Ana içeriğe atla

"17 Kasım Dünya Prematüre Günü" için etkinlik düzenlendi

17.11.2023

İstanbul Medipol Üniversitesi Güney Kampüs Konferans Salonu’nda 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında etkinlik düzenlendi.

pramaturehaber.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü iş birliğinde “Dünya Prematüre Günü” kapsamında etkinlik yapıldı. “Bir Damla Nefes: Her Yerde Her Zaman ‘Ten Tene Temas’’ başlığıyla gerçekleşen program Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlendi. Etkinliğin açış konuşmalarını Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Taştekin ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu yaptı. Taştekin konuşmasında prematüre tedavi sürecinin zorluklarından bahsetti. 90’lı yıllarda prematüre bebekleri tedavi etmenin malzeme eksikliğinden kaynaklanan nedenlerle çok zor olduğunu kaydeden Taştekin şöyle dedi: “1991-1996 yıllarında prematüre bebekleri tedavi etmek çok zordu. Bunun ana sebebi malzeme eksikliği ve erişimde yaşanan zorluklardı. 2000 yılından sonra suni cihazlarının artması, biz hekimlerin işini kolaylaştırdı. Bebekleri hayata tutundurabilmek bizleri dünyanın en mutlu insanları haline getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü, 37. gebelik haftasından önce dünyaya gelen bebekleri ‘prematüre’ olarak tanımlamakta. Tüm gebeliklerin yaklaşık %10’u anneye veya bebeğe ve bazen de tam belirlenemeyen nedenlerle prematüre doğumla sonuçlanabiliyor.”

PROF. KUĞUOĞLU: 17 KASIM ÜNİVERSİTEMİZDE GELENEKSELLEŞMELİ

Etkinliğe katkılarından ötürü katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu ise 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında yapılan etkinliklerin üniversitemizde gelenekselleşerek devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti. Prof. Kuğuoğlu, “Ten Tene Temas’’ başlıklı konuşmasında, doğumdan sonraki ilk birkaç dakikanın anne ve bebek için çok önemli olduğunu söyledi. Kuğuoğlu, konuşmasına ‘Kanguru Bakım Uygulaması’nın detaylarını aktararak devam etti. Etkinlikte Prof. Dr. Hüseyin Yetik “Göz Göze Temas”, Dr. Öğr. Üye. Esra Oğuzhan “Sözsüz Temas”, Dr. Öğr. Üye Asiye Ayar Kocatürk “Aile ile Temas”, son olarak Hemşire Oğuzhan Karaman da “Olağan Dışı Durumlarda Temas” başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/11/2023 - 22:10