonrası karşılaşılan Ezilme Sendromu’nu anlattı. Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Sever, şöyle dedi: “Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkımın yaşandığı illerdeki böbrek hastalarına yönelik kayıtlar henüz net değil. Bölgeden kesin rakamların gelmesi ise 3-4 ay ya da daha uzun sürebilir. Yaklaşık bin 500 Ezilme Sendromu hastası var, 800-1.000 arası hastaya diyaliz uygulandı. Diyaliz seans sayısı hakkında da henüz bir veri yok.”

YAVAŞCAN: BÖBREK NAKLİ BEKLEYENLERİN YÜZDE 15’İ ÇOCUK

Medipol Sağlık Grubundan Prof. Dr. Önder Yavaşcan ise çocuklarda afet süreci ve böbrek sağlığı hakkında bilgiler verdi. Yavaşcan, şöyle dedi: “Bu büyük afetin böbrek sağlığını ilgilendiren iki sonucu var: Bunlardan biri toplumun en savunmasız grubunu oluşturan kronik böbrek hastalarının durumu. Diğeri ise enkaz altından kurtarılabilen depremzedelerin böbrek hasarı ve hastalık riski. Böbrek nakli bekleyenlerin yüzde 15’i çocuk. Depremlerde enkazdan kurtarılan yaralılar için böbrek sağlığı hayati önemde. Göçük altında ezilme ile oluşan yaralanmalar ve susuz kalmak, böbreklerde bazen kalıcı hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor.”

 

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 13:05